Planina Brokeback - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Planina Brokeback

Planina Brokeback

Brokeback Mountain (2005.)

Universal Pictures / Discovery film i video

134' drama, romansa, vestern

Režija:           Ang Lee

Uloge: Linda Cardellini, Kate Mara, Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway, Randy Quaid, Scott Michael Campbell, Anna Farrs

Scenario:        Diana Ossana, E. Annie Proulx, Larry McMurtry

Producent/i:   Michael Costigan, Michael Hausman, Larry McMurtry

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Planina Brokeback

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.19
119
0.00

nika44 30.09.2009 Ocjena recenzije : 4.5

Odlično

Neki dan sam opet gledala film na tv-u i oduševio me više nego prvi put. Kakav je istančan umjetnik taj Ang Lee. Prikazao nam je tu priču s mjerom a opet strasveno. Neću ni govoriti o prekrasnoj prirodi ali još sam dugo poslije mislila kako je susret na kobnoj planini zauvijek promijenio život macho kauboju kojeg pokojni Ledger igra maestralno . Za tu je ulogu morao dobiti Oscara. Režija je savršena, kamera također. Ang Lee je stvarno majstor u suptilnom prikazivanju odnosa ( vidi: Požuda, oprez ).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Hrvatski ratnik 24.05.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Pederluk planina

Film nikada nisam pogledao i nikada neču zbog pederluka kojim planina brokeback obiluje. Želim reči samo da smatram pedere duševnim bolesnicima, a još su veći duševni bolesnici oni koji pederstvo promiču ovakvim filmovima.Toliko od mene

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

voštane 06.04.2009 Ocjena recenzije : 3.0

planina brokeback

pa i nije loš film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

iMarac 02.11.2008 Ocjena recenzije : 5.0

Maestralno!

Svaki komentar je suvišan...upravo sam ga sinoć/jutros pogledao na programu Nove TV koja ga je stavila u termin dostojan jednom hard core porniću. Kao prvo odličan scenarij,odlična atmosfera meni se osobno jako sviđaju filmovi koji više "govore" slikom neg' riječima i to je što ovaj film čini izvarednim...kamera,glumci od kojeg posebno izvdavajam pokojnog Heatha L. kao Ennisa,ODLIČNO! Koliko emocija u jednom liku! Ni manje nije zaslužio Jake G. kao Jack,ODLIČNO i svakako moja preporuka za pogledati predivnu ljubavnu priču.
Ocjena +5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mareva 23.07.2008 Ocjena recenzije : 0.0

ovaj film ne može proći bez komentara jer nije neprimjetan. odmah po temi se može zaključiti da je dobar, jer kako bi film u kojem se dva mlada kauboja sredinom prošlog stoljeća zaljubljuju mogao biti loš? dobro se zna da će kritičari uvijek dočekati raširenih ruku film koji zahtijeva toliku glumačku angažiranost i posvećenost ulozi. valjda žele nekako nagraditi glumce i pokazati im da poštuju njihovu žrtvu, jer nikad se ne zna kad će se probuditi skrivene emocije . bilo bi najbolje da se ispostavi da je gyllenhaal gay. mislim to bi bilo stvarno smiješno. inače heath i ledger, barem na velikom platnu, izgledaju stvarno zaljubljeno i kao da ima kemije između njih. da nije tako film bi izgledao lažan i nestvaran, a ovako stvarno obara, jer nije lako dočarati to gađenje drugih i odupiranje nečemu što im je očito predodređeno. film je najvjerojatnije pomalo dosadan na malom ekranu ali vrijedi pogledati ga do kraja.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

