Gozba ljubavi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gozba ljubavi

Gozba ljubavi

Feast of Love (2007.)

Metro-Goldwyn-Mayer Studios / Blitz film i video

102' drama, romansa

Režija:           Robert Benton

Uloge: Morgan Freeman, Greg Kinnear, Radha Mitchell, Jane Alexander, Alexa Davalos, Toby Hemingway, Selma Blair, Stana Katic, Billy Burke, Fred Ward, Erika Marozsan

Scenario:        Allison Burnett

Producent/i:   Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Richard S. Wright

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Gozba ljubavi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
6
0.00

Blagdani se bliže i pred vama su najrazličitije i najobilnije gozbe. Gozba janjetine, svinjetine, puretine, kolača i još koječega. Uz sve to stiže nam i 'Gozba ljubavi'.

Profesor i pisac Harry Stevenson (Morgan Freeman) u lokalnom kafiću u Oregonu svjedoči kako ljubav, na svoj tajanstven i očaravajući način, utječe na njegove sugrađane. Bilo da se radi o romantičnom vlasniku kafića Bradleyu (Gregg Kinnear) koji nema sreće u ljubavi jer je uvijek traži na pogrešnom mjestu, o nervoznoj prorodavačici nekretnina, Diane (Radha Mitchell), koja se upušta u ljubavnu vezu s oženjenim muškarcem (Billy Burke), ili o prelijepoj novopridošloj djevojci Chloe (Alexa Davalos) koja želi osvojiti Oscarovo (Toby Hemingway) srce.

Ta ljubav koja inspirira, ranjava, oduševljava, postavlja nemoguće zahtjeve i nepovratno mijenja i oblikuje živote mladih i starih, roditelja i ljubavnika, dobrih i loših, pomalo počinje utjecati i na Henryja. Naime, on se nakon gubitka voljene osobe povukao u sebe i, iako on to ne priznaje, nije isti kao i prije. No, uz pomoć njegove žene (Jane Alexander) koja ga neizmjerno voli i poštuje pokušat će pobijediti tugu te shvatiti kako se život nastavlja te da nosi još mnogo dobrih trenutaka koje vrijedi podijeliti sa svojim bližnjima.


'Gozba ljubvi', trailer

'Gozbu ljubavi' režirao je, prema istoimenom romanu Charlesa Baxtora, poznati holivudski režiser i scenarist Robert Benton koji je u svojoj karijeri osvojio mnoge nagrade. Ovdje valja istaknuti Oskara za najbolji scenarij 1984. ('Places in the Heart'), a za film 'Kramer protiv Kramera' nagrađen je s čak dva zlatna kipića 1979. – za najbolji scenarij i za najboljeg režisera. Oscarovski niz u 'Gozbi ljubavi' nastavlja Morgan Freeman, nagrađen za najbolju sporednu ulogu u'Djevojci od milijun dolara'.

Prema kritičarima, angažiranje oskarovaca nije samo po sebi dovoljno da film bude kvalitetan. Na Rotten Tomatoes 'Gozba ljubavi' dobila je mlakih 42%, a glavne kritike kazuju kakok joj fali orginalnosti te da je dosadna i melodramatična. Peter Bradshaw za Guardian čak piše da 'ako se dvoumite između čišćenja šupe i gledanja ovog filma, uhvatite se čišćenja'. No, nije sve tako crno, jer Jessica Holland trdi da je 'ovo romantična komedija nakon koje ćete se jednostavno osjećati bolje', a Peter Hartlaub za San Francisco Chronicle piše da 'film ima neko ljudi-su-dobri ozračje, kojem je teško odoljeti'.

'Gozba ljubavi' romantična je komedija koja ne donosi ništa revolucionarno za svoj žanr, ali zato nudi kvalitetna glumačka ostvarenja, solidnu režiju i ugodnu atmosferu. Uz to, govori o ljubavi i njenoj moći da mijenja svijet što je čini savršenim filmom za blagdanski period.