Odred smrti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Odred smrti

Odred smrti

Platoon (1986.)

MGM / Continental film

120' akcija, drama, ratni

Režija:           Oliver Stone

Uloge: Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Johnny Depp, Forest Whitaker, Francesco Quinn

Scenario:        Oliver Stone

Producent/i:   John Daly, Derek Gibson

Linkovi: imdb

Odred smrti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
21
0.00

Klasik Olivera Stona priča je o odredu mladih vojnika koji se u prašumama Vietnama prvi puta suočavaju sa strahotama rata.

Ukoliko tražite film koji će vam ukazati na strahote ratovanja iz prvog lica, vaša potraga završava ovdje. Redatelj Oliver Stone govori o odredu mladih vojnika koji dolaze na Vietnamsku bojišnicu. Kao inspiraciju za film, Stone je uglavnom koristio vlastita iskustva iz Vietnama.

Glavna je uloga pripala mlađahnom Charliu Sheenu koji glumi dorovoljca Chrisa Taylora. Zajedno sa svojom jedinicom Taylor se od prvog dana našao u žarištu sukoba, usred paklene Vietnamske prašume. Već tjedan dana kasnije, potpuno shrvani, psihički uništeni Taylor požaliti će što se dobrovoljno prijavio.

Izvrsnom Sheenu pridružuju se ništa manje uvjerljivi kolege i suborci; Tom Berenger u ulozi strogog, zlobnog narednika i William Dafoe kao nadasve moralni lik, također narednik. Česti sukobi Berengera i Dafoea pomalo su ironični uzevši u obzir podatak da je do Platoona Berenger uvijek glumio pozitivce, a Dafoe teroriste. Podsjetimo, Dafoe je došao i do uloge Isusa Krista.

Osim njih valja spomenuti i današnje velike zvijezde, tada anonimce; Foresta Whitakera, Johna C. McGinleya i Johnnyja Deppa.