Pink Panther - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pink Panther

Pink Panther

The Pink Panther (1963.)

MGM / Continental film

113' komedija, krimi

Režija:           Blake Edwards

Uloge: Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Capucine, Brenda De Banzie

Scenario:        Blake Edwards, Maurice Richlin

Producent/i:   Martin Jurow

Linkovi: imdb

Pink Panther

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.72
29
0.00

Ne, ovo nije crtić sa ljubičastom panterom već kultni film Bladea Edwardsa sa Peterom Sellersom u ulozi inspektora Clouseau i Davidom Nivenom aka Phatomom.

Prvi u nizu Pink Panther komedija Blakea Edwardsa upoznaje nas sa Peterom Sellersom u ulozi nestašnog, pomalo priglupog inspektora Jacquesa Clousaua u potrazi za superlopovom, Sir Charlesom Lyttonom (David Niven) poznatog pod imenom Phantom. Lyttonu je za oko zapeo Pink Panther, jedan od najvrijednijih dragulja na svijetu, trenutno u vlasništvu princize Dale (Claudia Cardinale).

Lytton i Clousau stari su (ne)prijatelji čije se putevi ukrštavaju već 15 godina. Naime, točno toliko Clouseau pokušava uhvatiti svog najvećeg rivala u čemu nikako ne uspjeva. Njegova šeprtljavost i nesposobnost toliko je izražena da ju možemo proglasiti umjetnošću. Na Clausauovoj crnoj listi je i Lyttonova pomoćnica. On naravno ne sluti da je to Simone, njegova vlastita žena u koju je do ušiju zaljubljen. Već dovoljno kompliciranu situaciju dodatno zamršava Lyttonov nećak George (Robert Wagner) koji, na Phanotomov užas, želi postati novi Clousau.

Pink Panther zauzima važno mjesto u filmskoj povijesti, što se ne može reći za njegove brojne nastavke. Legendarni, istoimeni junak crtanog serijala po prvi se puta pojavljuje u špici filma. Ostalo je povijest. Za razliku od nastavaka Sellersov je Clouseau ovdje do ušiju zaljubljen što se može uzeti kao olakotna okolnost njegovoj neizmjernoj zbunjenosti, dok je ostalim nastavcima jednostavno glup. Ipak, iako se njegovo vrijeme na ekranu ne može mjeriti sa Sellersovim, David Niven je pokupio brojne pohvale za svoju interetaciju Phantoma što mu je priskrbilo angažman i u nastavcima koji će usljediti.