speed-->>> 15.07.2008 Ocjena recenzije : 3.4

KLASIK

Moram priznati da sam jako dugo oklijevao pogledati ovaj film ali ne iz razloga što priča prati dugogodišnju vezu između dva gay kauboja već zato što nisam veliki fan ljubavnih drama koje mi često znaju i nakon 15-ak minuta dosaditi zbog sporijeg tempa i neizostavnih klišeja. Ali nakon ovog filma sam odlučio svakoj sličnoj drami pružiti priliku. `Planina Brokeback` je čudesan film i nikad nisam mogao niti naslutiti da će me film sa ovakvom tematikom fascinirati. Ovaj film međutim ne prikazuje homoseksualnost niti kao pozitivnu niti kao negativnu pojavu u društvu nego jednostavno kao neprihvaćenu u određenom vremenu i društvu. Lajt motiv je zapravo zabranjena ljubav i dok je u drugim ljubavnim pričama centralni problem jaz između bogatih i siromašnih ili pak između različitih kultura ili vjera, ovdje centralni problem upravo predstavlja jaz između općeprihvaćenog i neprihvaćenog. Ang Lee je to majstorski i nenametljivo prikazao na taj način što je u prvi plan stavio emotivno potresnu i tragičnu ljubavnu/prijateljsku vezu između glavnih protagonista tako da je zapravo fokus na njima i njihovim životima, a ne na njihovoj seksualnoj `poremećenosti`. Međutim, upravo zbog te `poremećenosti`, oni stvaraju svoj vlastiti univerzum koji je iznad vremena i društva u kojem žive pa i iznad njih samih i u tome leži ljepota ove ljubavne priče. Ang Lee je cijeli film obogatio svojim već prepoznatljivim stilom koji se ogleda u predivnoj kinematografiji, besprijekornoj karakterizaciji likova bez imalo uljepšavanja i usiljene patetike i emociji koja prožima cijelu priču, a koja je u ovom filmu dodatno naglašena snažnom i dirljivom muzikom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posljednja scena u kojoj Ennis odaje počast Jacku, zasigurno predstavlja jedan od onih filmskih momenata koji će ostaviti snažan i emotivno iscrpljujući trag na gledaoca i upravo je to ono što čini `Planinu Brokeback` klasikom za sva vremena.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Jaz 16.02.2008 Ocjena recenzije : 5.0

Film koji sam gledao s predrasudom i nekoliko godina kasnije

134 minute filma može se secirati čisto filmski i ocijeniti po različitim kategorijama, no konačna ocjena 5, ne može biti dostatna za ovaj izuzetan film u kojem je emotivna veza između likova i gledatelja u potpunosti postignuta. Heath Ledger i Jack Gyllenhaal s malo teksta nose film i prenose priču gledatelju. Heath Ledger koji glumi Ennisa Del Mara u potpnosti je uspio odglumiti zahtjevnu ulogu šutljivog muškarca čvrste osobnosti zatvorenog prema emotivnim podražajima vanjskog svijeta nesposobnog da voli i primi ljubav i u potpunosti nesvjesnog teške i mučne borbe koje se odvijaju unutar njega samog. I kako je to samo uspješno preneseno gledatelju kroz Ledgerovu izvrsnu glumu i Leejevu režiju. Zahtjevno je za gledatelja koji se ako želi istinski razumijeti film nesmije nimalo opustiti. Snažna scena mučki ubijenog kauboja kojeg je Ennis vidio kao devetogodišnjak otkriva u potpunosti pozadinu Enissove emotivne zatvorenosti potpomognuto razdobljem odvijanja radnje ( od 1963.) i prostora, homofobićnog Wyominga. Nasuprot Ledgerovoj ulozi Gyllenhalov lik (Jack Twist) zna ispoljiti svoje misli i osječaje, koji s vremenom postaje svjestan svoje prave seksualnosti, no zbog osječaja (ljubavi) prema Enissu bira život koji vodi na granici emotivnog sloma i u konačninici tragićnom kraju. Oba su lika žrtve okoline, vremena i prostora i prije svega krivih životnih odluka koje nije lako shvatiti no ne mogu se osuditi, jer su jednostavno bile neizbježne a to je bit filma. Anne Hathaway koja glumi Jackovu ženu u sceni telefonskog razgovora s Ennisom ostvarila je u nekoliko filmskih minuta izuzetnu ulogu, prenoseći nam lik žene koja odbija prihvatiti činjenicu da joj je život prošao u braku bez ljubavi.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

devlishus 26.04.2007 Ocjena recenzije : 2.0

na vrh brda,nesto mrda ;)

vrhunski kadrovi prirode,steta sto nije ostalo na tome.dva sentimentalna decka umjesto da pust sta je bilo,oni jos upropaste i zivote drugih.film treba svakako pogledati da to nikad nebi sami napravili ;)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mrkemil 23.04.2007 Ocjena recenzije : 1.0

Planina Brokeback

Stvarno lose i nista vise, ali ne zbog homoseksualaca, nego zbog dosade koja traje, traje i traje ni manje ni vise nego 134 min. Emotivnost nula, glumci nula i dosada za pet. Kakav je to ozbiljan film u kojem glumi Randy Quaid? Jednostavno strasno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Christiana 26.02.2007 Ocjena recenzije : 4.44

