Krivotvoritelji - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Krivotvoritelji

Krivotvoritelji

Die Fälscher / The Counterfeiters (2008.)

Universum Film / Blitz film & video

98' krimi, drama, ratni

Režija:           Stefan Ruzowitzky

Uloge: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow

Scenario:        Stefan Ruzowitzky

Producent/i:   Josef Aichholzer, Nina Bohlmann, Babette Schröder

Zemlja:          Austrija / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Krivotvoritelji

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.10
20
0.00

Istinita priča o Salomonu Sorowitschu, izuzetnom krivotvoritelju koji je sudjelovao u najvećoj financijskoj prevari Drugog svjetskog rata.

Berlin, 1936. Sorowitsch, kralj krivotvoritelja, živi u svijetu prevaranata, žigola i lakih žena. Za njega je život igra za koju je potreban novac, a novac koji mu je potreban on tiska sam. Zahvaljujući svojem prilično izraženom pragmatizmu, kao i još većoj kreativnosti, uspijeva živjeti bezbrižno i sigurno. Međutim, možda se samo tako čini jer zbog osmjeha lijepe Aglaiae ostaje u Berlinu jednu noć predugo. Slijedećeg jutra je uhapšen i, kao mnogi drugi 'profesionalni kriminalci', poslan u koncentracijski logor Mauthausen. Uzdajući se u svoju sposobnost preživljavanja i umjetnički dar, on postaje dvorski slikar SS-a.

Kad se o njemu pročuje glas, biva premješten u logor Sachsenhausen gdje se, u dvije izdvojene barake, krivotvori novac u grandioznim količinama. Krivotvoritelje budno nadgleda Herzog, šef specijalnoga tajnoga krivotvoriteljskog odjela, a Sorowitsch i njegovi drugovi doživljavaju nacističke strahote samo posredno. U odnosu na ostatak logora, uvjeti u njihovom 'Zlatnom kavezu' su gotovo božanstveni – čiste i uredne radionice s glazbom u pozadini, mekani kreveti, dobra hrana. Sve to imaju dok rade dobro. Ukoliko njihov rad ne bude uspješan, jasno je da će završiti u plinskoj komori. I dok neki, poput Burgera, pokušavaju sabotirati cijelu akciju jer shvaćaju da njome pomažu naciste i cijeli sistem koji ih je zarobio, Sorowitsch predano radi svoj posao. Sve dok i njemu ne proradi uspavana savjest.


'Krivotvoritelji', trailer

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je činjenica da je film snimljen prema stvarnim događajima. Nacisti su za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 1942. godine, u logoru Sachsenhausen osnovali krivotvoriteljsku radionicu u koju su dovodili kvalificirane zatvorenike iz drugih logora. To su bili profesionalni slikari, odabrani bankovni činovnici, ali i jednostavni obrtnici koji su stavljeni pred jednostavan izbor – suradnja ili smrt. Njihov primarni posao bio je krivotvorenje funti i dolara, kako bi Njemačka mogla plasirati te lažne novčanice na britansko i američko tržište i time uzrokovati njihov gospodarski krah. Cijela akcija zvala se 'Operacija Bernhard', a u njoj je ukupno otisnuto sto trideset i četiri milijuna funti, što je onda bilo tri puta više od britanskih rezervi. Ipak, nacistički plan su prekinuli saveznici koji su ih natjerali u bijeg, a novac je bačen u jezero Topliz u Austriji te je kasnije otkriven i uništen.

Scenarist i režiser Stefan Ruzowitzki rođen je u Beču 1961. godine, a studirao je povijest i kazališnu umjetnost. Njegov prvi dugometražni film bio je 'Tempo' (1997.), a nakon toga snima i 'The Inheritors' (1997.) koji mu je uz slavu donio i jednu nominaciju za Oskara. Nakon toga režira još nekoliko filmova ('All the Queen's Men', 'Bolnica smrti'), ali za 'Krivotvoritelje' se može reći da su njegov najveći dosadašnji uspjeh. To se može zaključiti i po kritikama na stranici Rotten Tomatoes – film se smjestio na udobnih 94%, a negativnih kritika gotovo da i nema. Boston Globe kaže da je 'uzbudljiv, napet i emotivan', Minneapolis Star Tribune naziva ga 'provokativnim', a magazin TIME posebno hvali režiju i glumu te svakako preporuča pogledati ovaj film.

zl.m.