Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja

Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (2004.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

113' avantura, komedija, obiteljski

Režija:           Brad Silberling

Uloge: Jim Carrey, Meryl Streep, Emily Browning, Liam Aiken, Billy Connolly, Jude Law, Kara Hoffman, Cedric the Entertainer, Dustin Hoffman, Luis Guzman

Scenario:        Robert Gordon

Producent/i:   Albie Hecht

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
60
0.00

Jedan od omiljenih nam Kanađana, Jim Carrey, u čak tri uloge - toliko samodopadnosti i želje za pozornošću može podnijeti još samo Grof Olaf.

Lemony Snicket nije, kao što bi mnogi od vas mogli pomisliti, lik Jima Carreya, radi se o piscu 'pravoga' imena Daniel Handler, čije su tri knjige iz 'Niza nesretnih događaja': 'The Bad Beginning', 'The Reptile Room' i 'The Wide Widow' poslužile kao predložak za mračnu i čarobnu filmsku priču pod redateljskom palicom Brada Silberbringa. No Lemony je i te kako bitan za cijeli film jer će nas baš on, doduše posredstvom glasa Judea Lawa, voditi kroz cijelu priču. A ona sama kreće ovako nekako…

Nakon stravičnog i teško razriješivog požara, u kući Baudlerovih ostali su siročići Violet, Klaus i Sunny. Violet je radoznala, pametna i inventivna ljepotica, Klaus sav ozbiljan i načitan, a beba Sunny se može pohvaliti iznimno oštrim baby zubićima koje vrlo vješto upotrebljava po potrebi, recimo, može zagristi rub stola i visjeti tako paralelno s podom do mile volje… Kako je roditelje progutala spomenuta vatra, brigu o ne pretjerano ucviljenoj dječici preuzeli su brojni i vrlo slikoviti rođaci, a prvi na redu bio je Grof Olaf (Carrey), po pričanju Lenony Snicketa, jedan od šest najvećih zločinaca na svijetu, a usputno i jedan od najgorih glumaca ikada.

Tortura okrutnog, izopačenog i narcisoidnog Olafa koji živi u mračnom, gotičkom dvorcu, vrlo je maštovita, nimalo skrivena i ide čak do toga da ubije živahnu deriščad, a cilj joj je jedan jedini – domoći se novca kojeg su isti naslijedili.

Sljedeći rodbinski skrbnik ujak je Monty (Connolly), pasionirani herpetolog kojem su cimeri nebrojeni reptili; zmije, gušteri.., a ima i svog asistenta. No, djeci nije promaklo da se ustvari radi o starom im poznaniku, prerušenom Olafu. Sljedeća postaja je teta Josephine (Streep) koja živi u svojoj viktorijanskoj kući na vrhu visoke stijene nadvijene nad podivljalim morem i u potpunoj je suprotnosti s njenom iznimno plašljivom naravi. Otkrit ćemo vam da se tvrdoglavi Olaf pojavljuje u još dvije uloge, pa stoga – budite oprezni!

Jednakovrijednu ulogu sa svim živim glumcima dijeli i fenomenalan vizualni identitet filma za koji su ponajprije zaslužni scenografi i kostimografi Rick Heinrichs, čijem ste se umijeću mogli diviti u Tim Burtonovoj 'Sanjivoj dolini', i Colleen Atwood, koja je, ma gle čuda!, radila kostime također na Burtonovim filmovima 'Big Fish', 'Planet of the Apes', spomenutoj 'Dolini', 'Ed Woodu', 'Edwardu Škarorukom'…. No, dakle, dragi moji zaljubljenici u vizualne senzacije, pred vama je poslastica de luxe!!! Samo još kratko – snimateljski je dio posla obavio Meksikanac Emmanuel Lubezki koji u svojoj biografiji bilježi, osim sveprisutne 'Sanjive doline', 'I tvoju mamu također' i 'Zagrizi život'. 

Možda ova posada miriše i na 'predizajniranost'? Nema nam druge nego provjeriti u obližnjem nam kinu ili videoteci.

ps. ne propustite pogledati duuugu i genijalnu animiranu odjavnu špicu filma koja je apsolutno malo remek djelo.