Zov divljine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zov divljine

Zov divljine

The Wild (2006.)

Disney, Continental film

94' animirani, komedija, obiteljski

Režija:           Steve 'Spaz' Williams

Uloge: Bill Murray

Scenario:        Ed Decter, John Strauss, Mark Gibson, Philip Halperin

Producent/i:   John Burton, Clint Goldman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Zov divljine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.88
8
0.00

Lav, žirafa, koala i mala vjeverica odlaze u divljinu Afrike iz sigurnosti zoo-a kako bi spasili kolegu mladog lava i vratili ga kući. Zvuči poznato, zar ne?

Vrlo slična radnja krasila je i prošlogodišnji hit crtić 'Madagascar' npr. mjesto radnje je zoo u New Yorku, a zatim se seli u Afriku, glavni likovi su također slični (lav i žirafa, dok su nilski konj i zebra 'zamijenjeni' koalom i vjevericom), a tu su i životinje koje plešu. Ima tu i elemenata iz filmova 'Potraga za Nemom' te 'Kralj Lavova'. Unatoč sličnostima, jaki dokazi ukazuju na to da je 'Zov divljine' krenuo u produkciju mnogo prije 'Madagascara', pa je sad pitanje, tko je koga kopirao? Naime, scenarij za 'Zov divljine' se pojavio još 2001., a zeleno svijetlo za početak proizvodnje je dobio 2003. te je tijekom tih šest godina izmijenio i nekoliko naslova, od 'The Big Break', preko 'Wildlife', pa do konačnog 'The Wild'.

Redateljska stolica 'Zova Divljine' je pripala debitantu Steveu 'Spazu' Williamsu, inače supervizoru specijalnih efekata na filmovima poput 'The Abyss', 'Jurasic Park', 'Terminator 2' i 'Maska', za koji je dobio i nominaciju za Oscara. Scenarij je djelo Eda Dectera, Johna Straussa te dvojca Marka Gibsona i Philipa Halperina, koji su priču, navodno, napisali još prije devet godina.

Kao i mnogi drugi kompjutorski animirani filmovi do sada i 'Zov divljine' ima veoma jaku glumačku postavu. Glavnom liku, lavu Samsonu, glas posuđuje Kiefer Sutherland, njegovom sinu kojeg spašava, lavu Ryanu, Greg Cipes, Benny, snalažljiva mala vjeverica, a ujedno i Samsonov najbolji prijatelj je Jim Belushi, u pratnji su im Janeane Garofalo kao žirafa Bridget, Richard Kind kao anakonda Larry, Eddie Izzard kao koala Nigel te William Shatner kao glavni negativac Kazar, nestašna i divlja zvijer. U hrvatskoj sinkroniziranoj verziji glasove su glavnim likovima posudili glumci Robert Ugrina, Dino Jelusić, Boris Svrtan, Ivana Bakarić, Radovan Ruždjak, Bojan Navojec i Ivica Zadro.

Priča prati skupinu životinja; Lava, njegovog sina Rayana, žirafu, koalu i malu vjevericu u jednom zoološkom vrtu u New Yorku koji, kada padne noć, postaje svijet za sebe u kojem se životinje zabavljaju na raznorazne načine i igraju igrice. Mladi lav Rayan je veoma potišten jer ne zna rikati kao njegov otac, te poželi da barem jednom vidi divljinu o kojoj mu je otac toliko pričao, misleći da bi tamo vjerojatno već naučio rikati.

Jedne noći se slučajno ukrca u jedan od kontejnera koji isplovljavaju iz New Yorka prema Africi. Otac Samson, zajedno sa svojim prijateljima, odmah se dadne u akciju spašavanja. No ono što ne znaju ni oni, a ni Rayan, jeste to da Samson zapravo nikada nije bio u divljini, te da je i njemu to prvi posjet Africi.
Tijekom putovanja skupina upada u raznorazne dogodovštine i nevolje prolazeći prvo kroz onu gradsku džunglu, pa zatim i kroz onu afričku. Tamo sreću Kazara, divlju zvijer koja voli plesati, a najveća mu je želja biti na vrhu hranidbenog lanca. Da bi to postigao, želi ubiti Samsona i Rayana. Samson pak, istovremeno sa sinom Rayanom, otkriva u sebi divljeg lava.

Hoće li se njih dvoje suprotstaviti Kazaru ili neće... pogledajte sami.

i.p.