Pokojni - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pokojni

Pokojni

The Departed (2006.)

Warner Bros.

150' krimi, drama

Režija:           Martin Scorsese

Uloge: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Ray Winstone, Vera Farmiga, Anthony Anderson, Alec Baldwin, Gerard McSorley, David O'Hara, James Badge Dale, Kristen Dalton

Scenario:        William Monahan, Siu Fai Mak

Producent/i:   Brad Grey, Martin Scorsese, Jennifer Aniston, Brad Pitt

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Pokojni

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
140
0.00

The Departed 19.08.2012 Ocjena recenzije : 4.0

The Departed

Preporučam svima onima koji nisu pogledali ovaj film da ga pogledaju jer teško da postoji bolji film od ovoga!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Dalija N 14.08.2012 Ocjena recenzije : 2.67

Brutalno

I brutalan i brutalno dobar film. Meni osobno film desetljeća, i jedan od najboljih koje sam uopće gledala.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 14.11.2011 Ocjena recenzije : 1.0

Novi Scorsesejev klasik

Scorsese je svojoj radionici dodao jos jedno remek djelo.POKOJNI su nešto najbolje što je ovaj redateljski genij napravio od Goodfellasa.Režija je besprijekorna,sto posto vjerna priči koja je brutalna do bola.Niti jedna scena nije suvišna.Glumci briljiraju,doslovno svi u svojim ulogama,ali sa naglaskom na legendarnog Jacka Nicholsona i DiCapra (ne razumijem kako ih Akademija nije uočila te 2006.).Vizualni dio nije jedini koji je besprijekoran,tu je i muzika koja je toliko dobro adaptirana priči da je gotovo nevjerovatno.Nimalo ne pretjerujem sa pohvalama,ovaj će film za deset godina ako ne i prije biti ono što je Goodfellas sada.POKOJNI su vjerovatno najbolji remake ikad snimljen!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Marek Hemmann 30.09.2011 Ocjena recenzije : 2.5

Četri plus

Film je dosta dobar, između 4 i 5. Glumci riljiraju, režija je brutalna. Glazba fenomenalna Shipping up to Boston je savršeno ukomponirana i uopće nije napadna, nego gledateljima diže adrenalin. Dosta dobar film, pohvale Martinu šta nije išao na sigurno nego je sa onakvim krajem dobio plus od mene.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blue 16.11.2009 Ocjena recenzije : 2.25

SCORSESE STVARA NOVO REMEK DJELO

Jedan on najboljih filmaša u povijesti Martin Scorsese je samo potvrdio svoju titulu filmskog velikana tako što je nakon vrhunskih djela kao Taksist,Ulice Zla,Dobri Momci,Casino,Razjareni Bik,Avijator i kontoverznog Posljednjeg Kristovog Iskušenja stvorio novo mafijaško remek djelo Pokojni,ovaj put bez svojeg vjernog kompanjona Roberta De Nira.
Što reći o filmu koji je dobio 4 Oscara i koji je ušao medju 50 najboljih filmova u povijesti prema najvećoj filmskoj stranici imdb.com?Može se reći kako je ovo vjerovatno najbolji Scorsesejev film nakon Dobrih Momaka i jedan od njegovih najboljih filmova uopće.Napokon je dobio ono što je trebao dobiti davih '70ih,Oscara za najboljeg redatelja.
Glumačke izvedbe su odlične,sa naglaskom na Walbergovu koji je zaradio prvu nominaciju za oscara,standardno odličnog DiCapria i Nicholsona koji je trebao zaraditi nominaciju zbog nevjerovatne izvedbe kao sadistički mafijaški boss nadređen Damonu i DiCapriju.
Vizualni dio je besprijekoran kao i što se tiče muzike,scenarij,uobičajni Scorsese,fuck,fuck,fuck...što znači odlično.Svaki ljubitelj ovog mogula mora pogledati ovaj film.Jedina zamjerka Scorseseju je što je rekao kako mu je ovo zadnji krimić...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Hrvatski ratnik 02.04.2009 Ocjena recenzije : 2.5

Osrednje

Ako je Scorsesse ikada zaslužio oscara onda je to bilo za filmove Dobri momci, Taxist i Bande New Yorka. Pokojni su previše precijenjeni film koji nikako ne zaslužuje sve pohvale i nagrade koje je dobio. Nekažem da je film loš, štoviše dobar je ali me je g. Martin previše razmazio svojim prijašnjim filmovima tako da sam od ovog očekivao puno više.

