Bez greške - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bez greške

Bez greške

Flawless (2008.)

Magnolia Pictures

100' krimi, drama

Režija:           Michael Radford

Uloge: Michael Caine, Demi Moore, Lambert Wilson, Nathaniel Parker, Shaughan Seymour, Nicholas Jones, David Barras, Joss Ackland

Scenario:        Edward Anderson

Producent/i:   Mark Williams, Michael Pierce

Zemlja:          Velika Britanija / Luksemburg

Linkovi: službena stranica

Bez greške

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
3
0.00

Cinični domar i frustrirana zaposlenica spremaju se ukrasti hrpu djamanata. Vjerovali ili ne, pljačka je pošla u neželjenom smjeru.

Radnja filma smještena je u daleku nam 1960. godinu, u London. Laura Quinn (Demi Moore) je jedna od onih žena kojima je karijera na prvome mjestu i kao takva uspjela se ugurati u 'muški' posao – preprodaju dijamanata. Zašto se to smatra muškim poslom nemamo pojma, ali tako je. I tada je naša Laura odlučila marljivo raditi i truditi se na svome radnom mjestu kako bi s vremenom napredovala u hijerarhiji firme. No, godine su prolazile i izgleda da koliko se god ona trudila, uvijek joj 'za dlaku' promakne promaknuće. Svi promaknuti su bili redom muškarci, makar je Laura bila kvalificiranija od velike većine njih. Frustrirana i ljuta, odlučila je potruditi se još više i njezini napori nisu prošli nezamjećeno. Nažalost, nije ju primjetio neki šef, već domar, ali ima i to svoje prednosti.

Gospodin Hobbs (Michael Caine) domar je u firmi u kojoj je Laura zaposlena i blago rečeno nije baš oduševljen poslom koji radi. On je već dugi niz godina u ovoj firmi i dobro zna kako ona 'diše'. Nezadovoljan poslom, plaćom i životom općenito, u spremištu za metle skovao je zli plan, a u Lauri vidi svoga savršenog partnera za taj zločin. Jednog dana prilazi Lauri i predloži joj da njih dvoje opljačkaju svoju vlastitu firmu – London Diamond Corporation. Iako ona isprva odbija, shvati da radi u firmi koja je odbija promovirati samo zato što je žena i to odjednom postane dovoljno dobar razlog za njeno sudjelovanje u pljački. I izgleda da bi se čak i izvukli iz cijele te priče da Hobbs nije imao skrivene namjere koje će ozbiljno ugroziti Lauru, ali i cijeli njihov plan.


'Bez greške', trailer

'Bez greške' je režirao Michael Radford, engleski redatelj koji je do sada snimio nekoliko kvalitetnih filmova, kod kojih valja izdvojiti komičnu dramu 'Mletački trgovac' i dramu 'Vatreni ples'. Scenarija se uhvatio Edward Anderson, a u glavnim ulogama imamo veterana Michaela Cainea ('Vitez tame', 'Prestiž') koji jednostavno zrači karizmom i osobnošću i Demi Moore ('Nemoralna ponuda', 'Striptiz').

Što se kritika tiče, 'Bez greške', usprkos svome naslovu, ima nekoliko mana i nedostataka. Na internet stranici Rotten Tomatoes kritičari su ga ocijenili sa solidnih 59% i iako su prilično podjeljenog mišljenja, složili su se oko jedne stvari, a to je izvrsna gluma Michaela Cainea te tvrde da taj element izdvaja ovaj naslov od hrpe sličnih filmova. Chicago Sun-Times ovako je napisao: 'Najjača karta ove interesantne priče o krađi dijamanata je režija. Svaka čast Radfordu na poslu koji je obavio. Uspio je stvoriti atmosferu koja neodoljivo podsjeća na inteligentne i otmjene filmove kakvi su bili karakteristični za šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća.'

New York Times, San Francisco Chronicle i Washington Post također su pohvalili film i preporučaju ga pogledati, a bilo je in onih kojima se film nije svidio. Moramo priznati da su u manjini, a među njima je i New York Post koji film naziva 'sporim, zastarjelim i ne baš pretjerano zabavnim.' Bilo kako bilo, pred vama je jedna kriminalistička drama koja će vas sigurno zainteresirati jer tko ne bi želio vidjeti kako jedan obični domar i diskriminirana žena pokradu veliku i moćnu kompaniju.

zl.m.