Nema zemlje za starce - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nema zemlje za starce

Nema zemlje za starce

No Country for Old Men (2008.)

Miramax Films

122' krimi, drama, triler

Režija:           Joel i Ethan Coen, Joel Coen

Uloge: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald

Scenario:        Joel i Ethan Coen, Joel Coen

Producent/i:   Joel i Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Nema zemlje za starce

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
93
0.00

Eh, dobri stari Teksas više nije ono što je nekad bio... Kauboje su zamijenili okrutni dileri, mirni gradići postaju streljane, a Tommy Lee Jones je novi John Wayne.

Stvaralačka kriza, koja je kod braće Joela i Ethana Coena trajala dvije godine, napokon je gotova. Ne samo da su napravili (režija i scenarij) 'Nema zemlje za starce' koji je već osvojio dva Zlatna globusa (najbolji sporedni glumac i scenarij), nego sa osam naominacija imaju šanse trijumfirati na dodjeli Oskara. Osim toga, u pripremi imaju još hrpu filmova.

Ako svaki od novih filmova bude uspješan kao 'Nema zemlje za starce', onda se braći Coen smiješi blistavabudućnost. Film je do sada prikazan na festivalima u Cannesu i Torontu, a kritičari kao da se natječu tko će napisati bolju kritiku. Na internet stranici Rotten Tomatoes dodjeljeno mu je 94% i brdo hvalospjeva. Geoff Berkshire ga je na Metromix.com usporedio s najboljim radovima legendarnog Alfreda Hitchcocka te tvrdi 'ovo je klasik koji će još godinama očaravati svoju publiku'.


'Nema zemlje za starce', trailer

Scenarij se temelji na romanu Pulitzerom nagrađenog, američkog pisca Cormaca McCarthyja, a govori o teškim i okrutnim vremenima koja su zadesila obične, miroljubive ljude u srcu Texasa. Priča je smještena u mali grad u kojemse isprepliću sudbine običnih i krajnje neobičnih ljudi - što je tipičan Coenovski zaplet poput onih iz 'Farga' i 'Suvišne okrutnosti. 

Cijela priča počinje kada Llewelyn Moss (Josh Brolin), u svom svakodnevnom lovu, naiđe na poprište mafijaškog obračuna - kamionet okružen mrtvim tijelima, u kojem se nalazi velika količina heroina i dva milijuna dolara. On odluči uzeti novac te tim činom pokrene lavinu nasilja koja ne bira žrtve i sredstva, a čak je ni šerif Bell (Tommy Lee Jones) neće moći spriječiti. Sada Moss mora bježati svojim progoniteljima među kojima se nalazi i hladnokrvni ubojica Anton Chigurh (Javier Bardem) koji je spreman učiniti sve kako bi došao do cilja.

'Nema zemlje za starce' napeti je triler koji će, zahvaljujući vješto ispričanoj priči, izvrsnoj režiji i impresivnoj glumi, posebno oduševiti odane fanove braće Coen, koji su - mora se priznati - posljednjih godina bili 'na suhom'.