Srce od tinte - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Srce od tinte

Srce od tinte

Inkheart (2008.)

Warner Bros. Pictures/Continental film

106' avantura, obiteljski, fantastika

Režija:           Iain Softley

Uloge: Brendan Fraser, Paul Bettany, Helen Mirren, Jim Broadbent, Andy Serkis, Sienna Guillory, Eliza Hope Bennett, Rafi Gavron

Scenario:        David Lindsay-Abaire

Producent/i:   Iain Softley, Diana Pokorny, Cornelia Funke

Zemlja:          Njemačka / Velika Britanija / SAD

Linkovi: službena stranica

Srce od tinte

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.15
13
0.00

Fantastična priča o ocu i kćeri koji kreću u pustolovinu kroz stvarni i zamišljeni svijet.

Mortimer 'Mo' Folchart (Brendan Fraser) i njegova dvanaestogodišnja kćer Meggie dijele veliku strast za čitanjem knjiga. Ono što također dijele je nevjerojatni dar za oživljavanje likova iz knjiga koje čitaju naglas. Međutim, tu leži i jedna opasnost – kada lik iz knjige oživi u stvarnome životu, stvarna osoba nestaje u njezinim stranicama. Tijekom jednog od njihovih odlazaka u knjižaru s rabljenim knjigama Mo čuje glasove koje nikad prije nije čuo, a kada pronađe knjigu iz koje dolaze, obuzme ga jeza. To je 'Srce od tinte', knjiga koja vrvi ilustracijama srednjovjekovnih dvoraca i čudnih stvorenja.

Mo tu knjigu traži od Maggieine treće godine, kada je njezina majka Resa nestala u njezinome mističnom svijetu. Međutim, njegov plan da iskoristi knjigu kako bi pronašao i spasio Resu biva osujećen kada Jarac, glavni zlikovac iz knjige, otima Meggie i, otkrivši da je ona naslijedila očev dar, od nje zahtijeva da oživi njegovog najmoćnijeg saveznika – Sjenu. Odlučan spasiti svoju kćer i fikcijske likove poslati tamo gdje pripadaju, Mo okuplja malu grupu prijatelja i članova obitelji, od kojih su neki iz stvarnoga svijeta, a neki sa stranica knjiga te oni zajedno kreću na hrabro i opasno putovanje kako bi jednom zauvijek izravmali račune i ispravili stvari.


'Srce od tinte', trailer

'Srce od tinte' temelji se na bestseleru spisateljice Cornelije Funke, a glavna uloga dopala je Brendana Frasera. On je svojim prethodnim filmovima ('Putovanje u središte zemlje', 'Mumija') dokazao da mu savršeno leži lik 'šašavog pustolova' pa uopće ne sumnjmo da se vrlo lako uživio u ulogu Moa. Što se ostalih glumaca tiče, tu su oskarovci Helen Mirren ('Kraljica') i Jim Broadbent ('Eksplozivni murijaci'), a na režiserskoj stolici našao se Iain Softley ('Hakeri'). Scenarij je napisao David Lindsay-Abaire ('Roboti') kojemu je ovo drugi film u karijeri, a pošto su za veliki dio scena u filmu potrebni kvalitetni vizualni efekti, kreativni tim čini sama elita koja je radila na velikim blockbusterima – 'Harry Potter i Plameni pehar', 'Panov labirint', itd.

No, izgleda da dobro uvježbana i kvalitetna filmska ekipa ne znači nužno i dobar film. 'Srce od tinte' na internet stranici Rotten Tomatoes slovi kao film sa malo šarma koji je iskoristio svaki mogući klišej. Tako barem glasi konsenzus kritika, a iz toga proizlazi i ocjena od 36%. No, kritičari ne bi bili to što jesu da svatko od njih nema svoje mišljenje. Iako su negativne kritike u velikoj većini, bilo je i onih kojima se film svidio. Među njih spadaju Washington Post, koji kaže: 'Vrlo zabavan i dopadan naslov koji nudi postolovinu, avanturu i dobru zabavu.', i Newsday: 'Film će  se najviše svidjeti mlađim gledateljima te također neće razočarati one starije.'

zl.m.