Psst... Nikome ni riječi! - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Psst... Nikome ni riječi!

Psst... Nikome ni riječi!

Keeping Mum (2005.)

Blitz/Summit Entertainment, Isle of Man Film

103' drama, crna komedija

Režija:           Niall Johnson

Uloge: Rowan Atkinson, Kristin Scott Thomas, Maggie Smith, Patrick Swayze, Tamsin Egerton, Emilia Fox, Toby Parkes

Scenario:        Niall Johnson, Richard Russo

Producent/i:   Julia Palau, Matthew Payne

Zemlja:          Velika Britanija, SAD, Francuska

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Psst... Nikome ni riječi!

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
18
0.00

Rowan Atkinson je svećenik u crnoj komediji o bakici koja šalje ljude Bogu na istinu.

Mlada i trudna Rosie Jones (Emilia Fox) putuje vlakom, pije svoj omiljeni čaj, a prtljaga joj je veliki kovčeg. Kondukter otkrije da iz kovčega curi krv, a uskoro će i policija shvatiti da je dražesna Rosie ubila muža i ljubavnicu pa je zatvaraju na duže vrijeme.

Četrdeset godina kasnije pratimo obitelj Waltera Goodfellowa (Rowan Atkinson), vikara župe Little Wallop. Zbunjeni vikar zauzet je pisanjem govora za konvenciju svećenika i ne primjećuje da mu je obitelj u krizi. Supruga Gloria (Kristin Scott Thomas) se dosađuje u braku i prihvaća flert s uobraženim instruktorom golfa Lanceom (Patrick Swayze), kćer Holly (Tamsin Egerton) mijenja dečke kao donje rublje, a sina Peteya (Toby Parkes) zlostavljaju školski nasilnici. Uskoro im dolazi pomoć - nova, sjedokosa domaćica Grace koja nosi veliki kovčeg, voli piti čaj i sređivati stvari na svoj način...

Redatelj filma Niall Johnson adaptirao je scenarij Richarda Russoa ('Ledena žetva') i napravio film čiji šarm leži u izvedbama različitih glumaca. Najveća zvijezda je Rowan Atkinson koji nije bio prvi izbor za ulogu župnika jer su producenti zamislili nekog 'ozbiljnijeg' glumca, brinulo ih je i hoće li ugledna stara glumica Maggie Smith ('Harry Potter i zatočenik Azkabana') prihvatiti ulogu ubojice, ali bespotrebno. Od ostalih glumaca tu je vječna dama Kristin Scott Thomas ('Gosford Park') u netipičnoj ulozi domaćice i zvijezda u - mlada Tamsin Egerton koju zbog izgleda često brkaju s Keirom Knightley, a scene za pamćenje iz ovog filma je sigurno i njen nastup u toplesu. Možda i najveće iznenađenje je uloga Patricka Swayzea ('Prljavi ples') u britanskoj komediji, ali iznenađenje će biti manje ako se zna da je Patrick veliki obožavatelj Monty Pythona.  

Film podsjeća na britanske komedije o opakim bakicama koje su se nekad snimale, ali su kritičari primjećivali da i nije tako smiješan kao što se trudi biti. Pri samom kraju, komedija o disfunkcionalnoj obitelji postaje i obiteljska drama, ali ne u holivudskom stilu jer za američki ukus obiluje psovkama, golotinjom i morbidnim ubojstvima.