Most za Terabithiju - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Most za Terabithiju

Most za Terabithiju

Bridge to Terabithia (2007.)

Walt Disney Pictures / Blitz film i video

95` obiteljski, fantastika, dječji

Režija:           Gabor Csupo

Uloge: Josh Hutcherson, Anna Sophia Robb, Zooey Deschanel, Robert Patrick

Scenario:        David Paterson, Jeff Stockwell

Producent/i:   Lauren Levine, Hal Lieberman, David Paterson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Most za Terabithiju

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.72
39
0.00

Fantastična priča o ljubavi, mašti, prijateljstvu i gubitku, ispričana iz dječje perspektive. Trolova i hodajućeg drveća, ofkorz, ne fali.

Jess (Josh Hutcherson) i Leslie (Annasophia Robb) dvoje su klinaca koji imaju problema s prilagođavanjem vlastitoj okolini. Jess je umjetnički tip, no njegov je privatni prostor svakodnevno narušen – u školi od školskih nasilnika, kod kuće od njegovih četiriju sestara, a čak mu ni otac ne pruža podršku kakvu Jess od njega očekuje. Leslie se pak nedavno doselila u njegovo susjedstvo i također ima problema s prilagodbom, što ih dodatno zbližava.

Klinci svoje slobodno vrijeme provode istražujući šumu koja se nalazi iza dvorišta njihovih kuća. Zahvaljujući mašti, u šumi pronalaze tajanstvenu zemlju Terabithiju, nastanjenu fatastičnim bićima: hodajućim drvećem, trolovima, vojnicima-vilin konjicima te Mračnim Gospodarem i njegovim podnicima. No, puštajući svojoj mašti na volju, pustit će je da upravlja njihovim sudbinama.

Riječ je o dugometražnom igranofilmskom prvijencu Gabora Csupa, nagrađivanog animatora koji je poznat po radu na televizijskim animiranim serijama (npr. `Simpsoni`, `The Rugrats`, `Scooby Doo and Scrapy Doo`). `Most za Therabitiju` druga je ekranizacija popularnog romana Katherine Paterson iz 1977. (prva je kraći TV film iz 80ih). Zanimljivo je da unatoč popularnosti (ili možda baš zbog nje), nekim roditeljskim udrugama ova knjiga i nije bila po volji jer se eksplicitno bavila motivom smrti, a optuživali su je da promiče okultizam i New Age religije, pa čak i da posjeduje latentni seksualni sadržaj.

Terabithiju i njezina fantastična stvorenja kreirala je ekipa iz WETA Digital LTD-a, zaslužna za efekte u `Gospodaru prstenova` i `King Kongu`. No, važno je napomenuti da je `Most za Terabithiju` zapravo drugačija od `Harryja Pottera` i `Narnijskih kronika`. Iako na njih podsjeća, manji je naglasak stavljen na pustolovine, dok se više pazilo na odnos između stvarnosti i mašte te one tužnije dijelove odrastanja, kao što su suočavanje s gubitkom i smrću. 

Film je u američkim kinima imao solidnu prođu (58 milijuna USD), a i kritika mu je prilično naklonjena. Fred Topel iz `Can Magazinea` nazvao ga je dječjom verzijom `Panova labirinta`, a Brian Tallerico iz `Underground Onlinea` pohvalio je pristup koji podrazumijeva pametne klince koje ne zabavljaju isključivo vicevi zahodskog humora.