Fantom u operi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Fantom u operi

Fantom u operi

Andrew Lloyd Webber's The Phantom of the Opera (2004.)

Warner Bros. / Blitz film i video

143' drama, fantastika, glazbeni

Režija:           Joel Schumacher

Uloge: Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Minnie Driver, Miranda Richardson

Scenario:        Andrew Lloyd Webber, Joel Schumacher

Producent/i:   Andrew Lloyd Webber

Linkovi: imdb

Fantom u operi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.88
24
0.00

Misteriozni, maskirani umjetnik i njegova štićenica, mlada pjevačica u usponu glavni su protagonisti kultnog mjuzikla koji je napokon pronašao put do velikog ekrana.

Nakon i više nego usješne, Oscarom nagrađene tranzicije 'Chicaga' sa kazališnih dasaka na veliko platno red je došao i na jedan od najpoznatijih mjuzikla svih vremena. Iako je njegova realizacija bila u planu još ranih devedestih film je zgotovljen tek prošle godine pod ravnanjem Joela Schumachera koji se, s obzirom na filmografiju ('Batman & Robin', 'Phone Booth', 'Bad Company'...), pokazao kao u najmanju ruku čudan izbor pored priznatih žanrovaca Buza Lurhmanna i Roba Marshalla.

Film se otvara crno-bijelim prikazom aukcije starog pariškog kazališta 1900. godine. Ubrzo nas vraća u 1871. kada je to mjesto bilo pozornica na kojoj su se izvodile grandiozne opera čija je glavna zvijezda bila temperamentna diva Carlotta (Minnie Driver). Famozni Fantom (Gerard Butler) zapravo je umjetnik, genije unakaženog lica koji se skriva u katakombama ispod pariškog kazališta te plaši osoblje i glumce. Za oko mu zapne mlada, perspektivna pjevačica Christine (Emmy Rossum) te joj pruža podršku ukazujući se i šapčući joj iz sjene što ne primjećuje nitko osim njene učiteljice baleta (Miranda Richardson).

Nakon što Carlotta napusti produkciju opere Christine po prvi puta stupa na veliku scenu. Njezin nastup, uz veliku podršku Fantoma, ne prođe nezapaženo. U mladu se zvijezdu zaljubljuje i bogataš Raoul de Chagny u kojem Fantom vidi ozbiljnu konkurenciju, ali i izazov u borbi za Christinino srce.

Schumacherovom se Fantomu ne može osporiti zaista impresivan vizualni dojam. Šaroliki kostimi, kulise i izvrsna scenografija nikoga ne ostavljaju ravnodušnim no, nažalost, to je uglavnom to.