Casablanca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Casablanca

Casablanca

Casablanca (1942.)

Warner Bros.

102' drama, romansa

Režija:           Michael Curtiz

Uloge: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains, Paul Henreid, Dooley Wilson

Scenario:        Murray Burnett, Joan Alison

Producent/i:   Hal B. Wallis, Jack Warner

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMdB

Casablanca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.77
31
0.00

U klasičnoj ljubavnoj priči Michaela Curtiza oslikan je Drugi svjetski rat u Maroku.

Živopisni se karakteri pojvljuju u Casablanci, čekaonici za Europljane koji pokušavaju pobjeći iz Hitlerovske ratom razorene Europe.

Humphrey Bogart glumi Richarda 'Ricka' Blanea, ciničnog, ali dobrodušnog Amerikanca čiji je mali kafić mjesto okupljanja za sve od francuske policije, crnog tržišta do nacista. Kada se njegova davno izgubljena ljubav Ilsa (Ingrid Bergman) pojavi u Casablanci sa svojim suprugom Victorom Lazslom (Paul Henreid), vođom Otpora, Rick se uvlači u ljubavni trokut, ali i mrežu političkih intriga. Ilsa i Victor moraju pobjeći iz Casablance i Rick je možda jedini koji im može pomoći. No, pitanje je - hoće li? 

Ostale uloge uključuju Claudea Rainsa kao šefa francuske policije i glavne osobe u okupiranoj Francuskoj, Petera Lorrea kao propalog Senor Ugartea, Sydneya Greenstreeta kao Senor Ferrarija i Dooleya Wilsona kao Sama, Rickovog odanog prijatelja i pijanista u njegovom kafiću.

Fantastična glazba Maxa Steinera zajedno sa izvrsno strukturiranim scenarijem, besprijekorna gluma i nezaboravni dijalozi čine ovaj film jednim od najboljih filmova svih vremena.