Pisma s Iwo Jime - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pisma s Iwo Jime

Pisma s Iwo Jime

Letters from Iwo Jima/Iwo Jima kara no tegami (2006.)

Warner Bros. / Continental film

142' drama, ratni, povijesni

Režija:           Clint Eastwood

Uloge: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shidou Nakamura, Yuki Matsuzaki, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando

Scenario:        Iris Yamashita

Producent/i:   Clint Eastwood, Robert Lorenz, Steven Spielberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Pisma s Iwo Jime

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
38
0.00

Clint Eastwood predstavlja bitku na Iwo Jimi iz perspektive japanskih vojnika. A japanski vojnik vam piše - živ se ne vraća više!

Otok Iwo Jima stoji na putu američkoj invaziji na Japan. Japanski vojni vrh šalje generala Kuribayashija (Ken Watanabe) da utvrdi otok. Kuribayashi prekida gradnju rovova na plaži i premješta topništvo na više položaje. Gradi mrežu labirinata, s podzemnim tunelima, bunkerima i topničkim gnijezdima. No kada mu njegov časnik i prijatelj Takeichi Nishi (Tsuyoshi Ihara) javi da je ostao bez zračne i mornaričke podrške, Kuribayashi shvaća da je jedino rješenje braniti otok do smrti. Ipak, zabranjuje kolektivna samoubojstva koje zagovaraju tradicionalistički časnici i traži od svojih vojnika da poginu u borbi. S tim se ne slaže poručnik Ito(Shidou Nakamura), koji se od početku protivi Kuribayashijevoj nekonvencionalnoj strategiji. Za to vrijeme obični vojnici kopaju rovove i spremaju se za bitku. Saigo (Kazunari Ninomiya) je pekar koji želi preživjeti kako bi vidio svoju ženu i novorođenu kćer a sumnja da je novopridošli vojnik Shimizu (Ryo Kase) član okrutne japanske tajne policije. Uskoro se iskrcavaju Amerikanci i japanski vojnici suočavaju se s nadmoćnim neprijateljem...

Clint Eastwood je prvo planirao snimiti samo 'Zastave naših očeva', epsku dramu iz Drugog svjetskog rata o zauzimanju stateški važnog otoka Iwo Jima. Cilj je bio prikazati rat i iz američkog i iz japanskog kuta gledišta a što je više radio na scenariju, Eastwood je dolazio do zaključka da bi takav film trajao pet-šest sati i bio prerazvučen. Stoga je odlučeno da se o istom događaju naprave dva filma, svaki iz perspektive jedne od zaraćenih strana. Oba filma pokazuju bitku na legendarnoj Iwo Jimi na kojoj je živote izgubilo 6800 američkih i 21.000 japanskih vojnika. Zbog osjetljive situacije guverner Tokija je zatražio od Eastwooda poštivanje svetosti mrtvih, a Eastwood je odgovorio da 'nema nikakvu namjeru' gaziti po osjećajima Japanaca te se ozbiljno prihvatio projekta nazvanog 'Red Sun, Black Sand'('Crveno sunce, crni pijesak') koji je kasnije preimenovan u 'Pisma s Iwo Jime' jer je film temeljen na pismima japanskih vojnika s Iwo Jime svojim obiteljima.
Scenarij za ovaj film i 'japansku verziju' bitke napisala je Amerikanka japanskog podrijetla Iris Yamashita, uz pomoć oskarovca i scenarista 'Djevojke od milijun dolara' Paula Haggisa a korištena je knjiga 'Pisma glavnog zapovjednika' Tadamichija Kuribayashija. Film je i nastao kada se Eastwood zainteresirao za legendarnog zapovjednika japanske obrane te zatražio da mu iz Japana pošalju knjigu o Kuribayashiju. Fascinantnog generala, koji je studirao u Americi i ne ratuje poput ostalih Japanaca, tumači  Ken Watanabe. Watanabe se već proslavio ulogama hrabrih i časnih ratnika-samuraja, kako u japanskim filmovima tako i u američkim hitovima pa je dobio i nominaciju za ulogu u 'Posljednjem samuraju'.

Film nije postigao toliko veliki uspjeh u Americi koliko u Japanu, gdje je priča o japanskom žrtvovanju, borbi i časti, ispričana s japanskim glumcima i na japanskom jeziku, prihvaćena kao vrhunski domaći ratni film. I ostali kritičari prigrlili su film koji je osvojio i Zlatnog globusa u konkurenciji filmova na stranom jeziku (pobijedivši i 'strani' 'Apocalypto') a nominiran je i za Oscara za najbolji film, režiju i izvorni scenarij. Kritičar New York Timesa naziva ga 'bliskim savršenstvu', Newsweek 'jednim od najvećih antiratnih filmova' a za Toma Charityja (CNN) to je 'prvi američki film u godini kojeg ne oklijeva nazvati remek-djelom'.

s.p.