Ljubav u doba zadrtosti

Prekrasne ljubavne priče u kičastom omotu proizvode se gotovo svakodnevno. One tužne već rjeđe - jer tko želi gledati nesretnu ljubav kad je vjerojatno takvih imao sasvim dovoljno u vlastitom životu? Pa ipak, takva ljubavna priča ponekad može tako oboriti s nogu da niste svjesni ni njenih aktera, već samo osjećaja između i oko njih.
Jednu takvu priču ispričala je E. Annie Proulx, inspirirana ubojstvom homoseksualca. U vizualni oblik prenio ju je Ang Lee, stručnjak za filmove nabijene emocijama - a kod njega mjesta za patetiku nema.
Od priče u kojoj se dva kauboja, američka oličenja muževnosti, zaljube jedan u drugog, mogla je nastati pjenušavija sapunica od onih "made in Mexico". Međutim, ovaj genijalni Kinez odveo ju je u sasvim suprotnom smjeru i zasluženo odnio kući Oscara za najboljeg redatelja. U čemu je zapravo genijalnost? U tome da bi malo tko mogao tako suptilno skrenuti pozornost s činjenice da se ovdje, za drastičnu promjenu, radi o homoseksualcima (točnije: biseksualcima), i usmjeriti gledateljevu pozornost na to da se jednostavno radi o ljubavi. Spol ovdje postaje tek sporedna, usputna stavka.
To su shvatili i mlađahni glumci, koji su imali sreću biti angažirani na "Planini Brokeback", i svoje su interpretacije tome prilagodili. Jake Gyllenhaal u ulozi jednog od dvojice zaljubljenih kauboja bio je ozbiljna konkurencija na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara. Heath Ledger, iako možda za nijansu slabiji, ulogom drugog kauboja potvrdio je da se filmska industrija na njega može osloniti. Michelle Williams se jako dobro izvlači iz "Dawsonove močvare", mnogo bolje od svoje kolegice Katie Holmes, a Anne Hathaway pokazuje da posjeduje određeni talent, pomoću kojeg se može spasiti od ukalupljivanja u glupave komedije. Odlične prilike su odlično iskorištene i posao je odlično odrađen.
Ipak, ljepotu filma ponajviše možemo zahvaliti Angu Leeju. Njegova vizija tužne ljubavne priče postala je naša. Ljubav je lijepa i ljubav boli - i tu spol ne igra nikakvu ulogu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

valentina_777 25.02.2007 Ocjena recenzije : 4.0

Savršenstvo od filma

Nemam puno riječi kojima bi izrazila ono što sam osjetila kad sam ga gledala (pogotovo u zadnjem dijelu filma). Dirne te u srce ma kakvu odbojnost da osjećaš prema homoseksualcima. Fascinirana sam, svaka čast glumcima!!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mALICK 25.02.2007 Ocjena recenzije : 4.5

Carverovski

Prva i možda jedina zamjerka otpada na početak filma: dva kauboja koja su do desete minute izgovorila možda dvije linije teksta najednom počnu strastveno voditi ljubav u šatoru...bezveze. Trebalo je to izvesti malo suptilnije. Ostatak filma je bez zamjerke. Najbolji su dijelovi filma oni nakon povratka iz divljine, o zasebnim "životima" likova, o sitnim tragedijama, očijukanju, besmislu i dosadi prigradskog života, koji su me toliko zapanjujuće podsjetili na Carverove kratke priče da sam zato ovoj recenziji odlučio dati takav naslov. I ostatak je filma dobar, no na mene je ostavio težak dojam, jer sam ga gledao na TV u nedjeljno prijepodne, kada se obično puštaju filmovi o teško bolesnoj umirućoj djeci, izgubljenim ili mučenim psima
i slično, pa ga ne preporučam labilnijim osobama. Ipak, baš radi takvog učinka, na mene je ostavio snažan dojam pa ga svakako preporučam. Čvrst, snažan film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

John Doe 12.01.2007 Ocjena recenzije : 5.0

Brokeback mountain

Ang Lee je lik koji ima u mene kredita za cijeli život. Jer, čovjek koji je režirao "Ledenu oluju" tim je jednim potezom kamere ušao u sve moje adresare kultnih tipova, a kad se tome doda predivni borilačko-ljubavni ep "Tigar i zmaj", savršeno izbalansiran vestern "Zajahati s vragom", pa čak i "Razum i osjećaji" (zbog toga što mi se uspio svidjeti kostimirani ladanjski ljubić i zbog Helene Bonham Carter), na sve buduće greške ja tom čovjeku zatvaram oči. Zato sam "oprostio" blijedog "Hulka", a onda mi se učinilo da bi i "Brokeback Mountain" mogao biti samo jedan zgodan pokušaj da se bude kontroverzan. Srećom, ova je ljubavna drama daleko od toga. Ovo je Ang Lee opet u punom sjaju, a "planina pedera", kako je film nazivan u dobrom našem puku, najljepši ljubavni film još od "Tražeći Amy".
Svakako, za prihvaćanje ovoga filma potrebna je tolerancija koja podrazumijeva da istospolna ljubav može imati isti intenzitet, vatru, bol i žrtvu kao i "normalna", heteroseksualna. Odnos likova koje famozno glume Jake Gyllenhaal i Heath Leadger, pun svega navedenog, sa svojim začetkom i završetkom, temelj je uistinu uvjerljive i dramatične ljubavne priče. "Brokeback Mountain" u tom je pogledu briljantno djelo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

