Zlurad - Kalif umjesto Kalifa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zlurad - Kalif umjesto Kalifa

Zlurad - Kalif umjesto Kalifa

Iznogoud (2005.)

TFI / Blitz film i video

99' komedija

Režija:           Patrick Braoude

Uloge: Michael Youn, Jacques Villeret, Olivier Barroux, Kad Merad, Rufus, Bill Murray

Scenario:        Patrick Braoude

Producent/i:   Aissa Djabri

Zemlja:          Francuska

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Zlurad - Kalif umjesto Kalifa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.00
4
0.00

Ćilimi, deve, duhovi, tete u maramama i sva menažerija koje se možete sjetiti iz Ali-babe podebljani su luckastim glazbenim brojevima. Vizir se vraća na vlast!

Izmišljen od autora proslavljenog 'Asterixa', Renea Goscinnya, te nacrtan od ruke Jeana Tabarya sredinom šezdesetih, ovaj je popularan strip na ekranizaciju čekao samo par desetljeća. Najprije je 1995. poslužio kao inspiracija za animiranu seriju da bi se tek 2005. godine pojavio na velikim ekranima.

Priča je smještena u Bagdad, a glavni je junak Iznogud (čije je ime, kao što pretpostavljate, nastalo od francuskog izgovaranja sintagme 'He is no good'), veliki vizir (Michael Yeoun), drugi po vlasti iza kalifa Harouna al Passida (Villeret), a sve su njegove namjere sadržane u poznatoj rečenici: 'Želim biti kalif umjesto kalifa' koja se u francuskom jeziku sasvim udomaćila.

Iako dotičnog pokušava uništiti po svaku cijenu, te ga na bilo koji način zbaciti s trona, svi njegovi planovi koje smišlja s pomoćnikom Wa'atom Alahfom, završavaju bez konkretnih rezultata, najčešće zbog Iznogudove gluposti. Do pravog će rusvaja zbog kalifove nepotentnosti ipak doći u haremu koji broji 249 ženskih duša…

Iako se svugdje mogu naći hvalospjevi na konto dovitljivosti, humora i mudre satire koja frca iz originala, Variety svjedoči o nešto blijeđem prijenosu tih kvaliteta na velike ekrane, iako ističe da bi zbog setinga 'Tisuću i jedne noći' naslov mogao biti bolje prihvaćen na međunarodnom tržištu od brata Asterixa.

Sva čuda pustinje snimljena su u Maroku, a zanimat će vas da je redatelj Patrick Braoude ('9 mjeseci') kroz film provukao i neke aluzije na 'Pretty Woman' (pa se jedna junakinja primjerice zove Prehti-Ouhman). Ukoliko ste od onih koji vole mjuzikle, veselit će vas luckaste pjesmice i vrlo razigrana koreografija.