Državni neprijatelj broj 1 (2. dio) - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Državni neprijatelj broj 1 (2. dio)

Državni neprijatelj broj 1 (2. dio)

L' Ennemi public n°1 (2008.)

Senator Entertainment/Blitz

130' akcija, krimi, biografski

Režija:           Jean-François Richet

Uloge: Vincent Cassel, Ludivine Sagnier, Mathieu Amalric, Gérard Lanvin, Samuel Le Bihan, Olivier Gourmet

Scenario:        Abdel Raouf Dafri

Producent/i:   Thomas Langmann, Maxime Rémillard, André Rouleau

Zemlja:          Francuska / Kanada

Linkovi: službena stranica

Državni neprijatelj broj 1 (2. dio)

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
6
0.00

Nastavak intrigantne priče o jednom od najpoznatijih i nakarizmatičnijih francuskih gangstera – Jacquesu Mesrineu.

Jacques Mesrine, posljednji veliki francuski gangster, tijekom svog života bio je proglašen državnim neprijateljem broj jedan. Redovito je bio na vrhu popisa ljudi koji se pojavljuju u vijestima. Umro je tako što ga je policija izrešetala na ulicama Pariza, a njegova spektakularna smrt učinila ga je još većom legendom.

Gotovo trideset godina poslije njegove smrti 1979. godine, mit o Jacquesu Mesrineu i dalje živi. Sada je pred nama i drugi dio sage o njegovom burnom i zanimljivom životu. Zbog Mesrineovog brzog, uzbudljivog i avanturističkog načina života, producenti i režiser Jean-François Richet ('Napad na policijsku postaju 13') odlučili su podijeliti ovu njegovu životnu priču u dva dijela.

Dok prvi film govori o njegovim počecima, drugi dio se koncentrira na njegove 'zrelije' godine kada mladenački zanos, bijes i prkos zamjenjuju brojna preispitivanja savjesti te kompleksniji i složeniji pogledi na svijet koji ga okružuje. I prvi i drugi dio snimani su istovremeno. Snimanje je trajalo trideset i tri tjedna, a radnja je smještena u Francusku, Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Španjolsku, Veliku Britaniju i Alžir, sve države u kojima je Mesrine bio tijekom svog života.


'Državni neprijatelj broj 1 (Drugi dio)', trailer

Možda najzanimljivija činjenica vezana uz ovog karizmatičnog razbojnika je ta da je odrastao u dobrostojećoj francuskoj obitelji. Svoju promjenu iz dječaka sanjara u buntovnog i provokativnog gangstera opisao je u svojoj autobiografiji 'L'Instinct de Mort' koja je ujedno i privukla filmaše ovom projektu. Richet ovako kaže: 'To je bila prva knjiga koju sam ikada pročitao. Tada sam vjerojatno imao deset ili jedanaest godina. Šokirao sam se knjigom i ona je otada postala dio mene. Jako rano sam počeo maštati o tome da je pretvorim u film.' Eto, film je tu, a u tome su mu pomogli i scenarist Abdel Raouf Dafri i producenti Thomas Langman, Maxime Rémillard i André Rouleau.

Svatko tko se bavio proučavanjem Mesrinea imao je poteškoća svrstati ga u jednu od ovih kategorija – ubojica, pljačkaš, romantik, vojnik, brižni otac, itd. On je bio sve to i zbilja je imao tisuću lica. Jedina konstanta u njegovom životu bili su hrabrost, lukavost te prkos koji je otvoreno izražavao prema zakonu. Kada bi ga uhitili, bježao bi iz zatvora, bio je poznat po tome što je pljačkao i po nekoliko banki za redom, a svi su bili zadivljeni kada je sa već postignutim statusom najtraženijeg čovjeka u Francuskoj dao intervju za poznati časopis 'Paris Match'.

Upravo zato ne čudi odabir Vincenta Cassela ('Fatalni preljub', 'Grimizne rijeke') koji jednostavno zrači karizmom i od kojeg smo navikli dobiti samo najbolje. Zbog uloge se udebljao osamnaest kilograma, a svi koji su ga imali prilike vidjeti na setu kažu da je stvoren za ovu ulogu.

Pošto je filmska ekipa ostala skoro pa identična (ponešto izmijenjen casting) kao i u prvome dijelu, nije čudno što kritike predviđaju jednak uspijeh i njegovom nasljedniku. Internet stranica Rotten Tomatoes predviđa veliki broj obožavatelja ovoga film upravo zbog njegove napete i dinamične priče te posebnog glavnog 'junaka'. I dalje najveći broj pohvala ide na račun Cassela, a mnogi kritičari također hvale kvalitetnu produkciju, kao i preciznu, odmjerenu i savršeno tempiranu režiju.

zl.m.