Ratna pravila - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ratna pravila

Ratna pravila

Rules of Engagement (2000.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

128' drama, triler

Režija:           William Friedkin

Uloge: Samuel L. Jackson, Tommy Lee Jones, Anne Archer, Ben Kingsley, Blair Underwood

Scenario:        Stephen Gaghan

Producent/i:   Richard D Zanuck, Scott Rudin

Linkovi: imdb

Ratna pravila

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.65
17
0.00

Ne želeći priznati krivnju za masovno ubojstvo navodno nenaoružanih civila poručnik shvaća da ga je vlastita zemlja žrtvovala kako bi riješila diplomatsku krizu.

Američko veleposlanstvo u Jemenu okupirano je masom nezadovljnih demonstranata. Marinci na čelu sa poručnikom Terryjem L. Childersom (Samuel L. Jackson) imaju zadatak probiti se do veleposlanstva te evakuirati veleposlanika i njegovu obitelj bude li potrebno. Nekoliko sati nakon početka zgrada je evakuirana no uz tri američka marinca poginulo je 80 jemenske djece, žena i muškaraca.

Childres se kao okrivljenik pojavljuje na vojnom sudu optužen za kršenje ratnih pravila i ubojstvo nenaoružanih civila. On odbacuje optužbe naglašavajući da su civili bili naoružani te da su prvi otvorili vatru. Jasno mu je da je postao žrtveno janje američke vlade koja želi zataškati veliku diplomatsku krizu.

Savjetnik predsjednikova ureda za sigurnost uništava dokaze koji bi mogli pomoći Childersu, a vojnici koji bi trebali svjedočiti u njegovu korist stradali su u misiji, no postoji čovjek koji bi mu mogao pomoći. Obraća se dugogodišnjem prijatelji i kolegi, poručniku Hayesu Hodgesu (Tommy Lee Jones).