Služio sam engleskog kralja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Služio sam engleskog kralja

Služio sam engleskog kralja

Obsluhoval jsem anglického krále (2006.)

AQS / Discovery film i video

120' komedija, romansa, ratni

Režija:           Jirí Menzel

Uloge: Ivan Barnev, Oldrich Kaiser, Julia Jentsch, Martin Huba, Marián Labuda, Milan Lasica, Josef Abrhám

Scenario:        Jirí Menzel

Producent/i:   Rudolf Biermann

Zemlja:          Češka

Linkovi: imdb

Služio sam engleskog kralja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
12
0.00

Nakon Oscarom nagrađenih 'Strogo kontroliranih vlakova', Jirí Menzel ponovno radi hit prema romanu češkog književnog klasika Bohumila Hrabala.

Jan Dítì (Kaiser) upravo je pušten iz zatvora u kojem je odslužio 14 godina i devet mjeseci kazne. Jan odlazi u napušteno selo iz kojeg je protjerano njemačko stanovništvo nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, tamo ima dva susjeda – profesora koji izrađuje glazbene instrumente i njegovu pomoćnicu Marcelu koja flertuje s Janom. To ga podsjeća na minule dane i počinju se nizati sjećanja.  

Živahni Prag tijekom 30-tih i 40-tih godina bio je sušta suprotnost mirnom selu u kojemu se sada nalazi. Mladi Dítì (Barnev) vođen je pohlepom, pohotom i ljubavi zbog koje se ženi za Njemicu što mu tijekom rata stvara probleme. Ipak, ambiciozno napreduje od provincijskog konobara do otmjenog Hotela Paris u Pragu. Postaje milijunaš i kupuje vlastiti hotel, ali političke prilike se mijenjaju... 

Jiøí Menzel jedan je od najpoznatijih čeških redatelja ('Striženo, skraćeno', 'Selo moje malo'), a uz filmsku bavio se i kazališnom režijom te glumom. Rođen je u Pragu 1938. godine, a diplomirao je režiju na Praškoj filmskoj školi FAMU (1958. - 1962.) zajedno s filmašima čija je generacija kasnije nazvana 'novim valom češke kinematografije'.  

Češka filmska akademija (ČFTA) kandidirala je 'Služio sam engleskog kralja' za najbolji strani film u ovogodišnjoj utrci za Oscara. Film je nagrađen FIPRESCI nagradom kritičara na Berlinaleu 2007, prikazan na mnogim drugim renomiranim festivalima i nominiran za Europsku filmsku nagradu. U Češkoj ga je pogledalo 800 tisuća ljudi.