Divlji valovi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Divlji valovi

Divlji valovi

Surf's Up (2007.)

Columbia Pictures, Continental film

85' animirani

Režija:           Ash Brannon, Chris Buck

Scenario:        Lisa Addario, Joe Syracuse

Producent/i:   Christopher Jenkins

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Divlji valovi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.86
14
0.00

Ako ste mislili da pingvini samo brinu o svojim mladima, igraju se špijuna ili plešu, prevarili ste se. Oni, i - surfaju. Željno iščekujemo daljnje spoznaje i saznanja.

Kritičar Kyle Smith iz 'New York Posta' našalio se kako bi sljedeći film o pingvinima mogao imati okus grindhousea, predloživši naslov 'Lezbijske vampirske pingvinice iz SS-a', referirajući se na kultni seksploatacijski film 'Ilsa', kao i na aktualnu hollywodsku opčinjenost ovim gegavim pticama. Nakon Oscarom nagrađenog 'Carskog putovanja', pingvini su plesali i pjevali u 'Plesu malog pingvina', a vidjeli smo ih i u sporednim ulogama, npr. u 'Madagaskaru'. Ako se trend 'penguinsploitationa' nastavi, navijamo za filmove kakve je predložio ranije spomenuti kritičar!

'Divlji valovi' priča su o Codyju Mavericku (Shia LeBeouf / Ivan Glowatzky), mladome pingvinu s velikim snom. Naime, otkad je još kao dijete upoznao surfersku zvijezdu Big Z-ja sanja o profesionalnoj surferskoj karijeri. No, budući da živi u malome gradiću Smrzovini / Shiverpoolu na Antarktici konstantno se suočava s nerazumijevanjem okoline koja na njega gleda kao na mjesnoga ridikula. Ali sve se ima promijeniti dolaskom skauta koji traži mlade nade za veliko natjecanje u čast ranije spomenute surferske zvijezde, koja je godinama ranije netragom nestala za vrijeme 'kroćenja' velikog vala.

Naš junak napušta svoj posao sortiranja riba i odlučuje okušati svoju sreću na novome mjestu i među novim pingvinima. Promjena okoline donosi mu nove prijatelje, prvu simpatiju, ali i suparnika – egoističnog Tanka Evansa (Diedrich Bader) koji ne preže ni pred čim kako bi osvojio prestižni trofej.

'Divlji valovi', trailer

Ono što izdvaja ovaj film od mnogih sličnih ostvarenja je forma lažnog dokumentarca (tzv. 'mockumentary') kojom su se autori koristili kako bi izložili priču. Mnogi su na to gledali kao na dašak svježine jer film osim uobičajenih asocijacija na pop-kulturu ismijava i stereotipe spomenutoga žanra, sa svim tipičnim castingom likova, izborom situacija, dramaturškim obratima, kao i tehničkim nesavršenostima (glas koji se čuje u off-u, mikrofon koji ulazi u kadar, izravno obraćanje u kameru itd).

Kritika je film jako dobro prihvatila. Nancy Churnin iz 'Dallas Morning Newsa' rekla je 'Sori, cinici, ali 'Divlji valovi' baš su šarmantan film. Ako ptice i izgledaju nekako poznato, imaju mnogo novoga za reći o prijateljstvu i o značenju pobjede'. Kevin Crust iz 'L. A. Timesa' kaže da klinci vjerojatno neće skužiti većinu fora lažnog dokumentarca, ali da bi svi trebali uživati u feel-good poruci o samoodržanju, prijateljstvu i pronalaženju vlastitog vala.

S druge strane, Marrit Ingman iz 'Austin Chroniclea' kaže da se trebalo više poraditi na priči i likovima, nego na vizualnoj strani filma (koja je 'zaista divna'), a Tyler Hanley bio je oštriji, rekavši da najnoviji hollywoodski pokušaj da se zaradi na opčinjenosti pingvinima nudi 'zaboravljiv zaplet, fontane zahodskog humora i dovoljno surferskih prizora da se dobije morska bolest'.