Juno - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Juno

Juno

Juno (2008.)

Fox Searchlight Pictures / Pa-Dora

96' komedija, drama, romansa

Režija:           Jason Reitman

Uloge: Ellen Page, Michael Cera, Allison Janney, J.K. Simmons, Olivia Thirlby, Rainn Wilson, Jason Bateman, Jennifer Garner

Scenario:        Diablo Cody

Producent/i:   Lianne Halfon, John Malkovich, Russell Smith

Zemlja:          SAD / Kanada / Mađarska

Linkovi: službena stranica

Juno

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.87
70
0.00

Juno je tinejdžerica koja je ostala trudna sa svojim najboljim prijateljem. Sada mora odlučiti što s djetetom, što začudno dovodi do niza zabavnih situacija.

Juno MacGuff (Ellen Page) tipična je šesnaestogodišnja djevojka koja živi po svojim pravilima ne mareći baš previše za mišljenje okoline. Ipak, njena svakodnevnica naglo se mijenja kada sazna da je trudna, a dijete je plod jednovečernje romanse s najboljim prijateljem Pauliem Bleekerom (Michael Cera). Iako se sviđaju jedno drugom, Paulie i Juno smatraju kako još nisu spremni na osnivanje obitelji te Juno, nakon što je razmotrila svoje opcije, odluči roditi i dati dijete na usvajanje.

Ali, prvo mora priopćiti svojim roditeljima sretnu vijest. Nakon prvobitnog šoka, svi se slože da je usvajanje najbolje rješenje, a Juno sada mora pronaći savršene roditelje koji će odgajati njeno dijete. Nakon nekog vremena, pojave se Mark (Jason Bateman) i Vanessa (Jennifer Garner) Loring – mladi bračni par iz predgrađa koji s Juno sklopi ugovor o usvajanju. Kako njena trudnoća napreduje, tako se produbljuju i kompliciraju i odnosi koje ima s roditeljima, Pauliem i Loringovima, a uskoro se pojavljuju i neki neočekivani problemi.


'Juno', trailer

'Juno' je do sada odlično prolazio na filmskim festivalima. Spomenimo samo da je na Rimskom filmskom festivalu proglašen najboljim, a titulu viceprvaka, u konkurenciji od 349 prikazanih filmova, odnio je i na Toronto film festivalu. Svijetlu budućnost predviđaju mu i četiri nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oskar i to u kategorijama za najbolju glumicu (Ellen Page), film, režiju i orginalni scenarij.

Film je u kratkom vremenu od nezavisne festivalske atrakcije postao hit u američkim i kinima i zaradio više od 117 milijuna dolara, a ako je suditi prema kritikama na internet stranici Rotten Tomatoes, ta cifra će nastaviti vrtoglavo rasti. 'Ubrao' vrlo visokih 93%, a negativnih komentara gotovo da i nema. Mnogi se slažu da je ovo najbolja komedija protekle godine - topla, zabavna i životna.

Beth Accomando tvrdi kako je 'odnos koji Juno ima sa svojim roditeljima jedna od najboljih stvari u filmu. Lijepo je vidjeti roditelje koji istinski vole svoju kćer te u potpunosti uvažavaju i poštuju njene odluke'. Izgleda da je režiser Jason Reitman, kao i sa svojim prethodnim filmom 'Hvala što pušite', pogodio pravu kombinaciju humora i drame, što je osvojilo srca gledatelja.