Nevini - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nevini

Nevini

Straightheads (2007.)

Blitz Film & Video

79` triler, psihološki

Režija:           Dan Reed

Uloge: Gillian Anderson, Danny Dyer, Anthony Calf, Francesca Fowler, Ralph Brown, Steven Robertson

Scenario:        Dan Reed

Producent/i:   Damian Jones, Kevin Loader

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službeni site
imdb

Nevini

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.41
17
0.00

Silovanje i osveta u mračnom i uznemirujućem psihološkom trileru s Gillian Anderson u mrak ulozi, pričom i tematikom evocira eksploatacijske klasike 70ih.

Alice (Gillian Anderson) je samopouzdana i samostalna žena srednjih godina sa sređenom karijerom i velikom kućom u koju odlučuje ugraditi sustav kamera za motrenje. Posao obavlja mladi i simpatični Adam (Danny Dyer), a od prvoga je susreta jasno da među njima dvoje ima `kemije`. Alice preuzima stvar u svoje ruke i poziva Adama na zabavu, koja se pokaže pomalo uštogljenom. No, na povratku kući odlučuju se prepustiti svojim strastima i isprobati rosne grmove u obližnjoj šumici.

Još uvijek pod dojmom odnosa koji su imali, Alice i Adam nabasaju na skupinu muškaraca koji Adama premlate, unakazivši mu pritom lice, a Alice brutalno siluju. Slučaj prijavljuju policiji, no rezultata nema. Ali jednoga dana, Alice otkriva da jedan od zlikovaca živi nekoliko minuta vožnje od njezine kuće – i odlučuje se osvetiti.

Ono što je počelo kao seksi high-tech triler pretvara se u standardni film silovanja & osvete, podvrstu eksploatacijskog filma koji je bio osobito popularan tijekom 70ih, a najznačajniji predstavnici su mu `I Spit On Your GraveMeira Zarachija i `The Last House on the Left` Wesa Cravena. Iako film nije eksplicitan poput navedenih naslova, sugestivnih mu prizora ne nedostaje, a zanimljivo je da osim na osvetu, film veliki naglasak stavlja na psihologiju likova. Osim što osvetom pokušavaju vratiti samopouzdanje i osjećaj sigurnosti u vlastiti život, Alice i Adam pokušavaju oživjeti i seksualnu stranu svoje veze (osobito Adam koji je postao impotentan), a ruku na srce, ovakve teme danas rijetko susrećemo na platnima (naših) kina.

I što kaže kritika? `BBC` ga je nazvao depresivnim i eksploatirajućim, a Rich Kline kaže da film izgleda kao eksperiment napetosti i nasilja koji zapravo ništa ne govori. S druge strane, `Times` mu predviđa status kulta, a `Variety` kaže da unatoč nekim nategnutim trenutcima film funkcionira, i to više kao žanrovska vježba, nego kao socijalno osvješteni film.

I last but not least, spomenimo još i to da je Gillian Anderson u filmu napravila jako dobar posao i prava šteta da je u kinima ne vidimo češće.