Tsotsi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tsotsi

Tsotsi

Tsotsi (2005.)

the Industrial Development Corp. of South Africa, UCD

91' krimi, drama

Režija:           Gavin Hood

Uloge: Presley Chweneyagae, Terry Pheto, Kenneth Nkosi, Mothusi Magano, Zenzo Ngqobe, Zola, Rapulana Seiphemo, Nambitha Mpumlwana, Nonthuthu Sibisi

Scenario:        Gavin Hood, prema romanu Athola Fugarda

Producent/i:   Peter Fudakowski

Zemlja:          Južnoafrička Republika, Velika Britanija

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Tsotsi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
6
0.00

Južnoafrička varijanta 'Božjeg grada' opisuje kako beba otkriva dušu u okrutnom razbojniku. Oscar godine za najbolji strani film 2005. godine.

Kad se južnoafrički film pojavljuje u hrvatskim kinima, možete biti sigurni da je riječ o filmu koji je osvojio brdo nominacija i nagrada; nominacije za BAFTAu, Zlatni globus i Europsku filmsku nagradu, nagrade publike na festivalima u Torontu, Los Angelesu i Denveru, nagradu žirija u Pan African Film Festivalu i last but not least, Oscara za najbolji strani film. Film je dobro primljen i u Americi gdje su gledatelji naglašavali da bi priča filma dobro opisala i život u getu Los Angelesa.

Glavni lik filma je mladić koga zovu Tsotsi, štu u prijevodu s južnoafričkog slenga znači 'razbijač', 'razbojnik'. Baš kao što njegovo ime i govori, Tsotsi (Presley Chweneyagae) je okrutni ulični razbojnik koji je navikao na život na ulici nakon što je pobjegao od doma u kojem je živio s nasilnim ocem (Israel Makoe) i majkom oboljelom od AIDS-a (Sindi Shambule). Bezobzirnost pokazuje kad zajedno sa svojom bandom izbode čovjeka samo zato da bi se domogao njegove lisnice, a zatim prebije i svog partnera iz bande Bostona (Mothusi Magano) koji se usudio pitati ga postoji li netko za kim mu je zaista stalo. Tijekom krađe auta Tsotsi ustrijeli neku ženu i bježi s njezinim autom, no otkriva da se na zadnjem sjedištu nalazi – beba. Napušta auto, ali uzima bebu i uz pomoć samohrane majke Miriam (Terry Pheto) počinje se brinuti za nju. Ta briga za dijete promijenit će i hladnog Tsotsija koji se počinje prisjećati vlastitog djetinjstva i pokušava konačno učiniti nešto dobro ...

'Tsotsi' je rađen prema istoimenom romanu Athola Fugarda koji je bio smješten u 1950-te, ali je scenarist i redatelj Gavin Hood odlučio napraviti moderan film koji se dešava u sadašnjosti. Sadržaj i stil filma mnoge su kritičare podsjetili na 'Božji grad'. I ovaj film prati život mladenačke bande u metropoli Trećeg svijeta, snimljen je atraktivno i uz kool glazbenu podlogu kwaita – južnoafričkog križanca hip-hopa i 'world musica'.

Redatelj Hood je izjavio da je želio čim realističnije prikazati nasilničko ponašanje u getima i izbjeći glamurizaciju kriminalaca, ali je htio otkriti i ostatke humanosti u okorjelim razbojnicima, za što mu je bila potrebna pomoć glumca poput Presleya Chweneyagaea, koji je uspio prikazati pozitivnu promjenu u Tsotsiju. Da je poslužio kao dobar uzor, pokazuje i vijest iz Južne Afrike da je jedan kriminalac poslije krađe auta vratio bebu koja je bila u autu.

Na potrebu za preodgojem mladih kriminalaca ukazao je i predsjednik države Nelson Mandela, koji je za vrijeme razgovora s redateljem priznao da je u mladosti krao svinje, ali je kasnije naučio kako biti odgovoran i koristan građanin.

s.p.