New Cutter 02.12.2006 Ocjena recenzije : 3.8

Kompleksno i maestrano ostvarenje

Za ljude bez predrasuda. Za LJUDE u punom smislu te rijeci...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

BOBI 10.11.2006 Ocjena recenzije : 2.5

Ang Lee je sa filmom "Brokeback Mountain" pogodio Amere tamo gdje najviše boli. U ŠUPAK!!!

Ne razumijem kakva je fora gledati film u kojem prvih 40 miuta gledamo ovce i 2 kauboja, a onda kasnije kak se oni karaju i doslovce plaču jedan za drugim! Nema nikakvog zapleta, a čisti dokaz da je film razvučen je to da knjiga ima oko 55 stranica, a traje 130 minuta? LJUDI!!! L.O.T.R. ima oko 400 str. i traje zabavnih 180 min. i u filmu ne gledamo planine i pedere nego dobro izrežirane napete kadrove koje pokazuju neku radnju. Niti glumci nisu nekaj posebno, osim uloge supruge od Enisa (dao sam mu nadimak Penis. ha! ha!), a muzika je sjajna. Maska je totalno jadna! Nakon onoliko godina ženama su stavili samo tri sijede vlasi? Zaista pametna produkcija!!!

Film je solidan jedino zbog dobre muzike i odličnog kraja koji vas fakat dirne, svaka čast za onu scenu sa jaknom. Film bi bio milijardu puta bolji da je priča malo zapetljanija.
ocjena filma: 3

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sunny 23.08.2006 Ocjena recenzije : 4.33

....

Moja prva pomisao kad sam cula za ovaj film je bila "Savrseno dobra tema za losu glumu za los film i za dobro napuhivanje"... ali to je bila pomisao prije nego sta su me prisilili pogledat film ... i moran skruseno priznat da sam bila totalno u krivu... Mislin da je ovo jedan od rijetkih filmova koji je do kraja napuvan ali da nesto vridi... Naime Pocevsi od same tematike filma koja je u posljednje vrijeme jako popularna , preko glume koja je jednostavno savrsena, do muzike i prizora koji su genijalni. Nakon sto sam pogledala film ostala sam sokirana dobrom glumom pogotovo Hatha Ledgera ("Je li stvarno on tako dobar glumac")...dva totalno oprecna lika koji se jednostavno savrseno uklapaju u vremenu i prostoru. Par scena koe su genijalne (susret nakon 4 godine... prica s jackovim roditeljima) ... I na kraju sta me najvise fasciniralo ...mislila san da ce tematika biti obradena kao nesto sokantno kontraverzno, koliko god sam tolerantna milila sam da ce mi neke scene izazvat nesimpatije, ali to se uopce nije dogadalo tako da mislim da film zasluzuje svake pohvale jer je jedna pa mogli bi rec zahtjevna tema prikazana na izuzetno jednostavan nacin koji tece mirno.
Svaka cast!!!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bih 13.08.2006 Ocjena recenzije : 4.8

Čovjek je čovjek...

Uvijek ostanem zatečen kada se digne velika prasina oko nekog filma,kao sto je i slucaj sa ovim.Tolika prasina,a nista.Sasvim jednostavan film,koji nema toliku kontraverzu,koliku mozes cuti u medijima.Pomalo mi se cini da je film prenapuhan,i onda kad je dobar ja ostanem razocaran jer sam ocekivao nesto vise.
Da se ne bi pogresno shvatio,film jeste dobar,i na jednostavan ali dubok nacin razradjuje odnose među ljudima,da se ponekad covjek zapita zasto nam je bitan pol,covjek je covjek i nikad se ne zna koga cemo zavoliti.
Izvrsna glumacka postava,izvrsna gluma,pogotovu Michelle Williams,izvrsna scenografija,a jos bolja muzika.
I na kraju,kad me neko pozove na pecanje,cesto zastanem i zamislim se...

