Déja Vu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Déja Vu

Déja Vu

Deja Vu (2006.)

Touchstone Pictures / Continental film

125` akcija, fantastika, triler

Režija:           Tony Scott

Uloge: Denzel Washington, Val Kilmer, Paula Patton, Bruce Greenwood, Adam Goldberg, Jim Caviezel

Scenario:        Terry Rossio, Bill Marsilli

Producent/i:   Mike Stenson, Chad Oman, Terry Rossio

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Déja Vu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.51
78
0.00

Denzel Washington ponovio je suradnju s Tonyjem Scottom i promijenio tijek povijesti… Doslovno ili samo na filmu, provjerite u novom nabrijanom akcijskom hitu 'Deja Vu'.

Tony Scott, mlađi brat posrnuloga Ridleya, snimio je novu nabrijanu i visokostiliziranu napeticu s castom kojim nije mogao promašiti. Slučajnost o kojoj je riječ skužio je Val Kilmer koji je dao izraditi majice za cijelu filmsku ekipu na kojima je pisalo: `Malcom X, Isus Krist i Jim Morrison: Deja Vu. Zar možemo fulati?`. Prethodno se odnosi na ranije uloge Denzela Washingtona (Malcom X u istoimenom filmu Spikea Leeja), Jima Caviezela (`Pasija` Mela Gibsona) i samoga Kilmera (koji je glumio Morrisona u `The Doors` Olivera Stonea).

Film je zaradio 59 milijuna dolara u američkim kinima, što je puno bolje nego njegov prethodni `Domino` s Keirom Knightley (koji, btw, već dvije godine iz nekog razloga izbjegava naša kina i videoteke), ali slabije nego `Tjelesna straža`, koja ne samo da je utržila solidnih 80ak milijuna, nego je dobila i jako dobre kritike.

`Deja Vu` je u tome pogledu prošao puno bolje nego `Domino` i njegovih bijednih 17 % pozitivnih recenzija na RottenTomatoesu, ali uvijek se nađe onih kojima ne pašu Scottove audiovizualne perverzije. I dok su neki kritičari uživali u filmu kao kvalitetnoj popcorn zabavi sa složenom pričom (David Ansen iz Newsweeka i Peter Canavese iz Groucho Reviewsa), bilo je i onih koji su jedva čekali da naslov koji u prijevodu znači: `Nisam li ovo već negdje vidio?` iskoriste kao zlobnu primjedbu na račun priče i režije (Laura Clifford iz Reeling Reviewesa i Colin Covert iz Star Tribunea).

Bilo kako bilo, na prvi se pogled Tonyju Scottu može zamjeriti jedino to što je popustio pred producentskim zahtijevima i u kina pustio PG-13 verziju filma, dok je director`s cut rezerviran za DVD.

A kako to u radovima Tonyja Scotta biva, film je miks akcije, trilera, drame, romanse i fantastike. Radnja se odvija u New Orleansu, gdje eksplozija trajekta odnosi 500 života. Uskoro se otriva da eksplozija nije bila slučajna, pa se u istragu uključuje pripadnik specijalne FBI-jeve postrojbe Doug Carlin (Denzel Washington). No, jednoga dana u rijeci je nađen leš lijepe djevojke Claire Cuchever (Paula Patton), za koju se otkriva da je poginula prije eksplozije. U istraživanju slučaja Carlin koristi posebno FBI-jevo otkriće koje omogućuje promatranje događaja iz prošlosti i njihovo projiciranje na zaslonima. No, istražujući slučaj, Carlin se sve više veže uz lijepu Claire i odlučuje otputovati u prošlost kako bi promijenio tijek događaja.

Inače, `Deja Vu` je bio debelo u pretprodukciji kada je uragan Katrina poharao New Orleans, a s njime i odabrane lokacije. No, nakon višetjedne potrage za novim lokacijama, producenti se ipak odlučiše zadržati u razrušenom gradu, zaposlivši pritom osiromašene stanovnike kao filmske radnike. Zanimljivo je usporediti humanitarnu angažiranost ovoga filma s reklamnom kampanjom `Slagalice strave 3` gdje je novac od prodanih plakata (natopljenih krvlju Tobina Bella) doniran Američkom Crvenom križu.