Nejde mi u glavu o čemu je Scorsesse razmišljao kad je odlučio završiti film tako da svi glavni likovi dobiju metak u glavu(!!?). Pokojni je solidan ali kao što sam rekao očekivao sam puno više.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

wild_honey 18.11.2008 Ocjena recenzije : 2.25

I'm the guy who does his job. You must be the other guy.

Iako sam fan sladunjavih filmova i izbjegavam filmove ovakve vrste ovaj me film ugodno iznenadio. Mislila sam, iako Scorsese drži palicu u ruci, ovo će biti jeftina kopija u kojoj se sve sazna u prvoj polovici filma. Pola rečenice je točno, da, ovo jest kopija azijskog filma, ali ne, nikakav rasplet se ne može naslutiti do samog kraja. I to je ono što me iznenadilo (dobro, i to što je u pitanju irska mafija, očekivala sam nešto drugo).. Uloga Dignama (M. Wahlberg) me naprosto oduševila, direktan, bez dlake na jeziku, a usto i humorističan.. Da, da, da, odlična glumačka ekipa (DiCaprio, Nicholson i Damon) te Scorsese za volanom, bilo bi mi žao da ovaj film nisam pogledala..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

niksa666 15.06.2008 Ocjena recenzije : 2.75

tresla se brda...

... rodio se miš!!!
Film hvaljen na sva usta!
A, zašto?
Ništa posebno, ni tema ni gluma ni sve ostalo što bi svaki film činilo dobrim filmom!

Ovo je jedan običan krimić gdje glumi par glumačkih faca i gdje se svi na kraju poubijaju!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

felicia5252 04.05.2008 Ocjena recenzije : 2.0

fantastično

obožavan ovakve filmove, i stvarno je super, glumačka postava odlična i super je sve!! e da je više ovakvih filmova

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

APP 17.04.2007 Ocjena recenzije : 2.5

Scorsese opet briljira

Iako je ovdje riječ o remakeu, radi se o jednom od boljih filmova godine i sigurno jednom od najboljih Scorseseovih ostvarenja.
Ono što je zapanjujuće dobro u ovom filmu je odlična režija (a nisam ništa manje ni očekivao od Scorsesa) i zasigurno jedna od boljih izvedbi cijele glumačke ekipe uopće što sam dosad gledao. Nicholson, Dicaprio, Damon, Baldwin, Wahlberg, Sheen... svi su odradili posao za čistu peticu. Od Nicholsona nisam ništa manje ni očekivao, a jedino je Sheen najslabiji među najboljima. Posebna su priča svakako ostatak ekipe koji su možda odigrali svoje najbolje role, bez obzira koliko one velike u filmu bile.
Damon i DiCaprio su se pokazali da su iz ljepuškastih glumačkih nada, izrasli u prvoklasne glumce, Wahlberg je odlično iskoristio svaku minutu koja mu je pružena u filmu, a posebno bih izdvojio već ostarjelog i pomalo zaboravljenog Baldwina koji me je od svih njih najviše ugodno iznenadio.
Slijedeća stvar koja me dojmila je odlični soundtrack gdje su prisutni različiti stilovi glazbe, ali su odlično tempirani i usklađeni sa ritmom filma (uvodna Gimme shelter, i posebno ritmična naslovna tema filma od Dropkick Murphysa). Posebno bih izdvojio scenu odlaska i dobrih i loših momaka na sastanak popračena naslovnom temom filma, što je ukomponirano savršeno.
I za kraj, da se još ponešto kaže o režiji jednog od najvećih američkih filmaša. Mračna strana Bostona i kompliciranih likova u filmu Scoresese je odlično prikazao i ukomponirao u savršenu cjelinu. Upravo mu posebno treba čestitati na uspješnom vođenju ovakve glumačke ekipe, jer uskladiti ovoliko puno velikih imena nije lako. Akcijske scene (iako nisu brojne) su surove, realne i toliko dojmljive da su mi upravo one ostale najviše u sjećanju nakon odgledanog filma (posebno kraj filma gdje svi svakoga....)
Može se samo reći, odličan film koji je zaslužio svakog Oscara kojeg je dobio.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

