Dosjei X: Želim vjerovati - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dosjei X: Želim vjerovati

Dosjei X: Želim vjerovati

The X-Files: I Want to Believe (2008.)

20th Century Fox

ZF, triler, misterija

Režija:           Chris Carter

Uloge: David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly, Xzibit

Scenario:        Chris Carter, Frank Spotnitz

Producent/i:   Chris Carter, Frank Spotnitz

Zemlja:          SAD / Kanada

Linkovi: službena stranica

Dosjei X: Želim vjerovati

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.66
29
0.00

Novi igrani film snimljen prema nekad popularnoj i omiljenoj televizijskoj seriji 'Dosjei X'.

U najboljoj tradiciji serijala 'Dosjei X', priča filma se drži u strogoj tajnosti, a poznata je samo direktorima studija te autorima i snimateljima. Ipak, ovo se zna – ovaj natprirodni triler je samostalna priča u tradiciji nekih od najpoznatijih i omiljenih epizoda iz serije i odvodi uvijek kompliciran odnos između Foxa Muldera (David Duchovny) i Dane Scully (Gillian Anderson) u potpuno neočekivanim pravcima. Mulder nastavlja svoju neumoljivu borbu za istinom, a strastvena i inteligentna Scully se i dalje nalazi neodvojivo upletena u njegovu potragu.

Film ponovno ujedinjuje zvijezde serije Davida Duchovnya ('Tajna', 'Izgubljeno u nepovrat') i Gillian Anderson ('Posljednji škotski kralj', 'Nevini') pod režijom samog autora serije Chrisa Cartera, koji je također koautor scenarija uz Franka Spotniza. Čak i nekoliko mjeseci nakon završetka snimanja Carter je i dalje bio jednako tajanstven oko priče, kao i tijekom razvoja filma i produkcije. 'Mulder i Scully se zbog novog slučaja nađu uvučeni natrag u svijet 'Dosjea X' je sve što je bio voljan dodati o priči.

No, možda se nešto ipak da naslutiti iz nasova filma – 'Želim vjerovati' je fraza dobro poznata ljubiteljima serije. To je bio slogan na plakatu koji je visio na zidu Mulderovog ureda u FBI-u. 'To je sasvim prirodan naslov.' objašnjava Carter. 'Priča uključuje poteškoće koje proizlaze iz pokušaja mirenja vjere i znanosti. On zapravo nagoviješta Mulderovu borbu sa vlastitom vjerom.'


'Dosjei X: Želim vjerovati', trailer

Za razliku od prvog igranog 'Dosjei X – Film' snimljenog 1998. godine, Carterova i Spotnitzova priča za 'Dosjei X: Želim vjerovati' ne očekuje od gledatelja poznavanje komplicirane mitologije serije koja se proteže preko svih devet sezona emitiranja. 'Prvi film je funkcionirao kao jedna epska epizoda same serije, no ovo je pravi samostalni film.' objašnjava Carter. 'Da serija kojim slučajem nije postojala, ovo je priča koja bi ipak pronašla svoj put do filmskog platna.'

Ono po čemu se iznimno popularna serija 'Dosjei X' razlikovala od ostalih je to da je mogla natjerati svoje gledatelje da se boje gotovo svega. Mnoštvo intrigantnih i neobičnih slučajeva koje su rješavali Mulder i Scully uvijek su držali publiku napetu i u strahu. Ako je suditi po izjavama producenata, 'Želim vjerovati' posjeduje isti taj šarm te će oduševiti ne samo vjerne fanove nego i novije generacije gledatelja.

No, kritičari se ne bi baš u potpunosti složili s tom tvrdnjom. Internet stranica Rotten Tomatoes film je ocijenila s 60%, a koplja se uglavnom lome oko orginalnosti. I dok jedni ovaj film nazivaju prožvakanim te tvrde da izgleda kao da je napravljen od djelova serijala, drugi kažu da je interesantan te da će ostvariti prilično dobar uspijeh. No, jedno je ipak sigurno – fanovi će definitivno doći na svoje, a kako 'Dosjei X' nikada nisu razočarali što se tiče atmosfere, kemije između glavnih glumaca i zanimljive radnje, 'Želim vjerovati' će sigurno pronaći i svoju novu publiku.

zl.m.