Zemlja junaka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zemlja junaka

Zemlja junaka

Home of the Brave (2006.)

MGM / UCD

101' drama, ratni

Režija:           Irwin Winkler

Uloge: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Curtis Jackson, Brian Presley, Chad Michael Murray, Christina Ricci, Victoria Rowell, Sam Jones III, Jerry Sciarrio

Scenario:        Mark Friedman

Producent/i:   Irwin Winkler, Rob Cowan, George Furla, Avi Lerner

Zemlja:          SAD, Maroko

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Zemlja junaka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

Priča o vojnicima koji su prošli teške trenutke na bojištu u Iraku no najteža bitka očekuje ih - kod kuće. Drama o prilagodbi životu poslije rata.

Irak, današnjica. Pet američkih vojnika saznaje da ide kući za dva tjedna. Ipak, prije odlaska u domovinu upućeni su na humanitarnu misiju i upadaju u zasjedu koja će ostaviti posljedice za sve njih. Vanessa Price (Jessica Biel) je gadno ozlijeđena u eksploziji i ostaje bez ruke a na bojištu joj pomoć pruža dr. Will Marsh (Samuel L. Jackson). Marinci Jamal Aiken (Curtis Jackson), Tommy Yates (Brian Presley) i Jordan Owens (Chad Michael Murray) odlaze u potragu za onima koji su izvršili zasjedu. Jamal slučajno ubija nevinu ženu, Tommy biva pogođen u nogu a Jordana pogađaju i umire na Tommyjevim rukama.
Par tjedana kasnije preživjeli se vraćaju u svoj grad Spokane i pokušavaju se prilagoditi mirnodopskom životu. Vanessa završava dugogodišnju vezu s dečkom i uz velike poteškoće koristi umjetnu ruku. Tommy je izgubio svoj stari posao i slabo komunicira s bližnjima; jedini s kojim ozbiljno razgovara je Jordanova ožalošćena cura Sarah (Christina Ricci). Jamal je uzrujan i ljut na svijet. Will traži utjehu u boci i ima probleme u odnosima sa ženom i sinom. Iako su funkcionirali kao vojnici u Iraku, svi oni ne mogu se nositi sa civilnim životom u domovini...

'Zemlja junaka' zamišljena je kao prvi veliki film koji se bavi povratkom američkih trupa iz iračkog rata ali nije doživio naročiti uspjeh. James Berardinelli (RealViews) smatra da scene iz rata uvjerljivo prikazuju kaos i napetost bitke ali da onaj dio filma koji prikazuje poslijeratni život vojnika nije vrijedan gledanja zbog predvidljivog i docirajućeg scenarija sa smiješno lošim dijalozima. Kritičar 'Varietyja' vidi problem filma u tome da pored toliko dobrih dokumentaraca o iračkom ratu, publika nema potrebu gledati rekonstrukciju rata koji još uvijek traje a ponavlja se i ocjena ostalih kritičara da glumci iz filma izgledaju 'baš kao glumci koji se trude da izgledaju kao ratni veterani'. Osim Samuela L.Jacksona koji se toliko trudi u svojoj ulozi da ga optužuju i za preglumljivanje, zapažen je trud Jessice Biel da ostvari dramsku ulogu ali je opći konsenzus da nije uspješna u emotivnim scenama. Oni kojima se glumac Curtis Jackson čini poznat, možda će više značiti njegov reperski nadimak '50 cent', kojeg se za ovaj film 'odrekao' jer nije želio da obožavatelji njegove agresivne glazbe dođu vidjeti film s krivim očekivanjima i razočaraju se kada vide njegov netipični lik. Da reperi nisu nužno i loši glumci pokazuje i primjer Marka 'Marky Mark' Wahlberga koji je ove godine bio nominiran za Oscara a karijeru je počeo baš kao reper te ostaje pitanje da li će Curtis '50 Cent' Jackson ovim filmom započeti uspješnu glumačku karijeru, kao što je to na televiziji učinio jedan Ice-T.

s.p.