Obitelj Robinson - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obitelj Robinson

Obitelj Robinson

Meet The Robinsons (2007.)

Walt Disney Pictures / Continental film

102` avantura, animirani, obiteljski

Režija:           Steve Anderson

Uloge: Angela Bassett, Tom Selleck, Harland Williams, Adam West, Tom Kenny, Ethan Sandler

Scenario:        Michelle Spitz

Producent/i:   Dorothy McKim

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Obitelj Robinson

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
6
0.00

Disney predstavlja pustolovinu iz budućnosti, dočaranu 3D animacijom, s ekscentričnim likovima i žabama koje pjevaju u zboru.

Najnovija Disneyeva animirana pustolovina prati dogodovštine maloga Lewisa, dječaka genijalca. Lewis se voli zabavljati raznoraznim napravama i čudima moderne tehnike, no također čezne za obitelji koju nikada nije upoznao. Njegova će mu znatiželja omogućiti nešto o čemu nikada nije sanjao: put u budućnost! A na tome će putu upoznati tajanstvenoga Wilbura Robinsona i njegovu neobičnu obitelj – oca Corneliusa, izumitelja i istraživača, majku Franny, koja je pronašla način na koji će žabe naučiti pjevati i svirati u orkestru, djeda Buda koji neprekidno gubi svoje zubalo i svoju odjeću oblači na krivu stranu te robota Carla, zavodnika i obiteljskog butlera.

U svome će se putovanju kroz budućnost Lewis sukobiti s opakim dinosaurom, žabama koje mogu kontrolirati umove te Bowling Hat Guyem, zlikovcem koji je čvrsto odlučio da Lewisu onemogući povratak kući.

`Oitelj Robinson` nastala je prema popularnoj knjizi `One Day With Wilbur Robinson` Williama Joycea, a riječ je o debitantskom ostvarenju redatelja Stephena Andersona koji je surađivao na storyboardovima ranijih Disneyevih djela, poput `Careve nove ćudi` ili `Legende o medvjedu`. Priča o dječaku bez roditelja za Andersona je imala i osobnu važnost jer je i sam bio posvojeno dijete. `Moja je namjera od samoga početka bila da u srž priče postavim Lewisovu potragu za ljubavlju i nadom kao emotivni temeljac te da to u priči istaknem`, izjavio je Anderson.

U kreiranju fantastičnog svijeta budućnosti Disney je posegnuo za naprednom Digital 3D TM opremom koja uvodi još više živosti u svijet CG animacije. Vrckavi svijet Robinsonovih djeluje vrlo retro, podsjeća na vizije budućnosti iz 30ih i 40ih godina, a vizualnu i idejnu živahnost pratila je i ona zvučna, za što se pobrinuo kućni skladatelj Tima Burtona, Danny Elfman.

U našim se kinima prikazuje sinkronizirana verzija filma, a spomenimo da je redatelj Stephen Anderson u originalnoj verziji dao glas glavnome negativcu Bowling Hat Guyu te još nekim likovima.

Kritika je vrlo dobro prihvatila film. Michael Wilmington iz `Chicago Tribunea` pohvalio je vrlo uvjerljiv 3D svijet samoga crtića u koji gledatelj biva lako uvučen, a Stacie L. Wilson iz `Buzzine Magazinea` istaknula je kako filmu ne nedostaje ni srca ni dobro oblikovanih likova, što ju je podsjetilo na `Disneyeve klasike na kojima su mnogi od nas odrasli`. No, nisu svi bili slatkoriječivi. Jeff Strickler iz `Star Tribunea` i Lisa Schwarzbaum iz `Entertainment Weeklyja` vrckavost i živahnost filma uzeli su kao manu, ističući kako scenariju (na kojem je surađivalo 7 scenarista!) `nedostaje fokusa`.