Putovanje u središte Zemlje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Putovanje u središte Zemlje

Putovanje u središte Zemlje

Journey to the Center of the Earth (2008.)

New Line Cinema

92' akcija, avantura, obiteljski

Režija:           Eric Brevig

Uloge: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem, Seth Meyers

Scenario:        Michael Weiss, Jennifer Flackett, Mark Levin

Producent/i:   Charlotte Huggins, Beau Flynn

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Putovanje u središte Zemlje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.14
29
0.00

Tri istraživača propadaju duboko u novi svijet ispod Zemljine površine, gdje započinje čudesno i uzbudljivo putovanje.

Trevor Anderson (Brendan Fraser) američki je sveučilišni profesor i znanstvenik koji se bavi proučavanjem tektonike ploča - područja geologije koje povezuje pomicanja Zemljine kore s potresima, vulkanima i klimom. Zajedno s bratom Maxom, Trevor je bio na pragu iznimno važnog geološkog otkrića, ali onda je Max nestao tijekom znanstvene ekspedicije na Islandu. Od tada, Trevor nije imao mnogo sreće u daljnjem razvoju svojeg istraživanja i sada mu sveučilište prijeti zatvaranjem laboratorija. Povrh svih problema, Trevora iznenada posjećuje Maxov sin tinejdžer, Sean, koji nevoljko provodi tjedan sa svojim stricem.

Pokušavajući se malo bolje upoznati i zbližiti, njih dvojica nabasaju na Maxov primjerak knjige 'Put u središte Zemlje' Julesa Vernea i na marginama uoče bilješke o Maxovoj posljednjoj ekspediciji na Islandu prije deset godina. Uzbuđen zbog činjenice da je napokon možda otkrio što se dogodilo njegovom bratu, Trevor zajedno sa Seanom odjuri u zemlju vatre i leda. Po dolasku u Island u planinskoj kolibi sreću voditeljicu Hannah, koja ih odvodi do mjesta gdje je Max postavio svoj posljednji seizmički senzor. Uspinjući se krševitim terenom nađu se usred munjevite oluje. Sklone se u špilju, čiji ulaz zatrpa lavina. Ne mogu izaći istim putem kojim su ušli, pa se spuštaju u ponore Zemlje gdje njihovo fantastično putovanje zapravo i počinje.


'Putovanje u središte Zemlje', trailer

Ove godine imamo prilike nagledati se Brendana Frasera u našim kinima, jer je nakon uspješnog nastavka popularne franšize 'Mumija' odlučio glumiti i u ovoj akcijskoj avanturi. Na režisersku stolicu zasjeo je Eric Brevig koji je do sada režirao jedino nekoliko epizoda televizijske serije 'Xena: Princeza ratnica', ali bez brige, nije to sve. Sasvim je jasno da se veliki dio 'Putovanja u središte Zemlje' zasniva na kvaliteti i orginalnosti specijalnih efekata, a Brevig je bio zadužen upravo za taj posao na filmovima kao što su 'Dan poslije sutra', 'Pearl Harbor' i 'Znakovi u žitu' pa nije imao nikakvih problema prilagoditi zahtjevne 3D vizualne efekte za film. Scenarij su napisali Jennifer Flackett i Mark Levin koji napisali 'Nim na Otoku mašte' i 'Wimbledon' te Michael Weiss ('Domino efekt 2').

Moderni vizualni efekti i dobra stara poznata priča ono su što ovaj film čini punokrvnom obiteljskom komedijom/avanturom brzog ritma. Eto tako glasi opće mišljenje kritičara internet stranice Rotten Tomatoes, a ocijena je solidnih 61%. Claudia Puig je za USA Today napisala: 'Film je prejednostavan i predvidljiv, iako su vizualni efekti nevjerovatni.' S njome se slaže i Philip Marchand iz Toronto Stara kojega se također film nije baš dojmio. Ali zato je na sranici cijela vojska kritičara kojima se film svidio – 'Šarmantan i jako dopadljiv film.' (Wall Street Journal), 'Film sadrži sve potrebne sastojke za uspjeh.' (Newark Star-Ledger), 'Prepun je uzbudljivih i zapanjujućih momenata. Svakako se isplati pogledati ovaj film.' (TIME Magazine).

zl.m.