Invazija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Invazija

Invazija

The Invasion (2007.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

99' horor, ZF, triler

Režija:           Oliver Hirschbiegel

Uloge: Nicole Kidman, Daniel Craig, Jeremy Northam, Malin Akerman, Jeffrey Wright, Veronica Cartwright

Scenario:        Dave Kajganich

Producent/i:   Joel Silver

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Invazija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.08
26
0.00

Nicole Kidman i Daniel Craig odmjeravaju snage sa zlim vanzemaljskim stvorenjima, što ih košta živaca, znoja i sna, a Kidmanicu i nekoliko rebara.

Tajanstvena svemirska letjelica pada na Zemlju, a u sebi nosi zastrašujuću tajnu, utječući na svakoga tko dođe u kontakt s njom. Fizička strana tih nesretnika ostaje nepromijenjena, no oni sami postaju hladni i 'neljudski'. Promjena se poput epidemije počinje širiti zemljom, a zahvaća sve veći broj ljudi. Washingtonska psihijatrica Carol Bennell (Nicole Kidman), zajedno sa svojim prijateljem Benom Driscollom (Daniel Craig) predano radi kako bi otkrila što više o tajanstvenoj pojavi, a to je dovodi do zastrašujućeg otkrića: što god da je njezin uzrok, napada osobu dok spava.

Epidemija uzima sve veće razmjere, a uskoro postaje nemoguće razlikovati zdrave ljude od onih koji su joj pokleknuli. Boreći se da ostane budna, Carol čini sve kako bi zaštitila svoga sina koji možda jedini poznaje način zaustavljanja epidemije. A ista možda i nije bolest nego – invazija.


'Invazija', r: Oliver Hirschbiegel

Ovaj znanstveno-fantastični triler već je četvrta inkarnacija alegoričnog romana Jacka Finneya 'Invazija tjelokradica'. Studio Warner Bros. je 2004. angažirao Davea Kajganicha da napiše preradu istoimenog filma Dona Siegela iz 1956., dok je režiju povjerio Oliveru Hirschbiegelu, proslavljenom redatelju filma 'Hitler: konačni pad'. Hirscbiegel je sa snimanjem završio početkom 2006., no studio nije bio zadovoljan učinjenim poslom.

Hirschbiegel se više oslanjao na atmosferu, a stravičnost je pokušao stvoriti korištenjem začudnih kuteva snimanja i klaustrofobičnim ambijentima. Studio je pak imao drugačije planove, pa je unajmio brata i 'sestru' Wachowski da prerade scenarij te Jamesa McTeiguea ('O za osvetu') da nadosnimi nekoliko prizora. Od prvobitnih 45 dana snimanja, posao se nakon 13 mjeseci stagniranja produžio za još 17 dana, otežao za dodatnih 10 milijuna dolara, a Kidmanici donio nesreću na snimanju i par slomljenih rebara (klik).

Konačni rezultat malo se koga dojmio. 'Invazija' nije uspjela poharati blagajne (15 milijuna zarađenih nasuprot 65 milijuna uloženih dolara), a ni kritika nije štedjela na 'brušenju'. Colin Covert iz 'Minneapolis Star Tribunea' nazvao ga je znanstveno-fantastičnom noćnom morom, 'spektaklom prvorazrednih glumaca zarobljenih u razarajućem mehanizmu kojeg su kreirali luđaci'. Rick Groen iz 'Globe and Maila' kaže da film kao bezdušni klon živahnoga originala zapravo predstavlja upravo ono protiv čega se nastoji boriti, a to je konformizam, dok se Roger Ebert zapitao 'koliko referenci na rat u Iraku možeš imati, a opet ne reći ništa o tome?'