Brendan Fraser

03.12.1968 Indianapolis, Indiana, SAD Brendan James Fraser

Filmski i kazališni glumac najviše poznat po serijalu 'Mumija'.

Brendan_Fraser

 U 'Dogfightu' (1991.) rekao je samo jednu rečenicu. Nakon toga zaputio se u Los Angeles kako bi razvio svoju karijeru. Odradio je dobar posao kao sin Martina Sheena u seriji 'Guilty Until Proven Innocent' (1991.) pa ga je Sherry Lansing osobno izabrala za glavnu ulogu u seriji 'School Ties'. Filmska publika prvi put ga je zamijetila u 'Encino Man' (1992.). Nastavio je svoju, žanrovski raznovrsnu, karijeru u indie filmovima ('Twenty Bucks', 1993.), komedijama ('Airheads', 1994. i 'The Scout', 1995.) i s nekoliko cameo uloga ('Son in Law', 1993. i 'Now and Then', 1995.).

1997. pokazala se kao Fraserova godina. Glumio u slatkom Disneyjevom blockbusteru 'George iz džungle'. Slijedi izvrstan portret uličnog glazbenika u 'Still Breathing' i homoseksualca čija sestra spoznaje da bi i njezino dijete moglo biti homoseksualne orjentacije u 'Twilight of the Golds'. Zaposleni glumac nastavio je snimati, te se tako pojavio kao vrtlar u 'Gods and Monsters' (1998). Odličan je bio kao čovjek odrastao u atomskom skloništu koji tek u tridesetpetoj otkriva vanjski svijet u komediji 'Blast From the Past' (1999.)

Komercijalno najuspješniji lik kojeg je Fraser utjelovio je onaj Ricka O'Connella koji otkriva egipatsku grobnicu u 'Mumiji' (1999.). Reprizira tu ulogu u nastavku 'Povratak mumije' (2001.). Nakon trijumfa u 'George iz džungle', pojavio se još jednom kao lik iz crtića u 'Dudley Do-Right' (1999.). Pokazuje svoj smisao za komediju u Harold Ramisovom filmu 'Bedazzled' (2000). Ovdje glumi luzera kojem Sotona (Elizabeth Hurley) ispunjava sedam želja u zamjenu za njegovu dušu.

2002. surađuje s legendarnim Michaelom Caineom u drami 'Mirni Amerikanac' (2002.), koja je bazirana na romanu Grahama Greenea. Fraser je Alden Pyle, idealist uhvaćen u ljubavni trokut sa britanskim novinarom (Caine) i njegovom mladom ljubavnicom, vijetnamkom Phuong (Hai Yen). Nakon još jednog izleta u animirane vode sa snimanjem 'Looney Tunes: Ponovno u akciji' (2003.), pridružuje se odličnoj postavi filma 'Fatalna nesreća' (2005.). Još jedan nastavak 'Mumije' pod nazivom 'Grobnica Zmajskog cara' došao je u naša kina 2008. godine, a samo nekoliko tjedana kasnije stiže avantura 'Putovanje u središte Zemlje' Nakon toga počeo je snimati ratnu dramu 'Singularity' koja bi trebala izaći krajem 2008.

Fraser je upoznao glumicu Afton Smith na roštilju kod Winone Ryder 1993. godine. Par se vjenčao 1998. godine te su dobili tri sina – Griffina, Holdena i Lelanda. Krajem 2007. Fraserov glasnogovornik objavio je da su se Brendan i Afron odlučili razvesti.