Hellboy II: Zlatna vojska - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hellboy II: Zlatna vojska

Hellboy II: Zlatna vojska

Hellboy II: The Golden Army (2008.)

Universal Pictures

120' akcija, avantura, fantastika

Režija:           Guillermo Del Toro

Uloge: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Luke Goss, Seth MacFarlane, Anna Walton, Brian Steele, Roy Dotrice, John Hurt

Scenario:        Guillermo Del Toro

Producent/i:   Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Mike Richardson

Zemlja:          SAD / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Hellboy II: Zlatna vojska

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.04
27
0.00

Možda je došao iz pakla, ima rogove i često bude neshvaćen, ali kad nastane kaos na Zemlji, svi zovu upravo njega.

Budući da je prekršeno davno uspostavljeno primirje između čovječanstva i svijeta fantazije, nastala je paklena situacija na Zemlji. Nemilosrdni vladar, princ Nuada, koji želi zavladati planetom, iz mrtvih budi nezaustavljivu vojsku svakojakih bića. Borba s ovim diktatorom i njegovim pristašama prepuštena je najjačem i najhrabrijem superheroju. Naravno, to je naš Hellboy (Ron Pearlman) koji svoj posao uvijek odradi ne birajući sredstva. Oba svijeta su ga odbacila, niti u jednom nije u prihvaćen, a opet spremno kreće u obranu svijeta. To je junačina!

U svoj toj gunguli ipak nije sam. Tu su njegovi suradnici iz Ureda za istraživanje i razvoj paranormalnog – djevojka Liz, prijatelj Abe i mistični Johann, biće u plinovitom stanju smješteno u odijelo koje mu daje ljudski oblik. Oni mu pomažu u plemenitoj misiji spašavanja svijeta od propasti.


'Hellboy II: Zlatna vojska', trailer

Veliku crvenu grdosiju je osmislio i kreirao Mike Mignola 1994. godine, a naš je Hellboy pravdu krenuo dijeliti kao i svi poznati filmski junaci – u stripu. Njegove prve avanture objavio je Dark Horse Comics, a Del Toro je od prvog stripa pratio Hellboya, imajući ga u vidu kao potencijalni filmski projekt. Pragmatični Mignola, koji je vjerovao da će njegovi anti-heroji zauvijek ostati na tiskanim stranicama, kaže: 'Ni za milijun godina ne bih pomislio da ću Hellboya vidjeti na filmskom platnu. Kad smo prvi put o tome razgovarali, rekao sam – Je, je, samo dajte. I sretno. No, kad sam upoznao Guillerma, znao sam da je on onaj pravi.'

Guillermo Del Toro ('Panov labirint', 'Blade 2') je napisao scenarij i režirao prvog Hellboya i svi su bili zadovoljni poslom koji je odradio pa ni ne čudi činjenica da je upravo njemu povjerena ista dužnost i u nastavku. On je odličan odabir za ovaj film jer ne samo da je već dobro upoznan sa likovima, scenografijom i atmosferom, već je i pravi stručnjak kada su u pitanju specijalni efekti, koji čine veliki dio filma. U ulozi Hellboya imamo veterana Rona Perlmana ('Neprijatelj pred vratima', 'Kraljeva straža'), kojemu ovo nije prva suradnja s prijateljem Del Torom. Zajedno su radili na prvom Del Torovom dugometražnom filmu 'Cronos' te su suradnju ponavljali nekoliko puta u svojim karijerama.

New York Daily News komentira ovaj film kao maštovit i inventivan, te naglašava da ono što ga zaista čini dobrim jest upravo jedna topla, ljudska priča, a ne kostimi i akcija. U Minneapolis Star Tribuneu pišu da je ovo najveći, najbogatiji i najmaštovitiji superjunak ovog ljeta. Neki se ne slažu s ovako pozitivnim kritikama, kao na primjer Toronto Star koji je mišljenja da film nije baš najbolje razrađen zbog toga što se, kako oni tvrde, puno truda uložilo u kopleksnost lika demonskog heroja Hellboya, dok je njegov protivnik gotovo pa bezličan. Sve u svemu, kritičari na stranici Rotten Tomatoes ocijenili su ovaj film sa viskokih 88%, a svi se oni slažu u tome da je Del Toro vješto ekranizirao ovaj strip te da kvaiteta vizualnih efekata savršeno parira zanimljivosti samih likova.

zl.m.