(scena sa kosuljom ulazi-usla je-u istoriju najboljih scena na filmu).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

aileen 30.07.2006 Ocjena recenzije : 2.33

Planina Broeback

Neznam od kud da krenem...prvo moram reći da je tema filma zaista dobra ali da se digla prevelika prašina oko kauboja-homoseksualaca!Homoseksualnost je sad već normalna stvar u svijetu iako homići traže previše prava,no dobro,tema filma nije traženje prava homića pa da nastavim!Film s malo riječi a opet kaže sve što treba! Pejzaži odlični i muzika uistinu odgovara! Glavni glumci su odlično odradili svoj posao,posebno Heath Ledger koji je odlično odglumio šutljivog i realnog kauboja!Jake Gyllenhaal ima ulogu nešto više osjećajnijeg kauboja ali jako nerealnog,ne prihvaća činjenicu da ne mogu biti zajedno! Mislim da nam je čak i Ang Lee pokušao reći da homoseksualnost nije normalna ali da se nemože samo tako držati u sebi!Jako mi se sviđa gluma Michelle Williams i Anne Hathaway! Scene seksa su u granicama dobrog ukusa i moje mišljenje je da su tamo samo zbog toga da bi stvarno uvidjeli o čemu se radi tj.da stvarno uočimo tu njihovu ljubav! Izuzetno zanimljiva priča koju vrijedi pogledat ali zbog samog napuhavanja filma očekivala sam nešto kontroverznije ali jako dobro!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

šunka 25.07.2006 Ocjena recenzije : 4.33

POGLEDATI BEZ PREDRASUDA!

Kao prvo,ovo jest jedna ljubavna priča i to velika.Film je digao veliku prašinu ne samo zbog homoseksualizma nego i zbog smatranja da se dvojica muškaraca ne mogu voljeti,a pogotovo kauboji koji su oličenje muškosti. No,i ovi nisu manje muževniji,samo što moraju skrivati ljubav koja za one krajeve nije bila normalna. Svatko tko pogleda film uvjerit će se da u onu stari izreku da ljubav nema pravila i osjetiti izljev emocija kakv nisam vidio još od Ljubavne priče. Elegantna Leejeva režija s osjećajem za detalje,bez ili malo riječi uspio je pretočiti na ekran ljubav uz bezbroj drugih emoocija koje nisu uvijek lijepe i ugodne,ali svejedno očaravajuće. Izdvajam bajkovite slike pejzaža uz izvanrednu kameru i glazbu. Scenarij izvrstan s pravim osjećajem za vrijeme i jedan od boljih koji sam ikad doživio. Uloge su iznimne, Lee je iz njih izvukao maksimum,a Heath Ledger je ostvario ulogu života, izvrsno intrpetirajući marljivog,suzdržanog Ennisa koji je realist,ali ipak ne može zatomiti osjećaje prema čovjeku njegovog života. Što se tiče homofobičnih kretena kao što je moj brat radije nemojte gledati film jer onda ne moram čitati vaša klišejizirana sranja,a ti takozvani pinkyswear nemaš pojma što dobar film uopće znači te ga osudiš odmah unaprijed što s druge strane znači da je vrijeme da se skineš s ove stranice i nedaj Bože da se odlučiš u kritičarske vode.Citiram,s druge strane Zujinu rečenicu:"Gay isnt ok, ali Brokeback rules".Dokazuje da je i on homofob no i pravi ljubitelj filma i zna ga ocijeniti objektivno unatoč predrasudama. Ako ste i vi takvi pogledajte Brokeback, po meni svakako najbolji filom godine.Akademijini glasači su samo potvrdili kako je Oscar jedna beznačajna drugorazredna nagrada dajući titulu Crashu koji mu nije ni do koljena. Još jedna Ljubavna priča za sva vremena.
Najupečatljivije scene:
-Ponovni susret nakon četiri godine
-Scena s košuljama na kraju gdje gleda razglednicu planine i emotivno izgovara:"I swear Jack..."

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Looka 17.04.2006 Ocjena recenzije : 1.75

Nije zaslužio Oscara

Ang Lee mi baš i nije nešto od redatelja ali snimio je odličan film koji je ostati još u generacijama.Muzika je sjajna kao i fotografija.Najviše se divim mladim glumcima koji su odlično odglumili.Posebno Heath Ledger koji je trebao Oscara dobiti.Ali ipak film nije u potpunosti prema mome ukusu.Ja sam inače jako sretan što je ´´Crash´´ pokupio Oscara za najbolji film ali ipak je i Paul Haggis trebao dobiti Oscara za režiju a ne Ang Lee.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: