Otkucaji života - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Otkucaji života

Otkucaji života

Stranger than Fiction (2006.)

Columbia Pictures

114' komedija, fantastika, romansa

Režija:           Marc Forster

Uloge: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Queen Latifah, Emma Thompson, Tony Hale, Kristin Chenoweth, Tom Hulce, Linda Hunt, Helen Young

Scenario:        Zach Helm

Producent/i:   Lindsay Doran

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Otkucaji života

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.04
28
0.00

Romantična komediji o porezniku koji saznaje da je glavni lik priče koju priča spisateljica i to ona koja voli priču završiti - smrću glavnog junaka!

Poreznik Harold Crick (Will Ferrell) živi prosječnim životom, bez djevojke i ikakvih uzbuđenja,a onda jednog jutra začuje ženski glas u svojoj glavi kako detaljno komentira njegove misli i aktivnosti. Isprva je samo zbunjen ali postaje i paranoičan kada čuje glas koji govori da će Harold uskoro umrijeti. Shvaća da mora pronaći osobu koja piše priču njegovog života i nagovoriti ju da promijeni kraj. Potraga ga dovodi do nekoć slavne, a sad gotovo posve zaboravljene spisateljice Karen Eiffel (Emma Thompson), koja nikako ne uspijeva smisliti dobar završetak svoje knjige te treba još jedino smisliti kako ubiti glavnog junaka. U pokušaju da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom i izbjegne smrt, Harold traži pomoć kod stručnjaka za književnost, Julesa Hilberta (Dustin Hoffman). Jules mu sugerira da bi svoju sudbinu mogao promijeniti tako što bi tragediju pretvorio u komediju s ljubavnom pričom između dvoje ljudi koji se ne mogu smisliti. Njegov prijedlog Harolda navodi da započne nevjerojatnu romansu s pekaricom slobodna duha, Anom Pascal (Maggie Gyllenhaal). Prvi puta Harold doživljava pravu ljubav i vjeruje da je izbjegao sudbinu koju mu je namijenila Karen, no nije svjestan da u njezinim tragedijama glavni likovi uvijek umiru točno u trenutku kada imaju najviše razloga za život...

Ovaj neobični film režirao je Marc Forster koji se proslavio mračnom dramom 'Monster's Ball' ali je režirao i obiteljsku melodramu 'San za životom' pa je tako pokazao da može napraviti raznovrsne filmove. Izjavio je da je 'priču ovog filma vidio kao priču o čovjeku koji je većinu svog života prespavao i odjednom se budi i shvaća da mu je ostalo vrlo malo vremena i da mora učiniti nešto što ni smo na neki način svi mi željeli učiniti - promijeniti našu priču'. A za inovativnu priču ovog filma zaslužan je Zach Helm, koji je ovim scenarijem mnoge gledatelje i kritičare podsjetio na maštovite scenarije Charlieja Kaufmana koje su režirali Spike Jonze ('Biti John Malkovich', 'Adaptacija') i Michel Gondry ('Vječni sjaj nepobjedivog uma'). Ipak, iako se ovo djelo hvali kao duhovit i pametan film, uglavnom se ističe kako ipak nije toliko dobro kao njegovi očiti uzori. 
Tako John DeFore (The Hollywood Reporter) smatra da film nije 'ni blizu tako neobičan ni čudan kao što naslov implicira, manje liči na 'Adaptaciju' a više na pametniju verziju 'Klika-za savršen život'' a s njim se slaže i kritičar Empirea Ian Freer koji također film ocjenjuje 'Klikom' za sofisticirane gledatelje tj. 'ispranom verzijom 'Vječnog sjaja nepobjedivog uma'', s tim da ističe da to nije i zamjerka filma - dobio je 4 od mogućih 5 zvjezdica. Za razliku od mračnih i eksperimentalnih Kaufmanovih filmovima, ovaj film se gledateljima preporučuje kao topla i zabavna priča. Roger Ebert (Chicago Sun-Times) napominje da film 'reklamiraju  kao romansu, komediju, fantaziju i film je pomalo sve od toga ali je u stvarnosti najviše bajka i to moralka' a James Berardinelli (Reelviews) svrstva ga među najbolje filmove 2006.

s.p.