Ratovi zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ratovi zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha

Ratovi zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005.)

Twentieth Century Fox / Continental film

140' akcija, avantura, ZF

Režija:           George Lucas

Uloge: Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor, Samuel L. Jackson, Ian McDiarmid, Frank Oz, Kenny Baker, Ahmed Best, Anthony Daniels, James Earl Jones, Jay Laga'aia, Peter Mayhew, Jimmy Smits, Tux Akindoyeni, Dave Bowers, Mimi Daraphet, Paul Davies, Sandi Finlay, Nalini Krishan, Kenji Oates, Mary Oyaya, Matt Rowan, Orli Shoshan, Sandy Thompson, Marty Wetherill, Keisha Castle-Hughes, Graeme Blundell

Scenario:        George Lucas

Producent/i:   Rick McCallum

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site i traileri
da li je osveta uspjela?
imdb

Ratovi zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.21
124
0.00

Dugo vremena skrivene tajne izaći će na vidjelo, zlo će u svim oblicima izmigoljiti iz svih kutaka galaksije... crno nam se piše!

Godina je 1977. George Lucas poziva grupicu bliskih prijatelja, uključujući Stevena Spielberga i Briana De Palmu, u svoj studio u San Anselmu kako bi pogledali grubu verziju Ratova zvijezda, filma na kojem je marljivo radio prethodnih par godina. De Palmina reakcija nakon filma - 'Ovo je prava bezvezarija!' nije dala naslutiti da će taj nekonvencionalni uradak u budućnosti doživjeti kultni status.

Ideja autora u počecima početaka bila je snimiti film temeljen na stripovima o Flash Gordonu. Kako su prava na ekranizaciju već bila prodana, odlučio se Lucas osmisliti vlastitu priču. Našlo se tu elemenata iz raznih legendi, vesterna, samurajskih filmova, nekoliko svjetskih religija i sl.

Prva svemirska saga polako se rađala. Lucas je cijelu priču podijelio na devet filmova, od kojih je svijetu odlučio prvo predstaviti samu srž - središnju trilogiju (Epizoda 4: Nova nada, Epizoda 5: Imperij uzvraća udarac, Epizoda 6: Povratak Jedija) koja je označila prijelaz iz sedamdesetih u osamdesete godine prošloga stoljeća, te ostavila trag na mnogim kasnijim SF uratcima.

Godinama nakon što su Ratovi zvijezda ušli u povijest, saga se vratila svojim počecima. 1999. imali smo napokon priliku pogledati začetke priče u Fantomskoj prijetnji (Epizoda 1), a slijedila je i Epizoda 2: Rat klonova. Iako filmovi nisu pretjerano zadovoljili niti fanove, niti 'laike', zaradili su sasvim dovoljno (431 i 331 milijun $) da se nađu među najgledanijim filmovima svih vremena.
Posljednja u nizu ove trilogije i, kako Lucas daje naslutiti, posljednji SW-film uopće, platna kino-dvorana ugledati će u svibnju 2005.

Upoznajmo se, dakle, sa filmom 'Ratovi zvijezda: Epizoda 3 - Osveta Lordova zla'. Radnja započinje tri godine nakon bitke na Genosisu. Ratovi klonova bliže se kraju. Republika se zadnjim snagama bori za opstanak, te šalje novoimenovanog generala Obi-Wan Kenobija da uništi vođe Separatista Count Dookua i generala Grievousa. Za to se vrijeme korumpirani kancelar Palpatine proglasio carem i odlučio uništiti sve koji mu stoje na putu. U prvom redu Jedije. Shvativši koliko mu snaga jednog od najjačih Jedija može biti od koristi, odluči mladog Anakina Skywalkera izmanipulirati na svoju stranu. Anakin se okreće zloj strani sile i postaje Darth Vader. Trudna senatorica Amidala uspjeva mu pobjeći, ali novi sukob je na pomolu.

Očekuje nas jedno od najmračnijih poglavlja priče - Anakin postaje Darth Vader, Carstvo raste, Republika propada, Jediji gotovo nestaju. Ipak, svijetlo postoji: Amidala na svijet donosi Lukea Skywalkera i princezu Leiu. No glavni akteri ove priče svakako će biti negativci - dobro nam znani lord Vader, te nešto manje poznati general Grievous i Sithi, iliti Lordovi zla po naški. Upoznajmo se malo i s potonjima. General Grievous Shakar mješavina je druida i vanzemaljca, vođa Separatističke vojske, briljantan strateg i beskrupulozan ubojica, a padom Republike postaje najveći neprijatelj Jedija. Kompjuterski generirani lik Grievousa, glasom oživljava jedan od najtraženijih glumaca-negativaca današnjice - Gary Oldman.

Naslovni Lordovi zla, drevni su red sile posvećen, za razliku od Jedija, njezinoj mračnoj strani. Jediji su dugo smatrali da su Sithi izumrli, ali Darth Maul dokazao je u Epizodi 1. suprotno. Njegovom smrću prijetnja je nakratko utihnula, ali, gdje je učenik, tu je i učitelj. Bilo je samo pitanje vremena kada će nova opasnost zaoriti galaksijom. Epizoda 3 će nas napokon odvesti na matični planet Wookieja, a svima kojima je drag lik Chewbaccua, doći će na svoje. To su samo neke od zanimljivosti koje Lucasovi ljudi pomno skrivaju. Ali neće još dugo, neće, neće...

Ne bi holivudski projekt bio to što je da za sobom ne vuče i cijelu vojsku popratnih medijskih inkarnacija priče, pa nam se tako, uz igračke, majice i već kultnu Cartoon Network animiranu seriju 'Klonski ratovi' koja opisuje događaje između dva filma, najavljuje i strip po Epizodi 3 kojega uređuje Dark Comics, a crtač je fanovima najdraži - Dave Dorman. Uđete li u knjižaru i vidite roman naslovljen 'Osveta Lordova zla' nemojte se začuditi. George Lucas je, naravno, pomno instruirao književnika Matthewa Stovera, kako bi Anakinovo poniranje na mračnu stranu bilo što dojmljivije i točnije opisano.