Dok vrag ne sazna da si mrtav - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dok vrag ne sazna da si mrtav

Dok vrag ne sazna da si mrtav

Before the Devil Knows You're Dead (2008.)

THINKFilm/VTI

117' krimi, drama, triler

Režija:           Sidney Lumet

Uloge: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei, Rosemary Harris, Michael Shannon, Amy Ryan, Brian O'Byrne, Aleksa Palladino, Blaine Horton

Scenario:        Kelly Masterson

Producent/i:   Michael Cerenzie, Brian Linse, Paul Parmar, William S. Gilmore

Zemlja:          SAD / Velika Britanija

Linkovi:

Dok vrag ne sazna da si mrtav

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.54
13
0.00

Napeti triler Sidneya Lumeta o obitelji čiji se članovi moraju suočiti sa najgorim mogućim neprijateljema – sobom samima.

Priča u prvi plan stavlja disfunkcionalnu newyorkšku obitelj, u kojoj svaki član ima svoju zanimljivu i tajnu priču. Najstariji sin, Andy frustrirani je broker koji nikako ne može zadovoljiti svoju prelijepu ženu Ginu pa zbog toga često pribjegava konzumaciji droge. Najmlađi sin, Hank poprilično je pasivan i živi od danas do sutra, a najveća briga u životu mu je plaćanje rata alimentacije. Hank također ima vezu s Ginom te se njih dvoje svakodnevno trude održati taj odnos u tajnosti pred Andyjem, što postaje sve teže i teže. Cijelu tu zbrčkanu obitelj na okupu drže njihovi roditelji, koji su vlasnici male draguljarnice u predgrađu. Za Andyja, Hanka i Ginu svaki dan je jednak onome prije njega, sve dok Andy ne smisli plan koji bi ih mogao, kako on kaže, izvući iz blijede svakodnevnice i učiniti sretnima.

Obojica braće imaju teških financijskih problema i čini im se da kada bi se dokopali nekog novca da bi sve krenulo nabolje. Andy tada upita Hanka ako bi mu pomogao u pljački trgovine. Radi se o draguljarnici njihovih roditelja i Andy ga, nakon početnog šoka i nevjerice, uvjeri da su na taj način svi na dobiti – oni dobiju lovu, a roditeljima osigranje isplati štetu. Andy pristane i tada se njihovi životi polako počinju razotkrivati i izlaziti iz kukuljica u kojima su bili godinama. Pljačka pođe po zlu, a njihov otac žarko želi pravdu i spreman je učiniti sve kako bi pronašao odgovorne, ne sluteći kako zapravo lovi svoje sinove. Dvojica braće se iznenada nađu u bezizlaznoj situaciji, a nevolje i problemi stižu jedan za drugim.


'Dok vrag ne sazna da si mrtav', trailer

'Dok vrag ne sazna da si mrtav' režirao je legendarni Sidney Lumet, osamdesetogodišnji američki redatelj, koji je filmskim sladokuscima tijekom svoje dugogodišnje karijere ponudio nekoliko bezvremenskih klasika – 'Pasje poslijepodne', 'Serpico', 'TV mreža'. Ako je suditi prema komentarima mnogih uglednih filmskih kritičara, na ovaj niz klasika se slobodno može uvrstiti i ovaj njegov posljednji uradak, što nije ni čudno, jer kada na režiserskoj stolici sjedi jedan Lumet, ostalo je samo na glumcima, a imena su zbilja impresivna. Tu su oskarovci Philip Seymour Hoffman ('Moćni Mahowny', 'Capote') i Marisa Tomei ('Moj rođak Vinny', 'Bijes pod kontrolom') te za istu nagradu dva puta nominirani Ethan Hawke ('Dan obuke', 'Gattaca'). Uz ovakvu ekipu teško da je bilo što moglo poći u krivo, a dokaz tome su profesionalne kritike i one fanova.

Film je na internet stranici Rotten Tomatoes zaradio ocjenu od 88%, a kritičari zbilja nisu štedili riječi pohvale. Opće mišljenje glasi kako je ovo efektan i napet triler koji označava trijumfalni povratak velikog Lumeta. Zbilja lijepo, a ako vam to nije dovoljno, ovako su se izjasnili pojedini mediji – 'Lumet je dokazao da je i u svojim godinama i dalje pravi majstor na kojega bi se mnogi mogli ugledati.' (New York Daily News), 'Osvježavajuć i neobičan uradak napravljen s veikom dozom perfekcije.' (San Francisco Chronicle), 'Odlično razrađeni odnosi unutar obitelji, mnoštvo napetih i zanimljivih situacija i vrhunska gluma svakog glumca.' (Minneapolis Star Tribune). Naravno, bilo je i onih kojima se film nije svidio no oni su u velikoj velikoj manjini, a među njima je i Rick Groen, koji je za Globe and Mail napisao: 'Prenaporan film. Imate osjećaj kao da gledate melodramu koja trči maraton.'

Svaka čast Ricku što je izrazio svoje mišljenje, ali mi ipak mislimo da stvari stoje malo drukčije. Pred vama se nalazi jedan punokrvni, napeti i zanimljivi triler, u kojemu je jedina sporna stvar što je bolje odrađeno – gluma ili režija.

zl.m.