Greg Kinnear

17.06.1963 Logansport, Indiana, USA Greg Kinnear

Proslavio se kao voditelj 'Talk Soup' showa na američkom E! programu, a prvom zapaženijom ulogom u karijeri, u filmu 'Bolje ne može', zaradio je nominaciju za Oscara

Greg_Kinnear

Kao najmlađi od troje sinova, djetinjstvo provodi putujući. Neko vrijeme živi u Bejrutu, a u Ateni se kao srednjoškolac okušao u ulozi talk-show voditelja u radijskoj emisiji. Po povratku u Ameriku upisuje se na University of Arizona u Tucsonu gdje diplomu novinarstva prima 1985. godine. Uskoro odlazi u Los Angeles gdje je dobio prvi pravi posao kao pomoćnik marketinga pri Empire Entertainmentu. Tamo Kinnear napokon upoznaje svijet showbusinessa kreirajući promotivne kampanje za filmove kao 'Space Sluts in the Slammer'. Slijedeći posao nalazi na kablovskoj televiziji Movietime zahvaljujući kaseti koju je koristio na neuspjeloj audiciji za VJ-a na MTV-u. Nakon otkaza u Movietimeu, pojavljuje se u serijama 'L.A. Law' i 'Life Goes On'.

Sreća mu se osmjehnula kada 1991. postaje autor, koproducent i domaćin showa 'Best of the Worst'. Ironično je što ga nakon toga kablovska televizija E! prima natrag kao voditelja 'Talk Soup-a'. Emisija se pokazala popularnom i emitirala se do 1994. kad odlazi na NBC gdje vodi talk-show 'Later With Greg Kinnear'. Tada se i po prvi put pojavljuje na filmu, u komediji Damona Wayansa 'Blankman'. 1995. glumi u Sydney Pollackovom remakeu klasika Billyja Wildera 'Sabrina'. Film nije postigao očekivan uspjeh, ali nije poljuljao Kinnearovu želju za filmskim uspjehom. Dobiva glavnu ulogu u komediji 'Dear God' (1996). No ni taj film ne prolazi ništa bolje.

Napokon, dobiva ulogu u James L. Brooksovu 'Bolje ne može' (1997), komediji u kojoj glumi uz Jacka Nicholsona i Helen Hunt. Slijede nominacije za najbolju sporednu ulogu i Golden Globe nominaciju. Kinnearov sljedeći film romantična je komedija 'A Smile Like Yours' u kojem glumi uz Lauren Holly, a nakon toga još jednu; 'You've Got Mail', u kojoj glumi ljubavnika Meg Ryan.

Nažalost uloge u 'Mistery Men' i komediji 'What Planet Are You From' nisu naišle na dobar odaziv i do trenutka kad dobiva ulogu glumca u soap-operi u 'Nurse Betty', činilo se da njegova naglo stvorena slava polako blijedi. Tu reputaciju potvrđuje i sljedećim filmom, komedijom 'Loser' (2000), u kojoj glumi lukavog, jednodimenzionalnog profesora na fakultetu.

Kao i uvijek – gdje je mrak, uvijek ima mjesta za malo svjetlosti. 2000. glumi tugujućeg supruga nestale žene u Sam Raimijevu trileru 'The Gift'. Uspjehe nastavlja nizati i filmovima 'Someone Like You...' (2001), 'Dinner With Friends' (2001) i 'We Were Soldiers' (2002).

Uloga nesretne televizijske zvijezde Boba Cranea u mučnom biografskom filmu Paula Schradera 'Auto Focus' toliko je dobro odglumljena da je film bilo teško gledati. Sljedeće godine, Kinnear se odlučio vratiti komediji. Izabran je za partnera Mattu Damonu kao drugi spojeni blizanac u filmu braće Farrelly 'Zauvijek zajedno'. U sljedećem filmu u kojem ćemo ga gledati glumi oca koji oplakuje smrt svog sina i čini sve kako bi povratio izgubljenu sreću u horroru 'Godsend' (2004).

Greg Kinnear oženjen je Helen Labdon s kojom ima kćerkicu Lily.