Priča o Jacku i Rose - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Priča o Jacku i Rose

Priča o Jacku i Rose

The Ballad of Jack and Rose (2005.)

IFC Films / Blitz film i video

120' drama

Režija:           Rebecca Miller

Uloge: Daniel Day Lewis, Catherine Keener, Beau Bridges, Paul Dano, Jason Lee, Jena Malone, Susanna Thompson

Scenario:        Rebecca Miller, Michael Rohatyn

Producent/i:   Caroline Kaplan, Graham King, Jonathan Sehring

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Priča o Jacku i Rose

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Darrabban 25.05.2010 Ocjena recenzije : 1.0

Izvrsna indie drama

Pomalo mi je žao što ovakvi "mali" indie filmovi prolaze nezamijećeno od šireg gledateljstva samo zato što ne podilaze masovnom ukusu što se tiče izbora teme i načina prezentiranja iste. Uvijek delikatno pitanje incestuoznosti kojeg se ovaj film prilično otvoreno dotiče, sigurno nije razlog da bi ste izbjegli ovaj film, već upravo suprotno - tematika je ovdje daleko šira osim zalaženja u područje zabranjene ljubavi. "The Ballad of Jack and Rose" prikazuje pomalo bolnu ljubav između oca Jacka i njegove kćeri Rose; njihov odnos prikazuje iz raznih kuteva bez ikakvog osuđivanja protagonista, nastojeći prikazati njihovo emotivno i psihološko stanje.

Film definitivno iznose glumci i to još kako! Daniel Day-Lewis je valjda filmski vanzemaljac iz neke druge galaksije jer koliko različitih likova uspije utjeloviti i kako sjajno uranja u uloge je zadivljujuće. Postaje mi jasno zašto ga dosta kolega u Hollywoodu pomalo i mrzi iz zavisti, zbilja je vanserijski glumac. Odlično mu parira relativno nepoznata Camilla Belle, čija prirodna krhkost i nevinost doista nam približava lik Rose, stvarajući karakter od krvi i mesa. Film vjerno prikazuje njihov odnos "međuovisnosti", pogotovo kada se tinejdžerski bunt i probuđena seksualnost sudare sa očevim (pre)zaštitničkim i ekscentričnim nazorom.

I ostatak glumačke ekipe je izvrstan, pogotovo Paul Dano kao mračni i izgubljeni tinejdžer i Catherine Keener kao Jackova "zamjenska" ljubav. Šteta je što talentirana redateljica Rebecca Miller nije dobila više prilika režirati, no tu bih se opet mogao vratiti na početnu misao da neke teme nisu odgovarajuće za Hollywoodske kriterije "ćudoređa" ili mainstream ukusa.

Sjajna scenografija i odlična glazba, no prije svega vrhunske glumačke izvedbe u ovoj gorkoj drami čine film vrijednim gledanja. Ako ste ljubitelj drama, svakako preporuka za gledanje filma, naravno otvorenog uma i bez predrasuda. Uostalom, teško je osuđivati ljubav koja je ovako iskrena...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: