Sve o jednoj djevojci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sve o jednoj djevojci

Sve o jednoj djevojci

An Education (2009.)

BBC Films/Blitz

95' drama, romansa

Režija:           Lone Scherfig

Uloge: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Cara Seymour, Olivia Williams

Scenario:        Nick Hornby

Producent/i:   David M. Thompson, James D. Stern, Douglas E. Hansen

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: Imdb
službene stranice

Sve o jednoj djevojci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
43
0.00

1Bojana 06.08.2012 Ocjena recenzije : 0.0

??

kako da gledam ovaj film?

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Melina Andrea 21.11.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Super... so british!

Odličan film, gluma, tema, ma super

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tuzan 22.10.2011 Ocjena recenzije : 0.0

vječna tema svih djevojaka.......

...učiti ili udati se????!!!! na tako precizan način ovaj film pokazuje što je zapravo istina.......uživajte!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 29.04.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Mladalačka iskustva

Smeštena u nezaboravne 60.-e prošlog veka u pregrađu Londona, priča u centar zbivanja postavlja 16-godišnjakinju, Jenny (Carey Mulligan) kojoj se otvara lepa perspektiva, a što podrazumeva odlazak na studije, na čuveni Oxford.Kada upozna uglađenog Davida (Peter Sarsgaard) skoro duplo starijeg muškarca, Jenny će veoma brzo promeniti svoje planove, a sve kako bi bila sa voljenim čovekom, istovremeno prihvatajući potpuno nov način života...Lone Scherfig, danska režiserka, dobila je priliku da pokaže svoje filmske sposobnosti, nakon sticanja iskustva u matičnoj zemlji (TV serije i filmovi).Zasnovan na memomarima britanske novinarke Lynn Barber, koji su za potrebe snimanja delimično izmenjeni u adaptiranom scenariju Nicka Hornbyja, ovaj 'igrenjak' uspeva da verno rekonstruiše duh i atmosferu izuzetno zanimljivog perioda u UK (posebno se to odnosi na umetnički aspekt britanskog društva - odlasci na koncerte klasične muzike, posete likovnim galerijama i sl.).Kostimografija i postavljena scenografija takođe su dali svoj doprinos, a željena autentičnost 60.-ih pronađena je i pažljivim izborom lokacija po Londonu gde je uglavnom napravljen film (mada su neki setovi odrađeni i u Parizu).Naravno da je i kamera sve to fino ''ispratila', a dinamika radnje postignuta je jako zanimljivim i pre svega inteligentnim dijalozima (pogotovo između dva glavna lika), gde je čak ostavljeno mesta i za neku improvizaciju. Dopadljivo, zabavno, romantično, a ipak sa potrebnom dozom dramaturgije koja nosi u sebi jasnu poruku, čini ovakvo filmsko ostvarenje kvalitetnim, pa stoga se nameće samo po sebi da treba obavezno pogledati.Uostalom glavna nagrada žirija na 'Sundance Film Festival' 2009. dovoljno govori!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

elinar 28.06.2010 Ocjena recenzije : 0.0

ok

Obožavam britanske filmove. Ali ovome mi nešto nedostaje. I ne mogu nikako otkriti što. Molina, Thompson, Mulligan svi ok. Priča ok. Možda Sarsgaard neuvjerljiv. Ili kraj nedovoljno razložen...zbilja nakon svih uzbuđenja, razočaranja samo tako otići na Oxford.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

movie.fan 05.06.2010 Ocjena recenzije : 5.0

Super

Jednostavan, poučan, zanimljiv. Dokaz da i europski filmovi nečemu vrijede!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Tomislav19 14.03.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Presavršeno !

Film mi se jako svidio i stvarno mi je bio pree savršen..i mogao bih ga opet pogledat...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ljerci 06.03.2010 Ocjena recenzije : 2.0

Jedan jednostavno dosadan film..

Pitam se (kao inače veliki ljubitelj drame) što je točno u tolikoj mjeri ljude oduševilo u ovom filmu? Što nam novog donosi? Što uopće poručuje? Da će dosadni život nakon svega i dalje ostati takav? Da ćeš jednom unucima moći pričati o tome kako ti se sa 16 godina desio trenutak kada si otkrila svoju "divlju" stranu i momenat kasnije ju opet zatomila??
Kad bi ovaj film slučajno bio neka boja, bio bi siva ili možda bež... kad bi bio životinja bio bi poput puža.. kad bi bio auto, bio bi kao neki tamo maleni ružnjikavi Matiz... kad bi bio vrijeme, bio bi dosadan kišni dan, a ti gledaš kroz prozor i pitaš se "Ima li ovome kraja?" Nakon PREdugih 95 minuta, na sreću ima.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

