Genijalni um - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Genijalni um

Genijalni um

A Beautiful Mind (2001.)

Imagine Entertainment, Universal Pictures, DreamWorks SKG

135' drama, biografski, misterija

Režija:           Ron Howard

Uloge: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Christopher Plummer, Paul Bettany, Adam Goldberg

Scenario:        Akiva Goldsman

Producent/i:   Karen Kehela-Sherwood, Todd Hallowell, Brian Grazer, Ron Howard

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Genijalni um

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.26
38
0.00

John Nash je nevjerojatno inteligentan i talentiran mladić, koji 1947. godine dobiva stipendiju za studij na Princetonu.

On definitivno nije tipični student i nije nimalo sličan svojim kolegama. Ne zanimaju ga žene, izlasci ni opijanja na tulumima bratstva. John je po cijele dane zadubljen u knjige i učenje. Jedino s kim se druži jest Charles Herman.Ubrzo John razvija teoriju, koja bitno pomaže ekonomskom sustavu SAD-a i počinje raditi za Vladu u vojno-istraživačkom laboratoriju. Svima postaje jasno da imaju posla s matematičkim genijem.

Upoznaje studenticu Aliciu, za koju se čini da je jedna od rijetkih, koji ga razumiju. Zaljubljuju se, a s vremenom i vjenčaju. No, John uviđa da boluje od shizofrenije i da mnoge stvari umišlja. Veliku podršku u borbi protiv bolesti pruža mu supruga, kojoj je prilično teško doprijeti do Johna, jer joj taji mnoge brige i neke stvari vezane za posao.

Zbog sve većeg stresa i poodmakle bolesti, Johna počinju proganjati more, paranoje i vizije. Nakon godina liječenja i izmjeničnih boravaka u bolnici i kod kuće, stanje mu se relativno stabilizira. 1994., nakon gotovo 50 godina znanstvenog rada, dobiva Nobelovu nagradu za životno djelo.