alamea 17.04.2007 Ocjena recenzije : 1.5

Bezlično

Dovoljno govori činjenica da punih 40 minuta nisam kužila da su Matt Damon i Leo DiCaprio dva lika, tj. mislila sam da se radi o istoj osobi!!! OK, priznajem, načela me viroza, nisam bila baš strahovito pozorna i usredotočena, ali zaboga, ti likovi su tako bezlični, ti glumci također, taj filmek tak solidno hollywoodski uredan, da ti zbilja ništa ne upada u oči.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mrkemil 13.04.2007 Ocjena recenzije : 1.33

pokojni - zasluzeni oscari

Izvrstan film. Jack Nicholson uobicajeno izvrstan. Di Caprio, Wahlberg, Damon pokraj Nicholsona izgledaju poput glumaca iz Santa Barbare, Dinastije i Dallasa. Sto ce se desiti sa Americkom kinematografijom kada vise ne bude Nicholsona, De Nira, Pacina, Eastwooda i ostalih legendi. Di Caprio kao mafijaski boss? Ne bih rekao. Ocjena filma 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

devlishus 13.04.2007 Ocjena recenzije : 2.0

kopiraj me njezno

vec viđeno u carevom novom ruhu.gledljivo i poucno.jedino je cudno da se takva velicina od redatelja usudio kopirati scenarij

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ddl 06.04.2007 Ocjena recenzije : 1.33

pokojni

Film je totalno zasluženo osvojio sve Oscare i stvarno je izvrstan. režija i sve skupa je izvrsno, svakako treba pogledati.

ocjena: 5+

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ljerci 06.04.2007 Ocjena recenzije : 2.4

(ne)zasluzeno

ako nesto moze dignuti film iz pepela onda je to "svi sve pobiju" kraj. film je super, radnja je napeta,odlicno izvedena do kraja, ali nikako mu ne bi dala onog oscara, i to samo jer je baziran na Iternal affairs, sto nikako nije postena igra. Filmovi koji su prakticki tude kopije bi automatski trebali biti iskljuceni iz utrke za Oscara(a jos manje pobjeđivati) jer ima mnogo drugih filmova koji su mogli zauzeti njegovo mjesto. jos nesto,(a to ne kuzim)glazba je uistinu preglasna??ne kuzim stose time htjelo reci,jer se nije reklo nista (mozda-pomucite se da bi culi ovo remek djelo). odlicna scena je kada Lea upucaju kad izlaze iz dizala, odlicna!! i stvarno sam zacuđena njegovom glumom, cak mi je postao dreg jer djeluje kao da napokon ozbiljno misli. Covjek je snimio mnogo filmova, dosta i dobrih, al nekako uvijek su ga obiljezavali titanic i romeo&julia. Sad se to nekako promijenilo..i najbitnije vise nije sweet face, sad pocinje poprimat izgled kriminalca sa dugim stazem, i dobro mu stoji.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kramer 17.02.2007 Ocjena recenzije : 3.0

Stari štreber je napokon posrnuo!