andrej 04.03.2010 Ocjena recenzije : 2.0

Očekivao sam puno,puno više

toliko sam iščekivao film i bio u neizvjesnosti zašto ga svi ljudi toliko hvale,jest da ima dobru režiju,scenarij i glumce al dal je to dovoljno?meni je opčenito od svega ipak najbitniji sadržaj bez obzira koliko gluma prekriva to u ovom filmu to se nije moglo..nekako mi fali i te neke dramatike(iako ćete možda i po kraju shvatit da je to dramatično)ali po meni nešto nije drama ako nema nešto stvarno dramatično..mislim da je radnja smještena u krivo vrijeme,nekako za te šezdesete godine mi nije takav sadržaj već nekakvi povijesni puni zapleta,ratova,ubijanja ali ovo ne,da sma redatelj napravio bi od ovog filma neki moderan..radnja mi je pomalo i dosadna i sumorna,kao da je ta radnja već ispucana stotinu puta ali kao što rekoh možda su neki toliko slijepi da zapravo kad razmislite ovaj film ne nudi ništa osobito..na tren mi je i bilo dosadno iako je sama ideja filma odlična ali previše mi je tu predomišljanja(pogotovo roditelja jer sam nekako navikao da su oni uvijek protiv svoje djece u takvim filmovima,a ovdje je obrnuto što možda pokazuje pokušaj filma da se izdiže od ostlaih al neuspješno)..film mi je malo manje od dobrog dakle zadovoljio je samo osnovne kriterije za mene koje film treba imat al nije ono osnovno a to je radnja,sadržaj,zaplet...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

katarina_vk 14.02.2010 Ocjena recenzije : 0.0

predobro..sve pohvale..pogledajte,nećete zažaliti

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

henry 30.01.2010 Ocjena recenzije : 4.0

Zašto volim britanske filmove

Gledam masu filmova i nažalost me rijetko koji potakne da napišem osvrt o njemu. Ovaj film me ponukao na kratak osvrt je sadrži sve što volim u britanskoj kinematografiji: dobar, tečan i inteligentan scenarij, preglednu režiju (no dobro, režirala je Dankinja, ali u najboljoj engleskoj tradiciji), izvrsne glumce (no dobro, Sarsgaerd je Amer) i sve to protkano finim britanskim humorom koji vas neće natjerati da se kotrljate po podu od smijeha, već će vam podizati krajeve usnica.
Što se scenarija tiče, mogli bismo reći da je tipičan Hornsby-jev, premda ga nije pisao po vlastitom romanu. Ne znam da li je stvar generacijska, ali njegovi mi se tekstovi uvijek sviđaju. Inteligentni su, ali te ne dave pretencioznošću, bave se osjećajima, ali nisu sladunjavi, smiješni su i ozbiljni u isti mah i uglavnom se bave nekim problemom koji sagledava sa svih strana. I pritom svoje likove nemilosrdno uvaljuje u najrazličitije probleme i neugodnosti.
Opet se osvrćem na promašeni prijevod, jer već sam naslov se može shvatiti dvojako. Poruka filma je važnost formalnog obrazovanja, ali i događaj opisan u filmu je zapravo neformalno obrazovanje ("životna škola").
A sad glumci. Gledajući sve te silne britanske serije i filmove, čovjek se ne može ne zapitati otkuda njima toliko izvrsnih glumaca. Ovaj put se proslavila meni totalno nepoznata Carey Mulligan. Zadivljuje s kakvom lakoćom se mala nosi sa zahtjevnom ulogom i s renomiranim kolegama. Sarsgaard je solidan u ulozi šarmantnog ništarije, ali ne puno više od toga. Zato sam uživao u svakom pojavljivanju Moline, Thompsonove ili Williamsove.
Režiserka nas sigurnom rukom vodi kroz priču, međutim to je standard na koji smo u bbc produkciji naviknuti, pa se ne bi trebalo posebno napominjati.
I još jednu stvar vrijedi napomenuti: film traje po meni optimalnih sat i pol. Malo koji film ima opravdanje trajati više od sat i 45, a to je mudrost koju većina današnjih autora smeće s uma.
Ukratko, pođite u kino i pogledajte ovaj film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nika44 21.01.2010 Ocjena recenzije : 5.0

odlično

Film je odlično prikazana , režirana i odglumljena minijatura o problemu s kojim se susreće gotovo svaka generacija mladih djevojaka.Jako dobro uhvaćeni likovi i atmosfera vremena. Mlada Carey je glumica o kojoj ćemo još čuti. Izvrsna muzika. Samo pohvale.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: