Podmornica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Podmornica

Podmornica

Das Boot (1981.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

216' drama, ratni

Režija:           Wolfgang Petersen

Uloge: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch, Martin Semmelrogge

Scenario:        Wolfgang Petersen, Lothar G. Buchheim, Dean Riesner

Producent/i:   Mark Damon, John W. Hyde, Edward R. Pressman

Zemlja:          Njemačka

Linkovi: imdb

Podmornica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.89
19
0.00

Po mnogima ponajbolji podmornički film prati posadu Njemačke U-96 podmirnice u jednoj od naoko rutinskih misija koja se pretvara u borbu za goli život.

Godina je 1942. Njemačka podmornička flota intenzivno je uključena u bitku na Atlantiku čiji je cilj potopiti engleske transportne brodove. Pratimo posadu koja u teškim uvjetima provodi naređenja nacističkog režima čiji kapetan (Jürgen Prochnow) polako gubi vezu sa stvarnošću preispitujući ideologiju režima kojem služi i rat uopće.

Za vrijeme jednog napada na engleski konvoj podmornicu iznenađuje veliki razarač koji ih progoni nastojeći ih pospremiti na maksimalnu moguću dubinu bez mogućnosti povratka. Vrijeme je to najvećeg iskušenja za kapetana i njegovu posadu sastavljenu uglavnom od mladića koji nastoji zadržati dozu profesionalizma u borbi za goli život.

'Das Boot' je Zapadno Njemački film koji na neobičajen, realističan način prikazuje život u klaustrofobičnom okruženju U-Boata. Iako na pogrešnoj strani, posada podmornice uspjeva pridobiti simpatije gledatelja.

Film je snimljen prema noveli Lothara Gunthera Buccheima koji se pridružio patroli jedne od podmornica te kasnije napisao knjigu o ratu ispod mora, te druge tematski povezane članke.

i.k.