Invazija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Invazija

Invazija

The Invasion (2007.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

99' horor, ZF, triler

Režija:           Oliver Hirschbiegel

Uloge: Nicole Kidman, Daniel Craig, Jeremy Northam, Malin Akerman, Jeffrey Wright, Veronica Cartwright

Scenario:        Dave Kajganich

Producent/i:   Joel Silver

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Invazija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.08
26
0.00

markoboban 22.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Nemoj zaspati

Roman ''"The Body Snatchers" Jacka Finneya (iz 1955.) već je par puta poslužio kao inspiracija za snimanje filmova. Ovi naučno-fantastični filmovi bili su u suštini odraz društveno-političkog stanja koje izaziva strah u svim socijalnim strukturama američke nacije. Paranoje je bilo ranije (Hladni rat, rat u Vijetnamu, afera sa predsednikom Niksonom itd.), ima je i danas (ratovi u Avganistanu i Iraku), a verovatno će je biti (skoro sigurno) i ubuduće (eventualni rat sa S.Korejom). Iako je angažovan da režira još jedan rimejk, nemački režiser Oliver Hirschbiegel (''Downfall''), kasnije je dobio pojačanje u liku, Jamesa McTeiguea (''V for Vendetta''), a što je dovelo do dorade već snimljenog materijala. Scenario za potrebe snimanja rimejka, je adaptirao Dejv Kajganić, uz naknadno angažovanu braću Wachowski. Priča polazi od savremenih kulturoloških razlika koje često vode u društveno-političke probleme, koji zatim lako eskaliraju u sukobe praćene ekstremnim nasiljem. Nakon stravične eksplozije zbog razaranja spejs šatla ''Patriot'', delići letelice bivaju rasuti širom Amerike. Na olupini je pronađena čudna supstanca, nešto nalik algama. U dodiru sa čovekom, ovaj svojevrsni virus menja ljudski mozak nakon što zaražena osoba zaspi. Broj zaraženih rapidno raste, ali zvanične vlasti nastoje sve da prikriju kako ne bi izazvale masovnu histeriju. Zvanično saopštenje je da se radi o novom obliku gripa. Glavni lik psihijatar Carol Bennell (Nicole Kidman) biće sticajem okolnosti uključena u spašavanje planete kada shvati da je njen sin Oliver, jedini koji bi mogao da spase ljudski rod od opakog virusa (na koji je on sam naravno imun). U očajničkoj borbi, gde ne sme sebi da dozvoli da zaspi, dobiće pomoć od svog prijatelja i kolege, Bena Driscolla (Daniel Craig). Producent Joel Silver obezbedio je lep budžet od $80,000,000 tako da su stvoreni adekvatni uslovi da se napravi jedan uzbudljiv SF-triler. Lokacije za snimanje pronađene su u Kaliforniji, Merilendu i naravno u Washingtonu. Međutim u nastojanju da sve to izgleda dopadljivo publici, gde se podrazumeva upotreba specijalnih efekata (npr. postepeno gubljenje boje kože) nekako se prekinula veza sa originalnom pričom. U pojedinim scenama, imamo utisak kao da gledamo neki niskobudžetni horor sa zombijima. Glavni likovi su solidno odradili svoj posao, ali u ovako sročenoj priči to nije ipak dovoljno da film dobije neku visoku ocenu. Dakle, u granicama proseka, što bi u prevodu značilo: samo za jednokratnu upotrebu (odgledaj jednom i potom zaboravi)!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 04.12.2009 Ocjena recenzije : 4.5

Upropašten dobar početak

'The Invasion' je čak četvrta adaptacija popularne knjige 'The Body Snatchers' Jack Finneya te ujedno i prvi film odličnog njemačkog redatelja Hirschbiegela ('Der Untergang') u Hollywoodu. Naravno da Hollywood mora biti Hollywood pa tako producenti nisu bili zadovoljni Hirschbiegelovom verzijom pa su na našu žalost odlučili zaposliti još jednog redatelja da dosnimi par scena. Upravo Hirschbiegelov početak je najbolji dio filma gdje se on odlučuje na pomanjkanje akcijskih scena dajući očitu prednost "ozbiljnijim" scenama u kojima on pokazuje da s lakoćom može stvoriti napetu atmosferu (iznenadni posjet nepoznatog čovjeka u kasni sat na vrata naše junakinje, priča Wendy o tome kako joj se muž čudno ponaša...). A ostatak filma možemo zanemariti; jer ovdje je riječ o izrazito predvidljivom djelcu koje se vidi da je izmontirano, izrezano i nasnimavano kako se približavamo kraju. Klišeji poput toga da Kidmanica puca iz pištolja besprijekorno (iako je psihijatar), da pola grada lovi baš naše glavne likove, da znamo da se Carol i Oliveru ništa neće dogoditi; naravno da nisu izbjegnuti pa 'The Invasion' ispada da nije ništa drugo nego izrazito loš pokušaj remakea nečega što je već u oiginalu izvanredno napravljeno. Ali da ne bude sve tako sivo, Kidmanica godinama nije izgledala tako dobro na filmu a i završna scena automobilske jurnjave je Wachowskijevski odlična. Šteta što Hirschbiegelu nije dato da napravi film po svome...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Triumpho 06.03.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Za sf fanove ovaj će film biti ugodna zabava uz već mnogo puta viđenu priču, za sve ostale potencijalno odličan uradak uništen naknadnim dosnimavanjem i komercijalizacijom. Šteta, jer glumci su vrlo dobri, a radnja odlična u prvih pola sata.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

CityKino 18.03.2008 Ocjena recenzije : 1.0

Dobra klasika

I još jedan u nizu virusa koji napada čovječanstvo, no ovaj virus je puno bolje napravljen nego I am Legend ili 28 tjedana kasnije…

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

MMM 09.03.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Dobar film, iako i nije originalna ideja. A prikaz psihijatra na filmu klišeiziran kao i obično. :-)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

timbouctou 24.12.2007 Ocjena recenzije : 4.0

Pretenciozno

Iako ekipa okupljena oko filma na papiru izgleda obećavajuće, film u konačnici nije ispao ništa posebno.

Možda je bilo i teško za očekivati drugačiji ishod, no nakon svih natezanja sa prepravljanjima i dosnimavanjima film se pretvorio u bezlični niz kadrova koji kao da su skrojeni od dva različita filma. Prava je šteta što je studio odlučio prepravljati film Hirschbiegela koji je odlučio napraviti inteligentan i klaustrofobičan SF triler koji bi se manje zasnivao na specijalnim efektima ili raspadajućim zombijima a više na preispitivanju ljudske prirode, na tragu Shymalanovom filmu Signs.

Nakon naknadnih scenarističkih i redateljskih intervencija, dobili smo film koji gubi bitku na svim frontovima - preplitak i kičast je da bi se svidio zahtjevnijoj publici, dijalozi i likovi su krajnje neuvjerljivi, a čak ni akcijske sekvence nisu na kraju ispale ništa posebno. Ovo je film koji je totalno dezorijentiran i koji nije siguran ni sam što želi biti i kako se ovdje našao. Unatoč pokušajima Kidmanice i Craiga da solidno odrade posao i plošnim likovima daju bar minimalnu dozu uvjerljivosti, osjećaj dezorijentacije na kraju prelazi na gledateljstvo koje će se, baš poput junaka filma, mukom boriti da ostane budno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: