Skriveno - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Skriveno

Skriveno

Caché (Hidden) (2005.)

Blitz film i video

117' triler, art, psihološki

Režija:           Michael Haneke

Uloge: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Benichou, Bernard Le Coq, Daniel Duval, Nathalie Richard, Denis Podalydes, Walid Afkir, Lester Makedonsky, Aissa Maiga

Scenario:        Michael Haneke

Producent/i:   Margaret Menegoz, Veit Heiduschka

Zemlja:          Francuska, Austrija, Njemačka, Italija

Linkovi: službeni site
imdb

Skriveno

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.76
33
0.00

lezileb 23.03.2007 Ocjena recenzije : 2.0

kvazi art

prestrašno prepretenciozno forsiranje napetosti koja radi predugog zamrznutog kadra postaje kontraproduktivna, počinje stvarno ići na jetra. kad mediokrit pomisli da je avangarda, svašta se izrodit može.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sizif 14.10.2006 Ocjena recenzije : 3.88

Umjetnost filma

Svatko tko voli film kao umjetničko djelo,a ne kao plitku,dokoličarsku zabavu,u kojoj je sve servirano i kristalno jasno,trebao bi pogledati ovaj fantastični uradak.
Ovaj film je odličan primjerak art trilera koji svojom slojevitošću pruža gledatelju neizmjerne mogućnosti analize i višesatnih seciranja, te pokušaja interpretacije redateljeve volje.
Uglednog TV voditelja,njegovu ženu i maloljetnog sina netko uznemirava šaljući im naizgled bezazlene video snimke i uznemiravajuće crteže.Snimke dovode do srednjovječnog Alžirca,u mladosti šikaniranog od gl.lika i njegove obitelji,te alžirčeva sina s također izraženim motivima za osvetu.
Odlično uklopivši filmsku i voajerovu kameru redatelj(Haneke)stvara osjećaj tjeskobe i neizvjesnosti,klaustrofobije i nemoći.Uz par brutalnih scena autodestrukcije i nasilja prema životinjama,redatelj nas kulminirajućim psihološkim pritiskom dovodi do kraja,ne dajući nam rješenje slučaja.
Na vrlo suptilan način Haneke osuđuje francusko društvo kao rasističko i šovinističko i nameće krivnju za stanje alžirskih doseljenika koji nikada nisu u potpunosti integrirani.Mikrosvijet glavnog junaka(važno je to što je on predstavnik medija) prebacuje u šire društvene okvire želeći prekinuti šutnju i okretanje glave od problema.
Ne treba razbijati glavu tko je tajanstveni snimatelj.To uopće nije važno.Ta kamera može predstavljati društvenu savjest koja ulazi u dubinu problema i na "bigbraderovski" način nas pretvara u pasionirane voajere.
Tek nakon drugog gledanja primjetio sam mogućnost iskupljenja(obratite pažnju na prijateljski susret dvojice sinova na školskim stepenicama)kroz novu generaciju Francuza koja je tolerantna,neopterećena prošlošću i rasno nepristrana.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kumpanjero 27.04.2006 Ocjena recenzije : 3.33

napetost uzrokovana ničime

cijeli film iznimno je originalan, atmosfera je konstantno napeta iako se u cijelom filmu zapravo javlja samo jedna intenzivnija scena. majstorski režirano, dugi pažljivo birani kadrovi i bizaran scenarij čine ovaj film posve novim filmskim iskustvom.

detaljne karakterizacije likova i istovremeno potpuni izostanak nekih informacija koje gledatelj očekuje da bi stvorio stav o likovima i radnji. zbunjujuć film u kojem efekt očuđenja doseže vrhunac. jednostavno - umjetnost u svojem najimpresivnijem vidu.

svakako pogledati, čak i ako nemate afiniteta prema filmovima koji iziskuju psihoanalitičke interpretacije. ovaj bi film mogao postati neupitna natuknica u filmskim enciklopedijama.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Acrobat 09.04.2006 Ocjena recenzije : 3.0

Tko se nije skrio?

Bilo bi zanimljivo izbrojati posjetitelje nakon što prestane Haneke čarolija nepokretnih slika,
Naime radi se o znalački režiranoj audiciji za strpljive, koja preispituje sukobe između mjesta koje kao ljudi zauzimamo i obećane zemlje o kojoj kao djeca sanjamo, ne zaboravljajući da postoje i oni koji nemaju priliku sanjati, jer pokušavaju preživjeti.
Kultura promatranja, privid i gubitak vrijednosti, dostupnost odgovora, nepokretnost osjetila,
komunikacija, digitalizacija, šteta je trošiti zareze.
Glumci poput prijatelja na koje smo zaboravili, slika lišena izvještačene obojanosti, zvuk na koji nismo pripremljeni i dovoljno prostora ispred i iza kazališnih zavjesa.
Film je to o kojem vrijedi pričati, propovijed kojoj nije namjera uznemiriti.
Na pravom mjestu i u pravo vrijeme.
Svakodnevnosti prestaje biti plod našeg djelovanja, što nam ne daje pravo odustajanja.
Vrata kao mogućnost pomirenja ostaju na trenutak zatvorena, skrivajući zločine iz prošlosti.
Igra svjetlosti i tmine, javnosti i intime, dječji crteži podvučeni bojom krvi kao podsjetnikom na prve susrete sa strahovima životne prolaznosti i emocionalne nestabilnosti.
Krug nerazumijevanja zatvara se pred ustanovama koje će djecu budućnosti naučiti,
životu u svijetu boja i različitosti, kulturi unutrašnjeg pomirenja s iščezlim i postojećim.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: