Opsesija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Opsesija

Opsesija

Elegy (2008.)

Samuel Goldwyn Films/Blitz film i video

108' drama, romansa

Režija:           Isabel Coixet

Uloge: Penelope Cruz, Ben Kingsley, Dennis Hopper, Patricia Clarkson, Peter Sarsgaard

Scenario:        Nicholas Meyer

Producent/i:   Tom Rosenberg, Gary Lucchesi, Andre Lamal

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Opsesija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.68
19
0.00

Elegantna drama o ljubavi profesora i mlade studentice koja iz korijena mijenja njihove živote.

Karizmatični profesor David Kepesh (Ben Kingsley) poznat je po jurenju za mladim studenticama željnima avanture, ali nijednoj ženi ne dopušta da mu se previše približi. Međutim, kada prekrasna Consuela Castillo (Penélope Cruz) uđe u njegovu predavaonicu, njegov se obrambeni mehanizam raspada. Ta očaravajuća ljepotica ga u poptpunosti obuzme, a ujedno i uznemiri. Iako Kepesh proglašava njezino tijelo umjetničkim djelom, Consuela nije samo predmet žudnje. Ona je iznimno pametna i posjeduje emocionalnu napetost koja dovodi u pitanje njegove unaprijed stvorene zaključke o ženama.

No, kako vrijeme prolazi, Kepeshova potreba za Consuelom postaje opsesija. Njihov odnos se polako pretvara u pravu noćnu moru, a njegove ljubomorne tlapnje o izdaji u konačnici otjeraju prekrasnu Consuelo. Slomljen, Kepesh se suočava sa zubom vremena, potpuno se posvećujući poslu i suočavajući se s gubitkom starih prijatelja. Onda, dvije godine kasnije, Consuela se vraća u njegov život i to s hitnom, očajnom molbom koja će sve promijeniti.


'Opsesija', trailer

Režirajući 'Opsesiju', potvrđena španjolska redateljica Isabel Coixet ('Moj život bez mene', 'Skriveni život riječi') postaje prva filmašica koja se prihvaća hvaljenog i kontroverznog rada pisca Philipa Rotha, dobitnika Pulitzerove nagrade u kategoriji fikcije. U taj posao ona unosi intenzivnu koncentraciju na unutarnji život njezinih likova pa ni ne čudi da je izbor za glavne uloge pao baš na Bena Kingsleya ('Liječeni ubojica', 'Opaki igrači') i Penélope Cruz ('Vicky Cristina Barcelona', 'Nebo boje vanilije'). Ovaj dvojac je svojim impresivnim karijerama više puta dokazao neosporan talenat i veliku mogućnost prilagodbe te je njihov rad jedan od najhvaljenijih aspekata ove zanimljive drame.

Kako stvari stoje, 'Opsesija' ima sve potrebno za uspijeh – kvalitetne glumce, iskusnu i dokazanu redateljicu, kvalitetan scenarij kojega je napisao Nicholas Meyer – pa niti ne čudi stanje na internet stranici Rotten Tomatoes. Kritičari su se složili kako je ovo jedna inteligentna, ozbiljna i provokativna drama s impresivnim glumačkim izvedbama. Ocijena glasi 74%, a ovako su komentirali pojedini mediji – 'Prekrasan scenarij, odlična gluma, izvrsna režija i mnogo mnogo materijala za razmišljanje.' (Ebert & Roeper), 'Najbolja drama ove godine.' (Detroit News), 'Jedna od najboljih Kingsleyevih uloga' (Chicago Reader).

zl.m.