Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog Letača - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog Letača

Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog Letača

The Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007.)

20th Century Fox / Continental film

93' akcija, ZF, pustolovni

Režija:           Tim Story

Uloge: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Julian McMahon, Kerry Washington, Andre Braugher, Gonzalo Menendez, Laurence Fishburne

Scenario:        Mark Frost

Producent/i:   Avi Arad, Bernd Eichinger, Ralph Winter

Zemlja:          SAD, VB, Njemačka

Linkovi: službeni site
imdb

Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog Letača

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.93
40
0.00

Nastavak akcijsko-fantastičnog hita iz 2005. donosi staru ekipu ispred i iza kamere te jednog zastrašujućeg negativca iz svemira – Silver Surfera!

Nastavak filma iz 2005. donosi nam već poznate likove, ali u novim situacijama i s novim problemima. Reed Richards (Ioan Gruffudd), Sue Storm (Jessica Alba), Johnny Storm (Chris Evans) i Ben Grimm (Michael Chiklis) suočavaju se s novim neprijateljem, tajanstvenim vanzemaljskim stvorenjem Silver Surferom. Problemi počinju za vrijeme priprema vjenčanja Reeda i Sue Storm, kada nepoznati srebrni objekt uđe u Zemljinu atmosferu i počne emitirati kozmičku energiju koja uzrokuje brojne molekularne promjene i duboke kratere diljem planeta.

Vlada se prvo obrati Reedu od kojeg zatraži da pojavu istraži specijalno izgrađenim senzorima koji otkrivaju humanoidno stvorenje zastrašujućih moći. Saznavši da je Silver Surfer uništio brojne druge planete koje je ranije posjetio, ekipa shvaća da je i naš planet u opasnosti. A kako će njih četvero izaći na kraj sa zastrašujućim negativcem, ali i vlastitim vjenčanjem, saznajte odlaskom u kino.

'Dolazak Srebrnog Letača', trailer

Unatoč vrlo mlakom prijemu među kritikom, originalna je 'Fantastična četvorka' utržila preko 330 milijuna dolara diljem svijeta pa je nastavak bio neizbježan. Iza kamere našao se redatelj originalnog filma, Tim Story, a svoje su uloge odlučili reprizirati svi glumci iz originalnoga filma. Glumačkoj se ekipi pridružio i Doug Jones, vitki i visoki glumac koji je odigrao uloge fantastičnih bića u 'Panovu labirintu' Guillerma del Torra, dok je ovdje uskočio u odijelo Silver Surfera. Zanimljivo je da Jones ipak nije dobio i govornu ulogu, nego je glas ovom stripovskom bad-guyu dao glumac Laurence Fishburne.

Film je adaptacija istoimenog stripa (i to epizoda 48-50), a poveznice s tim svijetom ne staju na tome. Cameo ulogu gosta kojeg nisu pustili na vjenčanje odigrao je i kultni Stan Lee, čovjek koji je stvorio (ili je zaslužan za stvaranje) brojnih stripovskih likova koji su postali pop-ikone: Daredevila, Hulka, X-Mena i mnogih drugih. Spomenimo još da je budžet filma iznosio 130 milijuna dolara, a upravo je toliko utržio i na matičnome tržištu. Doda li se tome i zarada u cijelome svijetu, nastavci filmskih pustolovina Fantastične četvorke i dalje se mogu očekivati. 

A što kaže kritika? Svi su više-manje složni kako je nastavak nešto bolji od originala. No, ako je suditi po samo 37 % pozitivnih recenzija na Rotten Tomatoesu, ne i dovoljno dobar. Misha Davenport iz 'Chicago Sun-Timesa' kaže da je zbog naglih promjena iz ozbiljnog u bedasto riječ o filmskome ekvivalentu poremećaja višestruke osobnosti, a Manohla Darfis iz 'New York Timesa' bila je još oštrija, nazvavši ga 'egzistencijalno i estetski nepotrebnim nastavkom jednako nebitnog, ali depresivno uspješnog originala'.

No, nisu svi bili tako strogi. Kevin Carr pohvalio je 'iskreni pokušaj da se dočara esencija fantazije iz djetinjstva', dok ga je Erik Davis sa 'Cinematicala' nazvao 'ljetnom popcorn-zabavom u svom najboljem izdanju' i preporučio da se prije gledanja mozak ostavi pred ulazom u kino.