Scorcese, jedan od najcjenjenijih američkih filmskih ziheraša je napokon zakazao!Film je konfuzan, suhoparno i rutinski izrežiran (uz nekoliko, istina, dobrih riješenja), čak i gluma velikih imena nije baš na razini.Nicholson daje minimum od sebe,čak je i odustao od prenemaganja,djeluje umorno i uspavljujuće.Sheen kao da se previše ufurao u način rada svog najomiljenijeg redatelja Sedlara, a Boldwin je bolje emocije i smisao za akciju i napetost pokazivao u Sjeni. Treba pohvaliti mladu gardu, pogotovo "ljigavca" Damona i "dobričinu" Di Capria koji je očito Scorceseova nova muza. Neka, neka, bit će nešto od tog malog. Scorceseova režija kao da na trenutke zablista kad su njih dvoje zajedno u sceni, a jedini inovativni režijski postupak je nevjerojatno efektna upotreba mobitela u filmu koji napokon nije trivijalna šminka spravica, već dramaturški jedna od najključnijih rekvizita koja puno toga riješava.Film je sat vremena predug.Prepun je suhoparnih dijaloga i nepotrebnih sporednih zapleta u koje se Scorcese bezveze upušta umjesto da razrađuje glavne likove i vodi ih prema logičnijem završetku koji priča za sebe.Scenarij je zbrčkan i pretenciozan,vrhunci filma su dvadesetak minuta međusobnog praćenja i igre mačke i miša između Damona i Di Capria u sredini filma,dok zaplet filma pri kraju puca po šavovima i jedino riješenje koje je bezobrazno neinventivno i suhoparno je i najednostavnije i najsigurnije-pobij sve likove!Sramota za jednu takvu utjecajnu figuru kao što je Scorcese da se koristi tako lošim režijskim trikovima.Glazba je vrhunska,ali je prenametljiva i uopće se ne uklapa u scene,ni ugođajno ni ilustrativno.Takav bućkudiš od glazbe bi jedino vrhunski uspio funkcionalno upotrijebiti majstor Tarantino. Što reći na kraju? Oscara za režiju Scorcese ni ove godine neće dobiti, ako nije ništa dobio za Taksistu, nikad i neće.Neka ga to tješi,ni Welles,ni Hitchcock,čak ni Chaplin nisu dobili "ključne" Oscare.Ocjena je nategnuta trica, zbog stare slave i mobitela.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Leone 09.01.2007 Ocjena recenzije : 3.0

Nikad bliže Oscaru

Sigurno se pitate, dragi cyber-čitatelji, tko je to blizu Oscaru. Pa Martin Scorsese naravno! Čovjek kojega svi svrstavaju u jednog od najvećih redatelja ne modernog filma, već svih vremena, a koji još nije osvojio Oscara za režiju. Čini se da bi ovim filmom mogao napokon skinuti to prokletstvo sa sebe.
Film je prerada hita iz Hong Konga pod nazivom Prljavi poslovi, a Scorsese je htio ovaj film pretvoriti u hit po svim parametrima. I u tome je uspio. Šta sve tu valja, pitate se vi, da je toliko hvalim ovaj film? Pa krenimo redom.
1. Režija: Scorsese je uvijek snimao odlične filmove, a svaki njegov film koji sam gledao, ali priznajem, nisam gledao sve najbolje (mea culpa!!), a ovaj film nije ništa lošiji. Po mom mišljenju Scorsese još od Goodfellasa nije snimio ovako dobar film. Po kvaliteti režije čak mi je u rangu sa Kasinom. Jednom rječju: oskarovska!
2. Glumci. Šta reć za film u kojem glume: Di Caprio, Nicholson, Damon, Wahlberg, Martin Sheen, Alec Baldwin i još mnogi drugi. Svi su vrhunski, ali meni je Nicholson malo naporan u ulozi Costella, ali ako stručnjaci kažu da je super, onda je super. (jedna zanimljivost. Za ulogu Costella Scorsese je prvo htio - pazi sad! - Roberta De Nira!)
3. Priča. Prerada jedne odlične priče. To je garantirano provjeren scenarij koji jamči mnoštvo mogućnosti u razvoju radnje (te krtice, ne propadanje čovjeka, bla bla bla...)
4. Glazba. Ovaj film mi se čini kao da u njemu non-stop nešto svira, a glazba je, ajd recimo, atmosferična. Od odlične Gimme Shelter od Rolling Stonesa (opet) do Hard-rock udaraljke I'm Shipping Out to Boston od Dropkick Murphysa do orkestralne glazbe Howarda Shorea.
Jedino nam još ostaje vidjeti hoće li Scorsese napokon osvojiti toliko željenog Oscara. Iako bih volio, jer je stvarno zaslužio, mislim da neće. Ne zato što ima i boljih, nego naprosto zato što je proklet i što će otići u povijest kao redatelj koji je bio super, ali nikad nije osvojio Oscara za režiju, nego će dobiti za životno djelo. Šteta!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Serafin 14.12.2006 Ocjena recenzije : 2.86

