Apocalypto - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Apocalypto

Apocalypto

Apocalypto (2006.)

Buena Vista, Touchstone Pictures / Blitz film i video

137' avantura, povijesni, epski

Režija:           Mel Gibson

Uloge: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead, Carlos Emilio Baez, Amilcar Ramirez, Israel Contreras, Isabel Diaz, Espiridion Acosta Cache, Raoul Trujillo, Gerardo Taracena, Rodolfo Palacios, Fernando Hernandez

Scenario:        Mel Gibson, Farhad Safinia

Producent/i:   Mel Gibson, Bruce Davey

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

Apocalypto

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.05
147
0.00

Mel Gibson još jednom snimio uspješni povijesni spektakl. Poslije pasije Isusa slijedi pasija majanskog naroda, opet sa svim krvavim detaljima.

Jaguarova Šapa je mladi lovac koji s obitelji mirno živi u jednom selu. Njegov idiličan život remeti brutalna invazija ratnika Maja, koji masakriraju seljane. Jaguarova Šapa uspijeva ženu i dijete privremeno skloniti od napadača, ali je, kao i svi ratnici koji su preživjeli napad, zarobljen. Sve ih odvode u grad gdje ih u okrutnom obredu planiraju žrtvovati božanstvima radi okončanja  gladi koje je pogodilo kraljevstvo, a Jaguarova Šapa nada se vratiti u selo i spasiti svoju obitelj…

Nakon iznenađujućeg uspjeha 'Pasije', koju je napisao, režirao, producirao i financirao, Mel Gibson opet je ponovio taj riskantni potez i snimio još jedan spektakl koji je mirisao na neuspjeh. Poslije skandala s pijanim ispadom mnogi su predviđali skoru propast filmske karijere Mela Gibsona pa su razni zlobnici i slogan filma 'Apocalypto' ('Nitko ne može pobjeći svojoj sudbini') najavljivali  kao proročanstvo Gibsonove propasti. To se osobito dalo zaključiti iz činjenice da je 'Apocalypto' skupi povijesni spektakl (oko 80 milijuna $!) koji teško može zaraditi pare i nadoknaditi troškove jer je, kao i 'Pasija', film s puno nasilja (koji je zabranjen dječjoj publici), rađen na drevnom (majanskom) jeziku.

I dok su na 'Pasiju' išli svi pravi vjernici, bez obzira na aramejski i latinski jezik, a zbog kršćanske poruke moglo se progurati i mlade gledatelje na taj nasilni film, sljedbenici majanske religije sigurno nisu tržišno isplativ segment publike. Da se film producentima učini još nekomercijalnijim pobrinuo se Gibson koji je kao glumce uzeo izvorne Indijance, naturščike ili slabo poznate glumce. Da stvar bude još gora, neke javne ličnosti  (npr. ugledna tv-voditeljica Barbara Walters) su zbog Gibsonovih antisemitskih izjava indirektno pozvali gledatelje i na bojkot filma.

Kritičar Rex Reed je svu tu atmosferu opisao riječima da je 'Apocalypto' film kojeg nitko ne želi gledati, sa stotinu glumaca o kojima nitko nije čuo, a koji govore jezik koji nitko ne može razumjeti'. No pravog bojkota filma nije bilo, iako se nakon Židova i 'Pasije' opet jedna zajednica našla uvrijeđena Gibsonovim filmom. Naime, potomci drevnih Maja, pretežito Gvatemalci, uvrijedili su se prikazom sunarodnjaka koji su po njima 'prikazani kao divljaci koje trebaju spasiti Zapadnjaci'.

Na veliko iznenađenje mnogih, film je prvog vikenda zaradio više od 14 milijuna dolara, a i reakcije kritičara su bile iznenađujuće dobre. Što se tiče jezika, ni on nije bio veliki problem jer svi hvale povijesnu autentičnost filma ('Briljantni etnografski triler o drevnom dobu'- The Hollywood Reporter), a film je od kritičara dobio i nominaciju za Zlatni globus kao najbolji film - na stranom jeziku.

Todd McCarthy iz Varietya definira Gibsonov film kao 'izuzetan ep', hvali 'čudesnu produkciju filma, digitalnu kameru Deana Semlera, nekarekteristično suptilnu glazbu Jamesa Hornera, fantastične setove, kostime i šminku', a posebno ističe i odlično obavljeni posao casting direktorice Carle Hool. Istaknuta je i napeta priča s uzbudljivom potjerom te Stephen Hunter iz Washington Posta piše: ’Gibson možda nije duboki mislilac ali je vraški dobar pripovjedač’.

Nasilje je opet važni motiv, A. O. Scott iz New York Timesa ističe kako 'ljubitelji krvi neće biti razočarani', 'srca se čupaju iz otvorenih prsa, ljudska lica žvače jaguar' no ističe kako 'ispod svog tog brutalnog izgleda opet imamo holivudsku priču u stilu 'Hrabrog srca' ili 'Patriota' o militarističnim imperijalistima koji prijete dragoj obiteljskoj zajednici koja je izložena još jednoj pasiji u kojoj će se eksplicitno prikazati kako će ih se 'klati, gušiti, obezglavljivati, trančirati im utrobu  i bacati niz liticu'. Hollywood Reporter je na kraju zaključio da 'Gibsonova karijera kao redatelja postaje jedan dugi esej o ljudskoj okrutnosti kroz povijest'.

U svakom slučaju, čini se da je poruka filma ipak primjenjiva i na Mela Gibsona jer je on istaknuo da 'apocalypto' tj. apokalipsa znači novi početak koji slijedi iza kraja starog svijeta. Reakcije publike pokazuju da je 'stari Mel pun skandala' zaboravljen pa Gibson ima priliku da opet započne s karijerom uspješnog filmaša, makar i u žanru povijesno-religioznih slashera.

s.p.