Simpsoni film - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Simpsoni film

Simpsoni film

The Simpsons Movie (2007.)

20th Century Fox / Continental Film

87' animirani, komedija, satira

Režija:           David Silverman

Scenario:        Mike Reiss, George Meyer, James Brooks, Ian Maxtone-Graham, John Swarzwelder, David Mirkin, Matt Groening, Al Jean, Mike Scully

Producent/i:   David Mirkin, James L. Brooks, Al Jean

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Simpsoni film

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.28
57
0.00

Kada Homeru Simpsonu povjerite čuvanje nuklearne elektrane, katastrofa je neizbježna. Cijeli grad mora iseliti, a jedini spas građanima je – Homer.

'Potreban je veliki ekran da se prikaže epska glupost Homera Simpsona', jedan je od slogana kojima se reklamira dugo očekivano filmsko izdanje jedne od najpopularnijih serija svih vremena. 'Simpsoni' su doživjeli 19 sezona i 400 epizoda, da bi tek onda bili prebačeni u filmski format.

Već je u 4. sezoni 'Simpsona' zamišljeno da se jedna epizoda proširi u film, ali su producenti od toga ubzo odustali jer nisu mogli pronaći pravu priču za kino izdanje. Poslije godina razmatranja, scenaristi su se složili da parodiraju dvije velike 'američke' teme: zaštitu okoliša i religiju. Fox je dugo čuvao sinopsis filma pod ključem, a priča je procurila tek s približavanjem premijere.

Za one koji (još) ne znaju, sve se počinje u Springfieldu. Tamo živi skromna obitelj Simpson; nespretni pivopija Homer, njegova brižna supruga Marge, pametna kći Lisa, problematični sin Bart, a tu je i njihova beba Maggie koja još ne govori. Neoprezni Homer Simpson, kao radnik u nuklearnoj elektrani, izazove curenje radiokativnog materijala u rijeku. Cijeli grad Springfield mora iseliti, pa razbješnjena rulja traži Homerovu glavu. Uskoro čitava obitelj Simpson mora bježati, a sudbinom grada bave se državne službe i predsjednik SAD-a Arnold Schwarzenegger. On prvo naređuje da se Springfield ogradi staklenom kupolom, a sljedeći korak je - uništenje grada nuklearnom bombom. Homer kreće na osobnu odiseju da bi se iskupio, tražeći oprost od žene Marge, skupljajući razdvojenu obitelj, i pokušavajući spasiti svoj grad. 

Redatelj filma je David Silverman ('Monsters Inc.' i 'Put u El Dorado'), koji je dosta iskusan u snimanju zahtjevnih animiranih filmova, a režirao je i neke epizode televizijskih 'Simpsona'. Glasove za film daju istu glumci koji sinkroniziraju i seriju (Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria), a tu su i slavni glumci koji daju glas epizodnim likovima: Kelsey Grammer, Joe Mantegna i Albert Brooks. Od gostujućih slavnih osoba nastupaju stvarna Erin Brockovich, članovi grupe Green Day (koji objavljuju singlicu sa svojom verzijom glazbene teme Simpsona), a svoje scene je snimala i Minnie Driver

Kreator Simpsona Matt Groening odbio je raditi film u CGI tehnici, te je po njemu film 'posveta nesavšenoj, ručnoj animaciji'. Poslije dugog snimanja autori su izjavili da imaju toliko materijala, da bi mogli napraviti još dva filma, a umjesto toga napunit će DVD dodacima. Iz finala su, zanimljivo, izbačene mnoge scene koje su bile u traileru, a koji je inače dobio nagradu kao najbolji animirani trailer.


'Simpsoni film', r: David Silverman, trailer

Osim trailera, puno je ulagano u raznovrsne promocije, dućani se prekrštavaju u springfildski Kwik-E-Mart i nude proizvode iz filma/serije, izdaju se figurice likova, planira se video-igrica usporedo s izdavanjem DVD-a, a 16 gradova s imenom Springfielda borilo se da budu domaćini američke premijere (pobijedio je onaj u Vermontu).  

Već i prije premijere, vjerni gledatelji 'Simpsona' zdvajaju nad kvalitetom filma, dio obožavatelja razočaran je predugim trajanjem serije i smatra da je izgubila na kvaliteti, te da ni film ne može ispasti bolji. Seriju su napustili neki ugledni scenaristi (npr. komičar i voditelj Conan O'Brien) koji su pisali središnje, po mnogima i najbolje sezone serije, a ti scenaristi nisu angažirani ni za film.  

Ipak, glavna ekipa serije je tu; 'stvoritelj' Matt Groening, scenaristi prvih sezona (James Brooks, David Mirkin, Mike Reiss, George Meyer, John Swartzwelder) i stalna postava glumaca-sinkronizatora.

s.p.