Pink Panther - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pink Panther

Pink Panther

The Pink Panther (1963.)

MGM / Continental film

113' komedija, krimi

Režija:           Blake Edwards

Uloge: Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Capucine, Brenda De Banzie

Scenario:        Blake Edwards, Maurice Richlin

Producent/i:   Martin Jurow

Linkovi: imdb

Pink Panther

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.72
29
0.00

mr blue 10.10.2009 Ocjena recenzije : 1.0

FENOMENALNO

Sellersova briljantna izvedba u ovom legendarnom klasiku.Odlično!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sir Lancelot 15.05.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Svaka čast

Ova kriminalistička komedija je bolja od svojih prethodnika u serijalu, no prethodnici su smješniji. U ovom filmu su u centru zibivanja samo dva lika, dok se u nastavcima pozornost skreće na Clouseauova šefa i inspektorova pomagača Catoa. No prvi dio nije nevažan. Svojom pojavom je započeo "mješanje" žanrova komedije (parodije) i kriminala. Svaka čast Sellersu koji se pokazao kao jedini mogući glumac koji može glumiti Clouseaua.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Leone 12.02.2007 Ocjena recenzije : 3.67

Ze begining of ze greet CHIEF inspector

Vidjevši ovaj naslov u videoteci, nisam uopće dvojio što ću podići. Već godinu dana govorim braći da bih volio kad bih originalni Pink Panteri bili na DVD-u i, evo, prvi je tu.
Priča o smušenom inspektoru Clouseauu i njegovom ljutom neprijatelju Fantomu i skupocjenom dijamantu pink panteru. Priča puna prevare, intrige, ali što je najvažnije, odline komedije. Smatrm da je bitno spomenuti da je u ovom filmu, u biti, galvni lik sir Charles/fantom, a ne Clouseau. To je jasno vidljivo zbog činjenice da kada bolje pogledate, Edwards prikazuje fantoa kao romantičnog junaka kakvi bismo mi željeli biti (nitko nam ništa ne može, posebno žene, bogati smo i utjecajni i neuhvatljivi) Clouseau je naprosto prikazan kao smušena šertlja koja uopće ne vidi da ga vlastita žena vara, a o njegovu neodoljivom šarmu kojim osvaja žene nema ni govora. Zanimljivo je da je prije Sellersa uloga ponuđena još jednom peteru, ali Ustinovu.
No da se vratim na film. Dakle, uz odličan scenarij, koji gledatelja drži u neznanju i ne da mu da pohvata sve konce, odlične komične situacije (ali za razliku od parodija, sasvim realne situacije koje se mogu čovjeku dogoditi, naravno, ako je jako šlampav) te redateljski osjećaj za tempiranje istih situacija. Verbalna komedija je prepuštena Nivenu, a fizikalna Sellersu. Međutim, Sellers je toliko oduševio gledatelje da je kasnije serijal baziran na njegovu liku, a ne na lliku fantoma tj. Sellers više nije comedy-relief nego glavni glumac predstave. U biti omgli bismo reći da je ostatak serijal spin-off ovog filma.
No da ne bi ispalo da samo to naglašavam, reći ću samo da su svi glavni akteri odlično odradili svoje uloge, posebno Sellers i Niven. Tu su još i Claudia Cardinale, Robert Wagner,..
Uz već ranije spomenutu odličnu glumu, scenarij i režiju, imamo i odličnu glazbu Henrija Mancinija koja će postati jedna od najprepoznatljivijih glazbenih tema u filmskoj povijesti.
Za kraj, što reć? sjedite, ili lezite, uživajte i nasmijte se do suza.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sartic 04.06.2006 Ocjena recenzije : 1.0

uzas ni sjena pravom serijalu...

... iako priznajem da mi nisu ni svi originalni pink pantheri gledljivi. Ali sami lik Clusoea Steve Martin nije ni prilizno... Mnogo bolje im je da nastave u duhu sina Clusoea e taj glumac je stvarno uspio uvatit duh Clusoea!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Makica 19.03.2006 Ocjena recenzije : 2.0

ma ok...

Film niej toliko komican kao sto sam mislila.Skoro svi komicni delovi su smesteni u reklami.Ali je ok...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Guderian 17.08.2005 Ocjena recenzije : 5.0

Legenda

Sellers je legenda bio i ostao. Šteta što nije dobio oskara ali takva je ta akademija.
Da li je potrebno reći šta o ovom filmu osim da je izvrstan.Možda se nekome ne sviđa lik inspektora Clusoea ali taj lik jednostavno morate voljeti. Pogotovo ako ste negdje pročitali dogodovštine sa snimanja svih nastavaka vidite da je čovjek bio najveći.Osim toga emisija na BBC-u koju je vodio sa dvojicom kolega "The Goon show" potakla je odnosno direktan e predak Montyjevaca.
Odlično.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Katarina 21.06.2005 Ocjena recenzije : 5.0

Prvi Clouseau

Sjajan film za one koji vole blesaste dogodovštine nespretnog inspektora kojeg zbunjenost ne sprečava u rješavanju "zamršenih" slučajeva sofisticiranih krađa. Peter Sellers jedan je od najboljih glumaca ikada izašlih iz Hollywooda, to što nije nikada dobio Oscara jedna od najvećih nepravdi, a ovaj film uistinu klasik.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

luky11 20.06.2005 Ocjena recenzije : 5.0

Peteru,legendo!

Prvi dio ciklusa Pink Panthera (tj.inspektora Jacquesa Clousoa)je jedan od najozbiljnijih,ali ipak se može upišati od smijeha.Peter Sellers je odlično utjelovio nespretnog inspektora Jacquesa Clousoua.Meni osobno je najbolji drugi dio Pucanj u tami od kojeg sam se upišao od smijeha.Šteta što ga nema da ga recenziram!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VIP 01.05.2005 Ocjena recenzije : 4.0

HAHAHAHAHAHA

Ovo je početak serijala o jednom od najsmješnijih filmski likova kojega je sedma umjetnost ikada stvorila!!! U ulozi je odlični Peter Sellers i osvojiti će vas svaki slijedeći nastavak o zgodama šašavog detektiva i uz standardne kompanonje kao što su kapetan Dreyfuss i sluga Kato.
Ocjena: Petica da umreš od smijeha

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: