Krivotvoritelji - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Krivotvoritelji

Krivotvoritelji

Die Fälscher / The Counterfeiters (2008.)

Universum Film / Blitz film & video

98' krimi, drama, ratni

Režija:           Stefan Ruzowitzky

Uloge: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow

Scenario:        Stefan Ruzowitzky

Producent/i:   Josef Aichholzer, Nina Bohlmann, Babette Schröder

Zemlja:          Austrija / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Krivotvoritelji

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.10
20
0.00

markoboban 29.04.2013 Ocjena recenzije : 5.0

Operacija 'Bernhard'

Ausrijski režiser Stefan Ruzowitzky ('Anatomie' 2000.) potpisuje ekranizaciju istinite ratne priče koje je detaljno opisao u svojim memoarima Adolf Burger ('The Devil's Workshop'), jedan od logoraša koji je preživeo sve strahote nacističkih konc-logora.U centru zbivanja je Jevrejin Salomon 'Sally' Sorowitsch (Karl Markovics), čovek koji uživa sve blagodeti slatkog života u Berlinu, 1936. godine, u vremenu kada fašisti već suvereno vladaju Nemačkom.Mala neopreznost zbog jednog od njegovih poroka (osetljiv na lepe žene), skupo ga košta.Kao poznatog kriminalca, sposobnog da falsifikuje novac, dokumenta i sve ono što mu zatraži klijent, Sorowitscha hapse i deportuju u logor Mauthausen.U surovoj borbi da preživi, ovaj kreativni čovek biće prinuđen da svoje izuzetne veštine stavi u službu Trećeg Rajha...Još jedna potresna ratna drama koja se bavi holokaustom, u kome se eksplicitno prikazuje instinktivni nagon za preživljavanjem u uslovima gde je to izgledalo praktično nemoguće.Dobra gluma i inteligentno osmišljeni dijalozi jesu aduti filma.Sam početak koji je snimljen na lokacijama mondenskog stecišta Monte Carla, je efektan uvod u kasniji sled događaja i odlično je uklopljen u ritam čitave radnje, koja je dinamična, brza, napeta i jako emotivna, obojena mračnim tonovima ljudske patnje. Prava je šteta što film ne traje duže, jer je sama tematika dovoljno provokativna i zanimljiva, tako da bi dramaturgija bila još izraženija sa još, recimo, par dodatnih scena. Karakterizacija likova je uprkos tome, veoma solidno odrađena, jer prosečan gledalac dobija neku sliku o prošlosti nekolicine zatočenika, koje je očajnički pokušaj nacista da preokrenu tok rata u svoju korist, spojio na zajedničkom zadatku.Naravno, oni jednostavno nisu imali prava na grešku, jer je to značilo sigurnu smrt.Kako se radi o istorijskom filmu, prošlom vremenu koje je ostalo arhivirano u muzejima, književnim delima i drugim vidovima civilizacijskih zapisa, bilo je neophodno postići željenu autentičnost.A realno, kostimografi, a naročito šminkeri, mogli su i bolje da odrade svoj posao.Da li je razlog mali budžet (samo €4,200,000), kratki rokovi snimanja ili nešto treće, nije mi poznato, ali je bitno da pomalo kvari opšti utisak.Vredi istaći neobične muzičke numere (ili bolje reći instrumentale) koje doprinose opštem povoljnom utisku. Dakle radi se o dopadljivom filmu kako za publiku, tako i za kritiku. Pogledajte, pa se uverite i sami.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Marin777 12.02.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Odlično!!!

Odličan film, raskošna europska produkcija, dobra režija, glumci, scenarij, fotografija, scenografija, glazba...! Definitivno jedan od boljih filmova koje sam gledao zadnjih godina. Filmčina za pet! Svakako bi ga preporučio za obavezno pogledati, čak i onima koji rijetko gledaju filmove.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

niksa666 14.12.2008 Ocjena recenzije : 0.0

ok film

Zanimljiv i dobar prikaz 2. svjetskog rata kroz jednu istinitu priču o krivotvorenju novca u svrhu nacističkog uspjeha!

Još jedan film koji nas podsjeti kako je taj rat bio extra ružan i brutalan.

No, kriminalci se uvijek snađu (prežive, prođu dobro)... Znam da to nije poruka ovog filma, ali tao uvijek ispadne. Životne nepravde se ponavljaju!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mydyingbride 17.11.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Odličan film!

Još jedan uspiješan prikaz jednog vremenskog perioda naše prošlosti koji je nastao djelovanjem bolesnih umova!!!Fenomenalna glumačka izvedba Karl Markovicsa!Preporuka svima koji se povremeno vole odvojiti od blještavila hoolywoodskih filmskih uradaka!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Fatty 10.11.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Odlično!

Svakako pogledajte! Ako vam se sviđaju filmovi tipa Schindlerova lista ovo će vam biti super!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

erakovi 24.07.2008 Ocjena recenzije : 0.0

falšeri

Odlično! Markovics je odlično utjelovio lik Židova koji je svojom snalažljivošću uspio preživjeti holokaust. Film na jedan neposredan i nepretenciozan način opisuje svu patnju Židova pod nacističkim režimom, te pokazuje najniže ljudske strasti koje se ispolje u takvim situacijama. Ma sve je za...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: