Ang Lee

23.10.1954 Pingtung. Taiwan Ang Lee

Zanimljiv karijerni put talentiranog i senzibilnog tajvanskog redatelja koji svojim filmovima zavrijeđuje mjesto među najboljima.

Ang_Lee

Rođen je i odrastao na Taiwanu, a 1978. seli u SAD gdje je na njujorškom sveučilištu diplomirao filmsku produkciju. Već za vrijeme studija počela je njegova filmska karijera suradnjom s kolegom Spikeom Leejem ('Joe's Bed Stuy Barber Shop: We Cut Heads') i nagrađenim kratkometražnim filmovima 'Dim Lake' (1983) i 'Fine Line' (1984).

Nakon toga slijedi težak period za Leeja. Pet godina borio se za projekte i brinuo za dvoje djece i kućanstvo, a supruga (mikrobiologinja) je prehranjivala obitelj. Dok je supruga proučavala učinak pojedine hrane na nastajanje arteroskleroze, suprug je postao fenomenalan kuhar specijaliziran za kinesku kuhinju.

Rane 90-e su prijelomne godine za Leejevu karijeru. Filmovi trilogije 'Father Knows Best' postigli su zapažen uspjeh i pokupili nagrade na poznatim europskim festivalima: 'Pushing Hands' je prikazan 1992. na Berlinskom Film Festivalu i dobio nagradu za najbolji film na Asian-Pacific FF; 'The Wedding Banquet' je premijerno prikazan 1993. na Berlinskom FF i pokupio glavnu nagradu, a treći film 'Eat Drink Man Woman' je prikazan na Cannesu 1994. Sva tri filma imaju zajedničku metaforu u hrani, patrijahalnom odgoju, a propitkuju kulturne razlike i sukobe.

1995. Lee režira svoj prvi film na engleskom jeziku, 'Sense and Sensibility', adaptaciju romana Jane Austin s Emmom Thompson u glavnoj ulozi. Film obrađuje patrijahalni utjecaj na obitelj i probleme u međusobnoj komunikaciji, dakle vrlo slično njegovim prijašnjim radovima. Nominiran je za sedam Oscara, no nije dobio ni jednog.

1997. na Cannesu je premijerno prikazan 'The Ice Storm', adaptacija Rick Moodijevog romana o kolapsu patrijahalnog društva, prikazanog s gledišta odraslih i tinejdžera. 1999. slijedi odlična drama o posljedicama građanskog rata, 'Ride With the Devil'.

Nakon mnogo godina, 2000, Lee je realizirao svoju dugogodišnju želju: film nalik onima na kojima je odrastao na Taiwanu, 'Crounching Tiger, Hidden Dragon', povijesnu kombinaciju fantastike, romantične priče i umijeća (ili bolje reći umjetnosti) borbe. Osim odličnih kritika i fenomenalne gledanosti film je osvojio mnoštvo nagrada: četiri Oscara (uključujući najbolji strani film), Zlatni globus, najbolji film na Toronto film festivalu…

Leejeva ekranizacija strip junaka Hulka, hit je filmskog ljeta 2003. i dokaz kako se majstor može uhvatiti u koštac s dijametralno različitim žanrovima i uspjeti. 2005. godina u svjetskoj će kinematografiji ostati poznata kao godina filma 'Planina Brokeback'. Priča je to o ljubavi dvojice homoseksualnih kauboja na američkom jugu s mladim glumačkim snagama, Heathom Ledgerom i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama.

Film je pobrao zavidan broj strukovnih nagrada, gotovo sve što se te godine dodjeljivalo, uključujući i prestižnog Zlatnog lava. Od osam nominacija za nagradu Oscar osvojio ih je 3, za maestralnu Leejevu režiju, najbolji adaptirani scenarij i glazbu. Izmakla mu je nagrada za najbolji film (osvojila ju je 'Fatalna nesreća'), a mi se ne možemo oteti dojmu da Akademija, koliko god te godine bila blagonaklona nezavisnoj produkciji i važnim socijalnim temama, još uvijek nije spremna 'prožvakati' da joj Tajvanac govori da među njihovim kultnim simbolima muškosti, kravarima, ima i 'kukolja'.

Njegov posljednji uradak je špijunski triler 'Požuda, oprez' koji govori o političkim intrigama koje se zbivaju za vrijeme kineskog otpora japanskom okupatoru u Drugom svjetskom ratu. Pokret otpora šalje mladu djevojku da zavede čovjeka kojeg žele ubiti jer surađuje s Japancima. Upozorenje iz naslova treba shvatiti ozbiljno jer je u nekim zemljama izbačeno sedam minuta filma. One prikazuju eksplicitni seks u fizički vrlo zahtjevnim pozama za koje doktori upozoravaju da se ne pokušavaju kod kuće.