Pokojni - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pokojni

Pokojni

The Departed (2006.)

Warner Bros.

150' krimi, drama

Režija:           Martin Scorsese

Uloge: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Ray Winstone, Vera Farmiga, Anthony Anderson, Alec Baldwin, Gerard McSorley, David O'Hara, James Badge Dale, Kristen Dalton

Scenario:        William Monahan, Siu Fai Mak

Producent/i:   Brad Grey, Martin Scorsese, Jennifer Aniston, Brad Pitt

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Pokojni

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
140
0.00

DiCaprio je policajac, Damon podanik bossa Nicholsona. Obojica se moraju infiltrirati u neprijateljske redove, sve dok netko ne 'padne'.

Scenarij se bazira na honkonškom trileru 'Infernal Affairs' koji je 2002. na azijskom tržištu ostvario velik uspjeh. Tri godine kasnije redateljske palice se prihvatio Martin Scorseese i adaptaciju scenarija povjerio bostonskom scenaristu Williamu Monahanu. U naslovnim ulogama su Matt Damon i Leo Di Caprio, dok je ulogu bossa irske mafije Scorsesse namijenio Jacku Nicholsonu. Izbirljivi 'Kinky' je ulogu prihvatio tek nakon podužeg nagovaranja.

Ovaj put napeta Scorsesseova igra mačke i miša ne odvija se u New Yorku, kako bi mnogi poznavatelji njegova filmskog opusa mogli pomisliti, već u Bostonu. S tim u vezi navodi se i jedna zanimljivost 'The Departeda': obzirom na to da je snimanje u Velikoj Jabuci znatno jeftinije, veći dio filma snimljen je na tamošnjim lokacijama.

Bostonska policija kreće u rat protiv organiziranog kriminala. Mladi i temperamentni policajac Billy Costigan (Leonardo Di Caprio) mora se infiltrirati u mafijaški sindikat ne bi li pridobio povjerenje zloglasnog šefa irske mafije Franka Costella (Jack Nicholson). U isto vrijeme Costello šalje mladog i ambicioznog kriminalca Colina Sullivana (Matt Damon) da se infiltrira među policajce kao doušnik.

Kada i kriminalcima i policajcima postane jasno da u svojim redovima imaju krtice, Billyju i Colinu prijeti opasnost da ih uhvate i odaju suprotnoj strani, pa se moraju natjecati tko će koga prije razotkriti kako bi spasili svoju glavu.

Kritičar Newsweeka 'The Departed' je proglasio najboljim Scorseseovim filmom ikad, kolega mu s Varietya smatra kako film 'pršti energijom, odličnim dijalozima i maestralnim glumačkim izvedbama', a kritičarka Filmsinreviewa piše: 'Prije Scorsessea, Di Caprio, Damon i Wahlberg bili su zvijezde. Sada su A Klasa'.

s.p.