Izvrstan Scorsese

"Pokojni" je najbolji film koji je ove godine izašao u kinima. Ima odličnu radnju, odličnog Jacka Nicholsona i Leonarda Di Capria (trebao bi osvojiti Oscara ove godine), ali pomalo neujednačenog Matt Damona koji mi kvari (ali samo malo) ovaj izvrsno režiran film.

Ja sam svaki put iznenađen (ugodno) svakim novim Scorseseovim filmom (osim one loše "avanture" s Nicolasom Cageom).

Film bi, prema mom mišljenju, trebao dobiti Oscare za režiju, film i glavnog glumca.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Mr.Blonde 24.11.2006 Ocjena recenzije : 2.8

The Departed

Na početku odma da naglasim da The Departed nije bolji od orginala i da je orginalu nedostižan.I kako su američki 'talentirani' kritičari pisali da je ovo Scorseseov najbolji film ikad također nije istina a zašto nije ??? Zato što su to preseravanja američkih kritičara i prenapuhavanje filma .Fil je dobar Dicaprio,Damon,Wahlberg,Nicholson su odreda svi dobri u svojim ulogama međutim meni je kao sporedna uloga upao u oko jedan drugi glumac čisto zato šta je toliko briljantno odglumio ulogu da zaslužuje pažnju riječ je o Rayu Winstonu.Nicholson je isto standardno genijalan iako se malo preglumljuje .Još jedan problem filma je i minutaža film traje dva ipo sata i nakon određenog vremena postaje blago dosadan a sve se to fino moglo skratit na 2 sata iako je Marty pristojno odradio posao.

Ps.Alec Baldwin i Martin Sheen su također dobri u filmu

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Planktoni 24.11.2006 Ocjena recenzije : 2.5

Prezentacija moći

Film "Pokojni" bi se mogao okarakterizirati kao svojevrsni
"show-off" svih aktera ovog projekta. Svi su pokazali da su maheri.
Redatelj je fino slozio film, vidi se da covjek ima iskustva. Kuzi kad bi mogao past ritam, kada treba malo protresti radnju...od pomalo potrgane price je slozio koherentnu cjelinu.
Glazbena podloga je prilicno zanimljiva, ne bas tipicna za ovakvu vrstu filmova.
Glumci su odradili odlicno svoj posao. Sto se matore garde tice, Nicholson uspjesno utjelovljuje lokalnog bossa, odlicna je Baldwinova interpretacija policijskog sefa. Moguce je ovako nastaviti i dalje: Sheen, pa mlade nade :Wahlberg, Di Caprio, Damon...u ovom projektu casting ekipa zasluzuje sve pohvale. Trpanje filma sa samim facama je proslo uspjesno.
Nazalost ovaj film nije nista vise od "show-offa". Svi su svoj dio posla napravili za svaku pohvalu ali film je daleko od ocjene odlican. Zasto mi se ne svidja? Ne znam, moj konacan dojam je "mlaka voda".

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: